Bakkerij Nagelkerke aan de slag met nieuwste producten van Debic

Debic_Bakkerij Nagelkerke

Debic maakt al meer dan honderd jaar roomproducten voor chefs en patissiers en bezorgt foodprofessionals innovaties en gemak. Recent voegde Debic een slagroom met slechts 8% suiker toe aan het assortiment én een volledig plantaardige topping als vegan alternatief voor room.

Bakkerspaar Jan en Sofie Nagelkerke is misschien wel het meest beroemd geworden door hun deelname aan het televisieprogramma Een Huis Vol. Met hun acht kinderen en gezellig, maar toch strak georganiseerd huishouden stalen zij de harten van honderdduizenden tv-kijkers. Lokaal is het echtpaar echter al veel langer beroemd. In het Brabantse Oudenbosch hebben zij sinds 25 jaar een bakkerij met daarbij inmiddels ook een lunchroom, een chocolaterie en een ijssalon met drie verschillende vestigingen onder de naam Maddey’s.

Vegetarische saucijs

Brabantse worstenbroodjes zijn echte hardlopers in het assortiment van Bakkerij Nagelkerke. Aan dat recept durft bakker Jan Nagelkerke dan ook eigenlijk niet te tornen, maar omdat hij zelf de behoefte voelt om minder vlees te consumeren, en dus ook te verwerken in zijn bedrijf, maakt hij zijn saucijzenbroodjes tegenwoordig met vegetarisch gehakt. “Ik heb er geen ruchtbaarheid aan gegeven en het is helemaal niemand opgevallen”, vertelt hij. “We hebben ook een Mexicaans saucijsje in het assortiment. Die is zelfs volledig vegan. Er is nog niet heel veel vraag naar dergelijke producten in Brabant, maar ik vind het zelf belangrijk om hierin voorop te lopen en regelmatig iets nieuws uit te proberen.”

Slagroom met 8% suiker

Ook op het gebied van suikerreductie, een thema dat steeds vaker wordt benoemd rondom banketbakkerijen, wil Jan een voorloper zijn. “Ik gebruikte voorheen slagroom met 10% suiker: al 2,5% minder dan de meeste gebruikte slagrooms in de bakkerijbranche. Maar nu Debic een slagroom met slechts 8% suiker op de markt heeft gebracht, ben ik meteen overgestapt. Van mij mochten ze de suiker zelfs reduceren naar 6%, maar Debic Slagroom met 8% suiker is een perfect product. Ik hoef mijn recepturen niet aan te passen en kan het overal net als gewone slagroom in verwerken. Ik vind het een grote vooruitgang.”

Goede smaak

De slagroom van Bakkerij Nagelkerke vindt gretig aftrek in hun ijssalons. “Juist bij Maddey’s krijgen we veel complimenten over onze slagroom”, vertelt Sofie Nagelkerke. “Dat is ook wel logisch, want wij gebruiken bakkersslagroom. En dat smaakt toch heel anders dan slagroom uit een spuitbus! Zelfs nu we er maar 8% suiker in hebben. We hebben hierover niets gecommuniceerd, maar de complimentjes blijven komen.” Ook in al het banket dat bij Bakkerij Nagelkerke wordt gemaakt, wordt inmiddels Debic Slagroom met 8% suiker gebruikt. “Wij zijn vooral een broodbakker, maar verkopen daarnaast onder meer slagroomtaarten en Bossche bollen”, vertelt Jan.

“Debic Slagroom met 8% suiker vind ik zelf veel lekkerder: je proeft meer een melksmaak. Dat is ook een van de belangrijkste redenen voor mij om voor dit product te kiezen: de vraag naar minder suiker leeft hier vanuit de consument nog niet zo erg.”

Vegan roomijs

Hoewel de vraag naar trendy producten in Oudenbosch dus nog enigszins achterblijft, oriënteert Jan zich goed op de ontwikkelingen in de markt en probeert daar waar mogelijk ook op in te spelen. Daarom experimenteert hij ook al volop met Debic Vegantop: een volledig plantaardige topping, die kan worden gebruikt om op te kloppen of te decoreren. “Ik maak er een gebakje van en ik gebruik het ook in ons ijs”, vertelt Jan. “We draaien er bijvoorbeeld stracciatella-ijs mee en experimenteren inmiddels ook met andere smaken roomijs. Ik vind het belangrijk dit soort alternatieven aan onze klant te kunnen aanbieden.”

Werken met Debic Vegantop in de ijskeuken is vooralsnog vooral een kwestie van veel experimenteren. “Ik draai bijvoorbeeld sorbetijs en voeg daar voor een bepaald vetgehalte Debic Vegantop aan toe, om een demi-ijsje te krijgen. Debic Vegantop is een heel ander product dan room: de smaak is ook anders. Het heeft niet dat melkige van room. Voor bijvoorbeeld vanille-ijs is het daarom ongeschikt. Toch zie ik mooie kansen met dit innovatieve product. Volgend jaar zomer wil ik zeker twee soorten vegan roomijs in onze vitrines hebben!”

Ontdek meer op www.debic.com.