Van zondag 6 tot en met dinsdag 8 maart 2022 vindt in de Evenementenhal Gorinchem de tiende editie van Bakkersvak plaats. Exposanten van het eerste uur blikken terug en vooruit op de nationale bakkerijbeurs. “Bakkersvak is dé plek om als bedrijf je innovaties te laten zien, inspiratie te delen en vakgenoten te ontmoeten.”

Door Linda van 't Land | Foto’s: Bakkers in bedrijf

Bakkersvak is al tien jaar lang een bron van inspiratie voor (banket)bakkers, ijsbereiders, chocolatiers en patissiers. Bezoekers van de vakbeurs ontmoeten collega’s, treffen leveranciers en krijgen een kijkje in de toekomst van het vak. Naast een zeer uitgebreid aanbod aan producten en diensten biedt de beurs een actueel praktische ingestoken lezingenprogramma en vinden er diverse vakwedstrijden en demonstraties plaats. Tijdens Bakkersvak vindt gelijktijdig vakbeurs IJs-Vak plaats, zodat de synergie tussen de wereld van bakkers en ijsbereiders verder wordt versterkt.

Enige grote bakkerijbeurs

“Bakkersvak en IJsVak zijn voor ons heel waardevolle en belangrijke beurzen”, aldus Chella Oostveen, verantwoordelijk voor marketing, communicatie en P&O bij Woertman Nederland/Valmar Nederland. “We zijn als bedrijf best selectief in onze keuzes wat betreft deelname aan vakbeurzen, maar Bakkersvak en IJsVak staan altijd hoog op ons lijstje. Er hangt een positieve sfeer op de beursvloer en de gesprekken die we er voeren, zijn van hoge kwaliteit. Dat zegt alles over de bezoekers. Het zijn fijne vakbeurzen om leveranciers en vakgenoten te ontmoeten en ze bieden een mooi platform om onze innovaties te tonen.”
Ook Richard Guldemundt, commercieel manager bij Beko Techniek en beursmanager voor alle Beko-bedrijven, vindt Bakkersvak waardevol. “Het ambacht wordt er heel goed uitgedragen en het is eigenlijk de enige grote bakkerijbeurs die wij in Nederland nog hebben. Het is dus dé plek om als bedrijf je innovaties te laten zien en je in­spiratie te delen.” Daar sluit Carine Krijnen-Wortelboer, Trade Marketeer bij Dossche Milss, zich graag bij aan. “De ambachtelijke bakker is een belangrijke doelgroep van Dossche Mills en Bakkersvak is een perfecte plek om die bakker te ontmoeten. Op de beursvloer kunnen wij ons verhaal vertellen en ons bedrijf verdere naams­bekendheid geven in Nederland.”

Platform voor innovaties

Innovaties en nieuwe ontwikkelingen in de branche zijn van oudsher een belangrijke reden om een vakbeurs te bezoeken. “Wij laten op Bakkersvak al jaren de werking van onze apparatuur van A tot Z zien”, vertelt Oostveen. “En wat natuurlijk perfect is van een beurs: het eind­resultaat kun je laten proeven! Nu veel bakkerijen met een personeelstekort kampen, laten wij vooral personeels­besparende apparatuur zien en beursbezoekers daarvan het voordeel ervaren.”

Bakkers die bijvoorbeeld met een verbouwing bezig zijn of een grote investering moeten doen, hebben zich vaak voorafgaand aan de beurs al goed georiënteerd. Zij nemen tijdens de beurs een definitieve beslissing, weet Guldemundt. “Ook al verkopen wij als Beko Techniek koud staal: het gaat toch om het voelen. Niet alleen van het product, ook van de service en de medewerkers. Op een beursvloer komt alles bij elkaar; daardoor worden juist daar dikwijls handtekeningen onder een koopcontract gezet. Het zijn voor ons echt belangrijke verkoopdagen.”

Krijnen heeft de indruk dat veel bezoekers van Bakkersvak gericht op een aantal stands af gaan. “Bakkers komen niet meer overal langs voor een praatje. Maar de beurs blijft ideaal om te laten zien waar je als bedrijf voor staat, en om nieuwe dingen te laten proeven. En wat ons salesteam betreft: zoveel klanten als je tijdens de vakbeurs spreekt, kun je nooit in drie dagen tijd bezoeken.”

Kwaliteit en ambacht

Bakkersvak_foto BIB

Oostveen waardeert het dat tijdens Bakkersvak veel kennis wordt gedeeld. “Er ontstaat een interessante kruis­bestuiving doordat er niet alleen brood- en banket­bakkers maar ook chocolatiers, patissiers en ijsbereiders aanwezig zijn. Wij genieten van die contacten, en onze voelsprieten staan drie dagen lang volop uit: wat leeft er in de branche? Wat speelt er? Waaraan heeft men behoefte?”

Ze vindt dat Bakkersvak en de branche in de afgelopen tien jaar samen zijn gegroeid. “Consumenten geven tegenwoordig steeds meer geld uit aan luxeproducten en er is meer waardering ontstaan voor de ambachtelijke sector. Daardoor is er ook tijdens Bakkersvak veel aandacht voor kwaliteit en voor het ambacht. Als exposanten en bezoekers bekijk je samen hoe je de kwaliteit van eindproducten kunt blijven waarmaken of zelfs verbeteren.”

Laagdrempelige vakbeurs

Bakkersvak is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een vakbeurs van formaat, die per editie ruim 8.000 bezoekers trekt. Parkeren bij Evenementenhal Gorinchem is gratis, de entree is gratis en zelfs een hapje en een drankje zijn in­begrepen. “Dat maakt Bakkersvak een fijne, laagdrempelige vakbeurs”, vindt Guldemundt. “Organisator Easyfairs heeft de branche met dit beursconcept een goed antwoord gegeven op vragen uit het verleden.”

Wat hem betreft draait deelname aan Bakkersvak om relatiebeheer, gastvrijheid, inspiratie en verkoop. “Dat valt allemaal samen op de beursvloer. Het ene moment heb je een gesprek over een forse investering, het andere moment los je een vraag of een klacht op, of vertel je iets over de service van je bedrijven. Dat maakt deelname aan Bakkersvak al tien jaar lang meer dan de moeite waard!”

Houd de website in de gaten voor de meest recente informatie: bakkersvak.nl.

logo_bakkersvak en ijsvak

Altijd op de hoogte blijven?