Bakkerij Martens kiest met Debic Crème Pâtissière voor kwaliteit

WEB_28-29 Adv. FrieslandCampina foto 2

Limburgse bakkers kunnen natuurlijk niet zonder vlaaien in hun assortiment. Naast vullingen van kruisbessen, appel, ananas, pruimen, abrikozen en kersen kiest Bakkerij Martens uit Beek ook voor de opvallende vanillesmaak van Debic Crème Pâtissière. “Een gemakkelijk te verwerken, bakvast product van constante kwaliteit. Dat moet ook, want met rommel kun je niets maken. Alles begint met kwaliteit."

WEB_28-29-Adv.-FrieslandCampina-foto-1-300x200 Sinds 2015 prijkt er een groot wapenschild aan de pui van Bakkerij Martens in Beek. Op koninklijk niveau is dat jaar besloten dat de bakkerij met zijn oorsprong in 1864 zichzelf hofleverancier mag noemen. “Een groot compliment voor ons bedrijf”, noemt eigenaar Tim Geven het. “Voordat we deze titel de komende 25 jaar mochten voeren, is het gehele bedrijf van A tot Z doorgelicht. Werkelijk álles wordt onder de loep genomen en moet helemaal in orde zijn. Hofleverancier ben je niet zomaar! Je moet er wel iets meer voor doen dan ruim honderdvijftig jaar bestaan.” Na vier generaties Martens is Tim de eerste eigenaar van buiten de familie. Al voelt dat eigenlijk niet zo: al op zijn vijftiende kwam hij als stagiair in het bedrijf terecht en ruim twintig jaar werkte hij met vorige eigenaren Pierre en Toos Martens mee als broodbakker. “Na mijn opleiding heb ik vier jaar rondgezworven en bij diverse bakkerijen gewerkt. Maar ik kon nergens echt mijn draai vinden. Toen Pierre Martens me vroeg om weer bij hem te komen werken, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Vijf jaar geleden heb ik samen met mijn vrouw Gwen het bedrijf overgenomen. Een spannende stap, maar met de stoute schoenen aan durfde ik deze toch te zetten.”

Hoewel hij nu dus ook eigenaar is, blijft Tim bovenal bakker in hart en nieren. Hij geniet ervan dagelijks diverse broodsoorten te bakken en maakt ook zijn roggebrood zelf, op basis van zuurdesem. “Kwaliteit gaat bij mij boven alles. Wat bij ons in de winkel ligt, moét goed zijn. Dat betekent dat we afscheid nemen van producten die minder goed lopen. Tompouces bijvoorbeeld krijg ik hier maar niet verkocht. Daarvoor in de plaats ga ik dan liever op zoek naar iets anders, dat onze klanten wél aanspreekt.”

WEB_28-29-Adv.-FrieslandCampina-foto-2-300x200 Natuurlijke smaak en kleur

Tim maakte zijn tompouces met Debic Crème Pâtissière: een gele room die vanuit de verpakking direct klaar is voor gebruik en zich kenmerkt door de natuurlijke smaak en kleur van een zelfgekookte gele room. “Hij smaakt sterk naar vanille”, zegt Tim, terwijl hij voorzichtig een hapje room op een lepel aangeeft. “Toen ik deze room voor het eerst zelf proefde, moest ik meteen denken aan de kookpudding die mijn oma vroeger maakte. Veel lekkerder en meer uitgesproken dan de gele room die ik voorheen met een poeder maakte.”

Wanneer de tompouces van Bakkerij Martens echter niet aanslaan bij de klantenkring en Tim toch nog twee dozen Crème Pâtissière heeft staan, gaat hij met zijn banketbakker om de tafel. “We hebben nagedacht over wat we nog meer met de gele room zouden kunnen doen. De smaak is namelijk uitstekend en echt onderscheidend. We merken dat vooral ouderen er dol op zijn,  waarschijnlijk juist vanwege die typische vanillesmaak.”

WEB_28-29-Adv.-FrieslandCampina-foto-3c-300x200 Belgische puddingvlaai

Omdat Debic Crème Pâtissière met behoud van smaak, kleur en structuur kan worden meegebakken in de oven, ontwikkelt Tim met zijn banketbakker uiteindelijk de Belgische puddingvlaai: een vlaaibodem met gele room, koekkruimels en amandelschaafsel, afgewerkt met een randje poedersuiker. Er is tegenwoordig ook een luxe variant: deze wordt nog verder afgewerkt met slagroom en butterscotch granulaat. “Het mooie van de Crème Pâtissière is dat je deze goed kunt mengen met toevoegingen zoals slagroom, fruit of alcohol.”

De twee varianten van de Belgische puddingvlaai zijn inmiddels graag geziene vlaaien in het assortiment van Bakkerij Martens. Tim is er blij mee. “We werken graag met de Crème Pâtissière van Debic. Hij is lang houdbaar, direct vanuit de koeling goed te verwerken, mooi glad van structuur en heel gemakkelijk in het gebruik. Je hoeft er verder niets meer aan te doen om toch een kwalitatief goed product aan je klant te presenteren.”

Aan zelf gele room koken zal hij dan ook nooit meer beginnen. “Het is arbeidsintensief, omdat je constant moet blijven roeren. Doe je dat niet, dan brandt de pudding aan of er komen vellen op. De Crème Pâtissière van Debic is voor ons echt een uitkomst en door de bakvaste eigenschap is het een ideaal product voor onze vlaaivulling gebleken.” Overigens is Tim niet van plan de kant-en-klare room ook voor andere producten in zijn assortiment te gaan gebruiken. “Ik bewaar de pure vanillesmaak graag exclusief voor onze Belgische puddingvlaai.” In de winkel schuift hij handig een smakelijk uitziend exemplaar in een doos en zegt dan nog: “Niet vergeten: in Limburg snijden we een vlaai in tien punten én proeven we vaak verschillende soorten!”

  • Logo-Debic-150x86 Debic
  • Stationsplein 4
  • 3818 LE Amersfoort

Bezoek Debic.nl voor meer informatie

Lees ook
Amaretto-crèmegebakje met Debic Crème boter

Amaretto-crèmegebakje met Debic Crème boter

De juiste boter kiezen, als banketbakker weet je hoe belangrijk dat is. Met Debic Crème boter haal je het perfecte product in huis. Lekker gebak, heerlijke koekjes en de smeuïgste botercrème om je creaties af te werken: Debic Crème boter zorgt keer op keer voor een perfect eindresultaat! En dankzij het extra lage smeltpunt (26 – 28 °C) krijg je een...

Echte Bakker Thijs Koolen wint Vlaaikeuring 2019

Echte Bakker Thijs Koolen wint Vlaaikeuring 2019

Thijs Koolen, de Echte Bakker bakt de lekkerste vlaaien. De jury wees hem aan als winnaar van de vlaaikeuring. "Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Thijs Koolen waren uitmuntend gebakken", aldus juryvoorzitter Vries.

Zuivel – de stand van zaken

Zuivel – de stand van zaken

De bijeenkomsten van het Genootschap voor de bakkerij stonden dit jaar in het teken van Grip op grondstoffen. Na graan en suiker was deze keer zuivel aan de beurt. “Van één product is de prijs nauwelijks te voorspellen en dat is boter.” Geen betere plek om over (de toekomst van) zuivel te praten dan tussen de koeien. Gastheer...