Bij Bakkerij Vangrootloon in het Belgische Sint-Truiden draait alles om ambacht, kwaliteit en traditie. Het bedrijf dat sinds 1918 bestaat, verkoopt brood en banket via 25 winkels. Vanuit de productielocatie in Sint-Truiden maken zo’n 100 medewerkers dagverse broodjes, vlaaien en koeken.
“We zijn er fier op dat we bijna alles zelf maken: van het bladerdeeg tot de vulling. Alle grondstoffen komen hier vers binnen. Fruit snijden we zelf. Het is arbeidsintensief en kostbaar, maar kwalitatief gezien is dit voor ons de beste manier”, vertelt Jan Massa, verantwoordelijk voor de pr en marketing, de aankoop van grondstoffen en de administratie bij Vangrootloon.
Sinds 1970 is de productielocatie van deze bakker op het industrieterrein in Sint-Truiden te vinden. In 1971 deed de eerste vlaaienlijn zijn intrede. Bij Rademaker, producent van voedselverwerkingsapparatuur, is in 1988 een tweede vlaaienlijn aangeschaft. Deze is anno 2024 gereviseerd en nog steeds in gebruik naast de eerste vlaaienlijn, waarmee ze sinds 2019 naar volle tevredenheid werken.
Meerwaarde productielijnen
De Belgische bakker maakt op de vlaaienlijn 70 procent van het taartassortiment. Dit bestaat uit vijftien verschillende taartsoorten, cakes en gevulde bodems met pudding en abrikozen, die daarna gebakken worden. Wat is de meerwaarde van die vlaaienlijn? “Productieverhoging, verbetering van de kwaliteit en een meer constant product. We merken dat onze productie als een trein loopt. Je ziet weinig verschil tussen de eerste en de laatste taart die van de lijn komt.”
Naast de vlaaienlijn maken de medewerkers van Vangrootloon sinds 2011 gebruik van een Radini-lamineerlijn (laminator) en universele make-uplijn. De laminator wordt gebruikt voor het maken van gelamineerd deeg voor de diverse viennoiserie-producten. Dit werkt als volgt: de laminator maakt een consistente deegplak op de juiste dikte. Vanuit deze deegplak worden op de universele make-uplijn deegproducten zoals chocoladebroodjes, rozijnenkoek en appelgozet gemaakt.
Je ziet weinig verschil tussen de eerste en de laatste taart die van de lijn komt
Op die lamineerlijn maken ze bij Vangrootloon eveneens de taartbodems die weer op de vlaaienlijn worden gevuld. “Voor ons is het belangrijk dat we ons bladerdeeg zelf kunnen maken ten behoeve van de kwaliteit van onze taarten en koeken”, vertelt Massa over de keuze voor het automatiseren van het deegproces. Het zorgt volgens hem voor meer kwaliteit en gemak in de productie.
Broodlijn met mogelijkheden
Nieuwste aanwinst voor de Belgische bakker wordt de onlangs gelanceerde Radini-broodlijn. “We keken al een tijdje naar een nieuwe broodlijn die praktischer en schoner werkt en met meer mogelijkheden qua structuur van de broden.” Daarnaast was de bollenkast van de oude broodlijn een energievreter. Het was ook een bewuste keuze om voor een brood-sheetinglijn te kiezen zonder bollenkast.
Uitbreiding van het volume was niet aan de orde bij de aankoopbeslissing van de nieuwe broodlijn. “We zijn niet de mastodont die duizenden broden van hetzelfde soort draait. Voor ons was het wel heel belangrijk dat er een vlotte schakeling tussen de verschillende soorten mogelijk is en dat het maken van de kleinere degen op deze lijn geen probleem vormt.”
Nu worden er nog vijftien tot twintig soorten brood op de oude lijn gemaakt. Met de aankoop van de nieuwe stopt Vangrootloon met de ronde broden en gaat het bedrijf over op rechthoekige en meer ovalen broden.
Juli 2025 moet de nieuwe lijn in bedrijf zijn. Een dedicated projectmanager begeleidt de implementatie vanuit Rademaker. Vooraf zijn er verschillende testen geweest en is er proefgedraaid bij de Nederlandse producent van bakkerijmachines. “Dat is belangrijk om te weten of de plannen op papier en de realiteit overeenkomen. Het is een investering die voor heel wat jaren mee moet gaan, dus moet er niet een verkeerde keuze worden gemaakt. We verwachten dat het hele proces goed verloopt, gezien onze ervaringen in het verleden.”
Rademaker BV
+31 (0) 345 54 35 43
Plantijnweg 23
4104 BC Culemborg
www.rademaker.com