Honderden kaasbroodjes, croissants en andere hartige snacks rollen er bij Bakkerij Nollen in Hengevelde wekelijks van de Fritsch Multicut snij- en opmaaklijn, die in 2018 door Beko Techniek in de bakkerij is geplaatst. “Deze machine doet het werk nauwkeuriger dan ik”, vertelt eigenaar Vincent Nollen. 

Elf winkels heeft Bakkerij Nollen inmiddels, de twaalfde wordt binnenkort geopend. Vanuit de centrale bakkerij in Hengevelde, net iets ten westen van Hengelo en Enschede, worden deze winkels dagelijks beleverd. “Naast onze allereerste winkel in Hengevelde hebben we inmiddels filialen in onder andere Lochem, Deventer, Goor en Hengelo”, vertelt eigenaar Vincent Nollen. Hij is de derde generatie in het familiebedrijf en pas onder zijn regie groeide het bedrijf van een dorpsbakker met een bezorgwijk en kruidenierswaren naar een regionale bakkerij met meerdere winkels. “Dat is eigenlijk min of meer toevallig zo gelopen”, vertelt hij. “Ik had rond 2001 een medewerker die ik heel graag voor het bedrijf wilde behouden en die ik een promotie gunde. Ik heb hem filiaalhouder van onze tweede winkel gemaakt; nu werkt hij nog steeds bij ons.”

Door de jaren heen zijn er meer bakkerswinkels op het pad van Vincent Nollen gekomen, bijvoorbeeld doordat collega’s stopten en geen overnamekandidaten konden vinden. De Twentse bakker kijkt daarbij vooral naar de locatie van de betreffende winkel en de sfeer, die bij het huidige bedrijf moet passen. “We zijn niet gegroeid omdat ik perse wilde groeien, maar vooral omdat ik beslist niet twee jaar lang hetzelfde wil doen”, lacht Nollen. “Het uitgangspunt is altijd geweest dat ik ongeveer tweederde van onze omzet via eigen winkels wil behalen. De rest komt vanuit het derde kanaal: we leveren onder andere aan horeca en retail, waaronder enkele Jumbo’s in de regio.”

Snij- en opmaaklijn

Beko Techniek_Bakkerij Nollen_2

Bakkerij Nollen staat onder meer bekend om zijn krentenwegge en kaneelcake. Ook hartige snacks en croissants vinden gretig aftrek. Hiervoor heeft de bakker in 2018 bij Beko Techniek een compleet nieuwe snij- en opmaaklijn en een uitrolmachine van Fritsch aangeschaft. “Wij hadden daarvoor al een lijn staan waarop we saucijzenbroodjes produceerden, maar deze lijn is aanzienlijk uitgebreider”, vertelt Nollen, terwijl hij trots om de twaalf meter lange machine heenloopt. “We zochten vooral naar een lijn die ons helpt rationeel te produceren. Deze Fritsch Multicut is een snij- en opmaaklijn, die een stans- en draaiproces met een grote verscheidenheid aan vormen combineert. We zetten onze eigen degen en maken onze eigen vullingen: daar maakt deze machine vervolgens voor ons de perfecte combinaties van. Productomschakeling is heel eenvoudig. Je kunt de verschillende componenten snel vervangen zonder speciaal gereedschap, dankzij de modulaire constructie. Het deeg voor ieder gewenst eindproduct wordt op de millimeter nauwkeurig afgesneden, de vulling tot de op gram nauwkeurig afgewogen. Al met al veel secuurder dan mijn bakkers of ik dat zelf kunnen en heel tijdbesparend.”

Op bezoek bij Fritsch

Beko Techniek_Bakkerij Nollen_3

Bakkerij Nollen heeft de Fritsch Multicut gecombineerd met de Fritsch Rollfix 700: een industriële uitrolmachine om deegplakken op een deegvriendelijke, zo min mogelijk deegstress gevende manier op de gewenste dikte te krijgen. “Samen met de vertegenwoordiger van Beko Techniek zijn we tweemaal naar de fabriek van Fritsch in Duitsland geweest”, vertelt bakker Nollen, die de lijn eerst al eens op een beurs had zien staan. “In de fabriek hebben ze de machines voor ons gedemonstreerd, onder andere met onze eigen recepten en vullingen. Zo konden we precies zien hoe het in zijn werk gaat en welk eindproduct we zouden krijgen.”

Natuurlijk was het wel even wennen om er vervolgens zelf in Hengevelde mee aan de slag te gaan. Maar nadat Beko Techniek de machines heeft geïnstalleerd, zijn deze verrassend snel binnen Bakkerij Nollen geïntegreerd. “We zijn er echt blij mee. Alleen al op de productie van croissants scheelt het me zo dertig uur per week. Daarbij zien de producten er keurig netjes uit. En doordat we zelf de ingrediënten kiezen, blijft het een ambachtelijk eindproduct.” Een belangrijk uitgangspunt voor de bakker, die in alle elf winkels zijn gebak ter plekke laat afwerken en broodjes laat afbakken voor een ambachtelijke sfeer in ieder filiaal.

Breed inzetbaar

Beko Techniek_Bakkerij Nollen_4

Nollen is tevreden over de samenwerking met Beko Techniek, die na plaatsing ook de service regelen en bij eventuele storingen direct paraat staan. De bakker realiseert zich dat er nog veel meer mogelijk is met de opmaaklijn van Fritsch. “Door de snelle groei van ons bedrijf in de afgelopen jaren en de aandacht die dat vraagt, is het er nog niet van gekomen om alle opties van de lijn volledig te benutten. De machine is veel breder inzetbaar dan we nu doen. Zodra ik de tijd vind, ga ik er in samenwerking met een proefbakker van Fritsch zeker nieuwe producten mee ontwikkelen!”

Beko techniek_logo klein

Beko Techniek
Simon Stevinstraat 4
6603 BD Wijchen
T 024 – 64 86 288
E info@beko-techniek.nl
W. www.beko-techniek.nl

Altijd op de hoogte blijven?