Dat botert goed! - De kwaliteit van Debic Crème

Debic_Boter

Zoals je ongetwijfeld al vaak gemerkt hebt, hecht de consument van vandaag enorm veel belang aan natuurlijke en duurzame producten. Boter hoort zeker thuis in het rijtje van producten die onder die noemer vallen. Want het is een natuurlijk ingrediënt met een onnavolgbare smaakgarantie.

Wist je dat …
De creatie van goede boter al in de wei start. Want een gelukkige koe zorgt voor betere melk. Een koe eet elke dag zo’n 120 kg gras en drinkt 125 liter water om melk te produceren. Een gemiddelde koe levert zo jaarlijks 9000 kg melk op.

Voor elk wat wils

Boter als product is, zoals je vaak genoeg merkt, temperatuurgevoelig. Het blijft dan ook een delicaat product om mee te werken. Om de verwerkbaarheid toch te vergemakkelijken, werden er verschillende boters ontwikkeld. We kunnen ze in 2 categorieën indelen.

Boter voor getoerd, gerezen deeg:
Ideaal voor de creatie van viennoiserie of millefeuille. Deze boter is goed kneedbaar zodat je steeds een luchtig en consistent bladerdeeg krijgt.

Incorporatieboter:
Deze boter wordt vooral gebruikt in ‘gele degen’, zoals een cakebeslag. De textuur is vettiger waardoor de boter sneller wordt opgenomen. Boter mag trouwens pas écht boter heten als het aan enkele regels voldoet, opgelegd door de Europese regering. Traditionele boter moet bijvoorbeeld minimum 82% melkvet bevatten.

Wist je dat …
Geconcentreerde boter 90 à 99,8% melkvet bevat? Dit zorgt voor een gelere kleur. Gebruik je geconcentreerde boter en wil je overstappen op gewone? Dan gebruik je best 20% meer boter om dezelfde kwaliteit te behouden.

Wat maakt een goede boter?

Debic Boter

Om professionals zoals jou de beste werkomstandigheden te garanderen, ontwikkelden we bij Debic heel wat boters die onder alle omstandigheden dezelfde kwaliteit bieden. Een vast smeltpunt en hoge plasticiteit bezorgen je een uitstekende verwerkbaarheid. Want als de temperaturen in je atelier hoog oplopen, zou het
creatieproces anders bemoeilijkt worden.

De gefractioneerde boters van Debic zorgen er bovendien voor dat je het hele jaar door dezelfde kwaliteit krijgt. Want normaal verschilt de kwaliteit van standaardboter naargelang het seizoen. Een koe leeft in warmere maanden buiten en eet dan gras met onverzadigde, vette zuren. Die zorgen voor zachte vetten en een gelige kleur. In de winter leeft een koe van hooi en granen. Die zorgen dan weer voor hardere vetten en een lichtere kleur.

Door in het creatieproces van onze boters de harde en zachte vetten van elkaar te scheiden, zorgen we ervoor dat we een boter creëren waarmee je jouw klanten het ganse jaar door dezelfde heerlijke kwaliteit kan bieden.

Wist je dat …
De creatie van boter in 4 stappen gebeurt? Eerst ontromen we de melk, waarna die gepasteuriseerd en gekarnd wordt. Hierdoor ontstaan er vetkorrels die we verder kneden. Ten slotte worden er  melkzuurbacteriën aan de boter toegevoegd.

De invloed van boter

Werken met echte boter heeft heel wat voordelen, die je assortiment ten goede komen.

De kleur:
Als je een hoger boterpercentage in je creaties gebruikt, krijg je een goudkleuriger eindresultaat. Dit zorgt voor aantrekkelijkere creaties die klanten helemaal verleiden.

De textuur:
Klanten houden van een luchtige en smeuïge structuur, de eigenschappen die een uitstekende boter bieden. Hierbij houd je rekening met de boter die je gebruikt. Bij gerezen en getoerd deeg, bijvoorbeeld, heb je een boter nodig die het deeg niet laat inkrimpen.

De smaak:
Uiteraard blijft dit de belangrijkste reden om een boter van topkwaliteit te kiezen. Want aangezien boter een
product zonder additieven is, creëer je een onnavolgbare smaakbeleving. Bovendien accentueert boter de smaak van alle andere ingrediënten. Niet alleen een smaakmaker, maar ook een smaakversterker!

Wist je dat …
De hoeveelheid vocht de houdbaarheid van boter bepaalt? Boter met 16% water bewaart zo’n 3 à 4 maanden bij 7 °C. Geconcentreerde boter blijft 6 maanden goed bij een temperatuur van 12 °C.

Meer informatie & inspiratie?
Surf naar www.debic.nl en ontdek er onze recepten.

Lees ook
Feesttaarten van Debic helpen bakkers ook in onzekere tijden

Feesttaarten van Debic helpen bakkers ook in onzekere tijden

Wie jarig is, trakteert. Daarom heeft Debic ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan dit jaar een nieuw concept ontwikkeld: Debic Feesttaarten. Hiermee is het voor bakkers makkelijker om taarten te maken én te bewaren. En dat komt zeker in coronatijd goed van pas.

Zuiveltrends - Minder suiker, minder vet?

Zuiveltrends - Minder suiker, minder vet?

Minder vet, minder suiker, vegan: hoe vertalen deze trends zich naar de zuivelwereld? En wat betekent dat voor de ambachtelijke bakker? Slagroom en boter blijven belangrijke ingrediënten voor bakkers. Op dit vlak verandert er ogenschijnlijk niet veel. Hoe kunnen bakkers zich dan blijven vernieuwen? “Kijk naar de trends in het zuivelschap, waar bijvoorbeeld...

Debic Crème boter voor het fijnste banketgebak

Debic Crème boter voor het fijnste banketgebak

De boter met een extra laag smeltpunt (26 – 28 °C)! Doordat de botersmaak in Debic Crème boter sneller vrijkomt krijg je een rijkere botersensatie. Ideaal dus voor de bereiding van botercrème, luchtige vullingen, beslagen of spuitdegen. Dankzij zijn optimale plasticiteit is Debic Crème boter bovendien makkelijk te mengen tot een homogene, gladde massa.