Bakker Vliegendehond bakt met Natura Oliebollenolie

Royal Smilde_BIB 8-2019_1

Tachtigduizend oliebollen worden er in de decembermaand gebakken bij Bakkerij Vliegendehond in Wolvega. Een recordaantal voor een ambachtelijke bakkerij met slechts één winkel. En ze mogen er zijn. “Daar steek ik veel tijd, geld, energie én olie in”, aldus de Friese bakker.

Wie bakker Ivo Vliegendehond aan het werk ziet wanneer hij oliebollen staat te bakken, zou kunnen denken dat het een fluitje van een cent is. Met een handig, tweekops doseersysteem laat hij vanuit een trechter mooi gelijkvormige bolletjes beslag in de olie vallen en alle oliebollen worden op het juiste moment tegelijkertijd in de olie gedompeld. “Vergis je niet: een goede oliebol bakken is precisiewerk”, waarschuwt de Friese bakker echter. “Je moet alles op elkaar afstemmen en dan moet het precies kloppen: het beslag, je krenten en rozijnen, de appel en natuurlijk de olie. De allerlekkerste oliebol haal je nooit uit kakelverse olie: olie moet je altijd eerst even inbakken.”

Oranjekoek

Royal Smilde_BIB 8-2019_2

Bakkerij Vliegendehond in Wolvega is al sinds 1959 op de huidige locatie aan de Van Harenstraat gevestigd. “Aanvankelijk was het een heel klein bakkerijtje”, weet Vliegendehond nog. “Als eerste bakker in de regio hebben wij echter afscheid genomen van de ventwijk, die destijds heel normaal was. We zijn ons uitsluitend op winkelverkoop gaan richten en dat doen we eigenlijk nog steeds. Tachtig procent van de omzet komt via de winkel, twintig procent is derde kanaal. Daaronder valt onder andere het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, waaraan we luxe broodjes en heel veel oranjekoek leveren.”

De oliebollen van Bakkerij Vliegendehond zijn beroemd in Wolvega en omstreken. Wanneer er braderie in het dorp is op de derde zaterdag van september, haalt de bakkerij alvast de bakspullen tevoorschijn en verkoopt er zo vijf- tot achtduizend op een zaterdag. “Het aantal is een beetje afhankelijk van het weer”, aldus de bakker. “Maar de meeste dorpsgenoten lopen er dan al warm voor.”

Goede smaak en kleur

oliebollen_BIB 8-2019

Uiteindelijk draait het wat de verkoop van oliebollen betreft natuurlijk om de jaarwisseling. “In vier dagen tijd moet het gebeuren”, weet Vliegendehond. Hij is blij met de lijn die hij heeft aangeschaft. “Vroeger was ik op 1 januari gesloopt. Nu moet je er ook wel de hele tijd bij staan, maar het is fysiek minder zwaar.” De bakken in de lijn worden gevuld met Natura Oliebollenolie, speciaal geschikt voor deegwaren in de bakkerij. “Het eerste jaar dat ik het gebruikte, was ik er heel voorzichtig mee”, bekent Vliegendehond. “Eerlijk gezegd heb ik toen ook nog de helft van mijn oude merk olie gebruikt. Het is toch spannend om over te stappen op een nieuw product, zeker als de kwaliteit daarvan van grote invloed is op je eindproduct. Je moet een olie selecteren die goed aansluit bij je eigen beslag en werkwijze. Door te experimenteren ontdek je wat bij jou en je grondstoffen past. Daarom is het zo belangrijk om met oliebollen op tijd te beginnen.”

Inmiddels is hij zeer enthousiast over Natura Oliebollenolie. “De smaak is goed, net als de kleur. De olie walmt niet en verbrandt niet snel. In mijn lijn bak ik vier tot vijf dagen in dezelfde olie, mits ik de olie goed schoon houd door rozijntjes of andere stukjes eruit te halen. In de lijn blijft de olie mooi constant, waardoor ik op iets lagere temperatuur kan bakken. Bijkomend voordeel is dat deze olie veel minder aanslag in je bakken geeft. Dat scheelt enorm tijdens de schoonmaakwerkzaamheden in januari.”

Automatisch pompsysteem

Royal Smilde_BIB 8-2019_3

Vliegendehond is ook enthousiast over de verpakking en aanlevering van Natura Oliebollenolie. “Wij gebruiken de grootverpakkingen van honderdvijftig liter, waarop een automatisch pompsysteem is bevestigd. Hiermee vul je heel gemakkelijk de olie bij. Ik ga nooit meer rommelen met die blikken: daarvan krijg ik het in mijn rug. Dit pompsysteem werkt perfect: gemakkelijk en schoon. En als de olie oud is, kun je hem in de vaten opslaan. De oude olie wordt door Royal Smilde Natura bij je opgehaald en door hen verwerkt tot biobrandstof. Hiervoor krijg je als bakker zelfs een marktconforme vergoeding betaald.”

Het geheim van Natura Oliebollenolie? “Dat schuilt in de samenstelling van de olie”, verklapt een accountmanager van Royal Smilde Natura. “We hebben dit product lang getest, samen met een bekende oliebollenbakker, om te komen tot precies de juiste verhouding tussen de verschillende soorten olie die we gebruiken. De samenstelling is nu perfect voor oliebollen, berlinerbollen en appelbeignets.” De accountmanager benadrukt dat olie, net als bloem en rozijnen, een natuurproduct is en dus kan wisselen in kwaliteit. “Maar daarover hoeft een bakker zich geen zorgen te maken. Bij Royal Smilde Natura doen wij er alles aan om de olie in optimale en constante samenstelling aan te leveren.”

royal smilde_logo

Royal Smilde Natura is onderdeel van Royal Smilde, het oudste familiebedrijf van Heerenveen. Zusterbedrijven Smilde Foods en Smilde Bakery produceren onder andere frituurolie, margarines, salades, sauzen en ambachtelijke bakkerijproducten, zoals appelbeignets en amandelstaven.

Royal Smilde Natura
Industrieweg 11
8444 AS Heerenveen
T. 0513 – 63 96 29
info@smildenatura.nl
www.smildenatura.nl

Lees ook
Bladerdeegrolletjes zijn echte eye-catcher

Bladerdeegrolletjes zijn echte eye-catcher

Ronald Timmer heeft, samen met zijn broer Willem en diens vrouw Henriette, Bakkerij Timmer van zijn ouders overgenomen. Willem verzorgt het brood, Ronalds hart ligt bij het banket. Daar kan hij al zijn creativiteit in kwijt. “Van iets heel simpels, kun je iets heel moois maken.” Hij deelt twee Koningsdag-recepten met producten van Pruvé.

Jan Toet wint oliebollencompetitie Echte Bakkersgilde voor de derde keer

Jan Toet wint oliebollencompetitie Echte Bakkersgilde voor de derde keer

Jan Toet van Toet, De Echte Bakker uit Apeldoorn heeft voor het derde jaar op rij de landelijke oliebollencompetitie van het Echte Bakkersgilde gewonnen. Jan Toet, die in 2017 ook al Beste Echte Bakker werd: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn oliebollen ook heel erg mooi vond. Aan de buitenkant konden ze misschien nog iets gladder, maar de binnenkant...

Stichting Ambachtelijke Bakkerij werkt samen met 100% NL

Stichting Ambachtelijke Bakkerij werkt samen met 100% NL

De decembermaand is een van de belangrijkste maanden voor de ambachtelijke bakker. Veel klanten in de winkel voor lekkernijen voor Sinterklaar, kerst en Oud- en nieuw. Daarom organiseert Stichting Ambachtelijke Bakkerij samen met 100% NL een landelijke chocoladeletteractie en oliebollenactie waarbij de ambachtelijke bakker dagelijks op de radio te horen...