Bak Speciaal: ambachtelijke nieuwkomer in Royal Steensma-familie

11 juni 2019

‘We spreken beide de taal van de bakker’

Met Bak Speciaal heeft Royal Steensma begin dit jaar een ambachtelijke specialist in exclusieve bakkerijgrondstoffen voor bijzondere broodsoorten overgenomen. Een welkome aanvulling op het bestaande aanbod van voornamelijk banketgrondstoffen. Portret van een nieuwkomer in de Royal Steensma-familie. 

Een klein half jaar pas trekken Royal Steensma en Bak Speciaal zakelijk met elkaar op, maar het voelt nu al vertrouwd. De twee bedrijven vinden elkaar in een gedeelde passie voor ambacht, smaak en zuivere grondstoffen die de producten van bakkers verrijken. Het is een match, zoveel is wel duidelijk.

“In omvang zijn we dan totaal verschillend, maar in cultuur en uitstraling komen we sterk overeen”, zegt salesmanager Evert-Jan van Egteren van Royal Steensma. “We zijn allebei familiebedrijven. En we streven allebei het hoogste en het beste na. Het met z’n allen ervoor gaan, dat typeert beide bedrijven.”

Dynamiek en beweging

Commercieel-baktechnisch adviseur Ton Deegenaars van Bak Speciaal knikt instemmend. “Royal Steensma is vele malen groter dan wij, maar ik ervaar vanaf dag één dezelfde sfeer, mentaliteit, passie en uitstraling. Het voelt zelfs al eigen. We spreken allebei de taal van de bakkers, we kennen de bakkerswereld goed. Daarnaast had ik altijd al het beeld dat er bij Royal Steensma veel dynamiek en beweging is. Ik zie dat nu bevestigd: de gordijnen wapperen continu.”

De twee bedrijven versterken elkaar. Door het toevoegen van Bak Speciaal aan haar portfolio is Royal Steensma nog meer de totaalleverancier die ze wil zijn. Van Egteren: “Naast grondstoffen voor banket, waar bakkers ons vooral van kennen, zetten we nu een flinke stap op broodgebied. We zochten daarvoor een ambachtelijk, specialistisch bedrijf en Bak Speciaal voldoet helemaal aan dat profiel. Zij zijn van oudsher heel goed in desemculturen, sterk in biologisch, maken heel veel producten die vrij zijn van E-nummers en andere additieven en voeren hun activiteiten uit met oog voor duurzaamheid.”

Vakmanschap delen

Royal Steensma 2_Adv BIB 5-2019

Daarmee slaat hij de spijker op de kop. Bak Speciaal is al jarenlang een vooraanstaande producent en leverancier van hoogwaardige, zuivere grondstoffen voor speciale broodsoorten als desem, spelt en biologisch. Deegenaars: “Dat doen we vanuit onze missie om ons vakmanschap te delen met klanten en potentiële klanten, en de consument kennis te laten maken met bijzondere producten die vooral lekker smaken.”

Bak Speciaal loopt vaak voorop als het gaat om de introductie van nieuwe producten op de Nederlandse markt, die hun waarde in landen als Frankrijk, Duitsland en Italië al bewezen hebben. Niet zonder een eigen vertaalslag, uiteraard. Deegenaars noemt (zuur)desem als voorbeeld. “Daarmee werd negentien jaar geleden alleen door een paar biologische bakkerijen en natuurvoedingswinkels gewerkt. In die tijd hebben wij onze biologische desemculturen, die we hebben ontwikkeld als een pure vervanger voor de conventionele bakkersgist, met succes in Nederland weten te introduceren.”

De huidige desemculturen die Bak Speciaal levert, variëren van desemstarters op basis van rogge en tarwe tot kant-en-klare desemproducten. “We gebruiken daarvoor vloeibare, actieve desems, zodat een cultuur zich kan ontwikkelen”, benadrukt Deegenaars.

Zuiver spelt

“Spelt, daar moest je in diezelfde periode naar zoeken als een speld in een hooiberg”, vervolgt Deegenaars. “Hebben we ons ook in gespecialiseerd. Vanaf de start werken we met Oberkulmer Rotkorn en Franckenkorn, het meest zuivere spelt dat verkrijgbaar is. We verwerken dat in speltspecialiteiten, van heel compact speltbrood tot luchtige varianten, volledig vrij van tarwe, E-nummers, lactose en zodanig ontwikkeld dat de bakker er goed mee kan werken en er zijn eigen draai aan kan geven om zich te onderscheiden.”

Andere toppers in het assortiment van Bak Speciaal zijn de granen- en zadenmelanges die geweekt zijn in actieve desem. Neem de Bak Speciaal Supreme Melange, een rijke melange van oeroude granen en zaden
die onder andere kamut, gerst, gierst, haver en lijnzaad bevat. Doordat de granen en zaden geweekt zijn in desem, volgens een speciaal procédé, krijgt het brood een frisse smaak en aroma en blijft het langer vers.

Bak Speciaal heeft zich altijd al toegelegd op tijd en smaak. “Dat bereik je met pure en zuivere producten”, stelt Deegenaars. “We houden het bij de bron. Daar zijn we voortrekker in geweest.”

Oersterk brood

Royal Steensma 3_Adv BIB 5-2019

Dan is er ook nog emmer, een vergeten graansoort dat herontdekt is, Daarmee wordt de melange Bak Speciaal Emmer Oerkoren samengesteld; geschikt voor de creatieve bakker, maar een gemakkelijk receptuur is ook mogelijk. Bak Speciaal Emmer Oerkoren is dé melange om een oersterk brood mee te bakken met een fantastische smaak. De gepofte emmer in de melange zorgt voor een betere waterabsorptie van het deeg. Hierdoor blijft het gebakken brood langer vers en heeft het brood een heerlijke aromatische smaak.

Verder beschikt Bak Speciaal over een rijk assortiment bakmiddelen, broodspecialiteiten en culturen die volledig biologisch van aard zijn. Daarnaast lanceert het bedrijf binnenkort het nieuwe concept Tijd voor Smaak, dat het voor de bakker mogelijk maakt om deeg van tevoren te produceren, in te vriezen en zodra het nodig is uit te zetten in de koeling, om het de volgende dag te gebruiken. “Zo kan de bakker zijn productie wat meer overhevelen naar overdag. Dat is een behoefte door bijvoorbeeld personeelstekort. In dit soort vraagstukken denken we ook mee.”

Van Egteren: “Het mooie aan Bak Speciaal is dat ze geen concessies doet. Ze houdt vast aan haar kernwaarden. Bak Speciaal wil altijd het beste.” Deegenaars: “Best of class is een slogan van Royal Steensma. Spreekt mij enorm aan, want daar hebben wij ook altijd voor gestaan. Zie, weer een match!”

  Royal Steensma_logo

Altijd op de hoogte blijven?