Burgemeestersontbijt dit jaar exclusief voor ambacht

6 september 2022 Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Dit jaar wordt het ontbijt niet tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt gehouden, maar van 4 tot en met 7 oktober. Nieuw is ook dat het Burgemeestersontbijt dit jaar uitsluitend voor en met ambachtelijke bakkers wordt georganiseerd. 

Wie kan beter het belang van gezond ontbijten bij jonge burgers onder de aandacht brengen dan de burgemeester zelf? Dat is één iemand: de ambachtelijke bakker zelf. Daarom biedt Stichting Ambachtelijke Bakkerij ambachtelijke bakkers dit jaar de gelegenheid om samen met hen het Burgemeestersontbijt te organiseren. “Een mooie kans om in je eigen buurt te laten zien hoe belangrijk ontbijten met brood is en om het mooie bakkersvak te promoten”, aldus coördinator Sandra Pluim.

Waarom meedoen?

En er zijn méér redenen om mee te doen. “Je komt direct in contact met scholen uit je buurt en dus met de kinderen die daar wonen en met hun ouders”, somt Sandra op. “Je komt bovendien direct in contact met de burgemeester uit jouw gemeente: een mooi pr-moment en wie weet wat je en passant kunt bespreken. Daarnaast kun je in je winkel en via social media volop reclame maken voor je deelname, wat vast en zeker de nodige persaandacht genereert. Stichting Ambachtelijke Bakkerij ondersteunt brood- en banketbakkers hier heel graag bij.” 

Hoe werkt het?

De dag vóór het Burgemeestersontbijt ontvangen de deelnemende ambachtelijke bakkers een ontbijtpakket. Op de afgesproken ontbijtochtend voegen zij aan het ontbijtpakket twee hele volkorenbroden, volkorenbolletjes en volkoren krentenbollen toe. Daarna dienen zij het ontbijtpakket op een afgesproken tijdstip te bezorgen op de locatie van het Burgemeestersontbijt: het stadhuis van de betreffende gemeente.

“Gemeenten kunnen zich nu al inschrijven via www.burgemeestersontbijt.nl”, legt Sandra uit. “Stichting Ambachtelijke Bakkerij koppelt op basis van deze ins chrijvingen gemeenten met bakkers en scholen. Het wordt een gezellig ontbijtmoment, waarop kinderen lekker kunnen smullen én natuurlijk ook leren waarom ontbijten met brood belangrijk is en volkorenbrood extra gezond is.”

Exclusief voor het ambacht

De afgelopen twee jaren kon het Burgemeestersontbijt vanwege corona niet plaatsvinden. “Dit jaar wilden we het heel graag weer oppakken”, aldus Sandra. “We hebben ervoor gekozen om het Burgemeestersontbijt nu na een jarenlange samenwerking los te koppelen van het Nationaal Schoolontbijt. Zo kunnen wij het als SAB oppakken en het ambacht de exclusiviteit schenken die het verdient.”

Tijdens het Nationaal Schoolontbijt wordt brood grotendeels geleverd door een industriële bakker. Dit jaar is dat de Market Food Group, ook wel bekend als ’t Stoepje. “Helaas kunnen we met enkel ambachtelijke bakkers geen landelijke dekking bereiken voor het leveren van brood tijdens het Nationaal Schoolontbijt”, vertelt Sandra. “Daarom is gekozen voor een industriële bakker. En daarom hebben we ook besloten om ambachtelijke bakkers op een ander moment een prominente plek te geven. Het Burgemeestersontbijt is nog altijd een onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, maar het evenement staat op zichzelf qua tijdstip en communicatie en dus ook wat betreft de aandacht voor het ambacht.”

Lokale pers

Tijdens het Burgemeestersontbijt schuiven de burgemeester en de bakker samen met een klas van een basisschool in hun gemeente aan tafel. “Een leuk en leerzaam moment voor alle partijen”, vindt Sandra. “En natuurlijk wordt hiervoor de lokale pers uitgenodigd. Met deelname aan het Burgemeestersontbijt pakken ambachtelijke bakkers hun rol in de lokale gemeenschap glansrijk op. Bovendien bezorgen zij de kinderen uit hun omgeving een onvergetelijke ochtend. Doe dus ook mee! We ondersteunen je graag bij je deelname.”

Altijd op de hoogte blijven?