Bakkers doen inspiratie op in Wenen

10 april 2018

Studiegroep M.O.C (Management Ondernemers Club van Beko Advies) organiseerde van 19 tot 21 maart in samenwerking met Royal Steensma een inspiratiereis naar Wenen en Backaldrin. Er gingen 24 M.O.C-leden mee. Frank van Sprang begeleidde deze inspiratiereis.

Bakkerijen in Wenen

Het eerste bezoek was bij Backerei Felzl van Christina Ostermayer in de winkel aan de Lerchenfelderstrasse. Naast het winkelassortiment van (belegde) broodjes, stukwerk, en broodspecialiteiten is er ook ruimte om koffie te drinken, te ontbijten of te lunchen. Tijdens de wandeling door Wenen kwamen nog andere bakkersbedrijven voorbij. Een opvallende winkel was volgens Frank Backerei Gragger met een Holzofen. Na een bezoek aan Café Central voor koffie en sachertorte vertrok het gezelschap met de bus naar Linz.

Bakkers-in-bedrijf_Backerei_Brandl1-300x225 Backerei Brandl

Backerei Brandl

Op de tweede dag bezocht het gezelschap Backerei Brandl in het centrum van Linz. In deze bakkerij staat de oven letterlijk tegen de winkelruit aan en dat trekt de aandacht van voorbijgangers.

Het grote assortiment is veel met de hand verwerkt en opgemaakt. Er komt veel vakmanschap aan te pas. Het gezelschap krijgt een demonstratie van het met de hand maken van een kaisersemmel, een vaardigheid die we in Nederland niet kennen.

Bakkers-in-bedrijf_Kornspitz1-300x169 Kornspitz

Backaldrin

De hoofdmoot van het programma was een bezoek aan Backaldrin in Asten. Het gezelschap kreeg een rondleiding langs de productie, magazijn en proefbakkerijen. Naast de fabriek van Backaldrin staat een futuristisch gebouw, het Paneum. “In dit gebouw heeft de eigenaar en oprichter van het bedrijf, Peter Augendopler, een hele bijzondere verzameling broodobjecten samengebracht. Alles wat er staat is te herleiden naar brood. Naast het feit dat het de eigenaar zijn persoonlijke trots is, draagt het ook positief bij aan het imago van de bakkerij”, vertelt Frank.

Het topproduct van Backaldrin is de Kornspitz, een lekker meergranen broodje met een kummelsmaak. Verder werden er diverse producten aangesneden en geproefd.

Bakkers-in-bedrijf_Winkel_Backerei_der_Mann1-300x169 Backerei der Mann

De wow-factor

Op de derde dag ging het gezelschap terug naar Wenen, naar Backerei Der Mann in Wenen. Het bedrijf staat midden op een industrieterrein. Volgens Frank had de bakkerij ‘de wow-factor’. Volle vitrines en overvloedige presentatie van ambachtelijke producten met aansluitend een groot horecagedeelte voor ontbijt en lunch. Het was erg druk, wat je op deze locatie midden op het industrieterrein niet zou verwachten.  Als afsluiter van de reis bracht het gezelschap nog een bezoek aan de Naschmarkt, een grote foodmarkt in de buitenlucht.

Altijd op de hoogte blijven?