Artikelen
Livestream met chef Graham Mairs - Vipam en IRCA bieden chocolade-inspiratie
Inspiratie in coronatijd: met een doos bonbons op tafel en de Britse patissier Graham Mairs op het computerscherm stimuleren distributeur Vipam en Italiaans chocolademerk IRCA Nederlandse banketbakkers om nieuwe producten uit te proberen, met cacao in de hoofdrol.
Arend Kisteman, nieuwe voorzitter NBOV: ‘Zorg dat bakkers weten wat je doet’
“Het is mooi om over echt belangrijke onderwerpen in onze branche mee te kunnen praten.” Arend Kisteman volgde deze zomer Jos den Otter op als voorzitter van de NBOV. Wat staat hem te wachten en wat kan de branche van hem verwachten? Tijd voor vragen en antwoorden.
Ambachtelijke Franse bakkerij Gebroeders Niemeijer: ‘De uitdaging: blijven doen wat we doen’
Frans brood, dat wilde Issa Niemeijer maken. Vanaf de eerste pogingen in een combi-oventje in zijn studentenkamer tot zijn eigen winkel. Twaalf jaar bestaat bakkerij Gebroeders Niemeijer inmiddels. Met sinds negen jaar één broer aan het roer die deze maand ‘Een boek over brood’ uitbrengt.
De machine achter de bakker
Automatisering, duurzaamheid en efficiency zijn de belangrijkste thema’s binnen de wereld van de bakkerijmachines. Met minder handjes toch een ambachtelijk en onderscheidend product maken, en het liefst de hele dag vers. De nieuwe generatie bakkers werkt liever niet ’s nachts. Er zijn geen grote vernieuwingen, maar wel trends die doorzetten, vertellen...
‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’
Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”
Ondernemer en medewerker: We doen het samen!
Maart 2020 zal niemand ooit vergeten: onze wereld stond plotseling op zijn kop. Ook voor mij persoonlijk, toen ik op 30 maart de arts hoorde zeggen: ‘Ik heb geen goed nieuws.’ Op zo’n moment besef je niet eens wat voor impact het allemaal heeft, noch de coronacrisis, noch het omgaan met de status van kankerpatiënt.
Aansprakelijkheid van de werkgever strekt ver
Een werkgever dient zich als ‘een goed werkgever’ te gedragen tegenover zijn werknemers om aansprakelijkheid te voorkomen. Dit begrip is op zichzelf niet heel duidelijk omschreven in de wet, maar in de rechtspraak is er veel over geschreven.
CAO bakkersbedrijf is er voor jou
Gert-Jan Ten Napel richtte dertien jaar geleden uitzendbureau Het Ambacht op. Dagelijks hebben hij en zijn werknemers te maken met de bakkers-cao. Hoe kijkt hij daar tegenaan?
Warenwetbesluit: werken met (zuur)desem
Op 1 juli is het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood ingegaan. Dit heeft gevolgen voor veel broodsoorten. De NBOV legt uit waarop u moet letten bij (zuur)desem en (zuur)desembrood.
Nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 in september van start
In september starten acht roc’s in Nederland met een nieuwe mbo-opleiding: de eenjarige specialistenopleiding Boulanger niveau 4. Streven is hiermee (nog) beter opgeleide broodbakkers af te leveren, die meer kennis van processen hebben en eventueel kunnen doorstromen naar een vervolgopleiding binnen het hbo.
Bakkers in bedrijf – editie 10
Verpakkingsspecial 2020
Superaanbieding
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Ontvang wekelijks de gratis digitale nieuwsbrief van Bakkers in bedrijf en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de bakkerijbranche.
Inschrijven