Bakker bakt EKO-Kiembrood van restproduct molenaar

9 oktober 2018

Bakker Gerard Hardeman en Molenaar Sven Verbeek bedachten samen een nieuw brood, EKO-brood. Dit brood, door de mensen in de bakkerij ook wel 'LostSon' genoemd, zit boordevol smaak gezonde voedingsstoffen en is laag in gluten. En de bakker bakt het brood van een restproduct van de molen.

Restproduct

Molenaar Sven Verbeek wil geen producten verloren laten gaan in zijn molen. Voor het witte meel, dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld wit meel en cakemeel, zeeft hij de gemalen granen. Wat overblijft zijn vezels, vitaminen, mineralen en kiemen. "Een schat aan voedingsstoffen, maar bij mij in de molen bleef het een restproduct. Gerard en ik waren het eens dat deze zemelen en griezen niet verloren mochten gaan", vertelt de molenaar van Korenmolen De Twee Gebroeders te Wijk en Aalburg.

EKO-Kiembrood

De bakker experimenteert graag en ging aan de slag met het restproduct. "Een deeg van alleen zemelen en griezen is niet zo kneedbaar, en het rijst maar heel weinig. Qua textuur en smaak lijkt ons EKO-Kiembrood daarom wel wat op roggebrood. Zonder de rogge. Het brood heeft een unieke samenstelling en bestaat nog maar uit 10% zetmeel en eiwitten. We hopen de mensen die niet zo goed reageren op gluten, ermee te kunnen bedienen", aldus Gerard Hardeman van Gerard & Suus.

Eko-Kiembrood_2-300x199 v.l.n.r. Corianne Vos, Gerard van Wijngaarden, Suus en Gerard Hardeman, Sven Verbeek

Bedrijfsfilosofie

Het EKO-Kiembrood past uitstekend in de bedrijfsfilosofie van de ondernemers. "Als ondernemers met EKO-keurmerk, werken we niet alleen biologisch", zegt Gerard. "Wij gaan in onze bedrijfsvoering verder. Afval scheiden, opletten bij de inkoop (suiker!) en faire prijzen in de keten. Een nieuwe koeling bespaart flink op energie."

Hetzelfde geldt voor Sven. Hij gebruikt herbruikbare katoenen zakken. "Het extra werk neem ik voor lief. Dan let je dus ook op verspilling. Vandaar dat we blij zijn met dit super-volkorenbrood, het EKO-Kiembrood", besluit de molenaar.

EKO-week

Nieuwsgierig naar het EKO-brood? Kom dan proeven tijdens de EKO-week van 9 tot en met 13 oktober. Op 12 en 13 oktober kan het brood ook geproefd worden op Landgoed Clootwijck.

 

Altijd op de hoogte blijven?