Worstenbroodjes naast ambachtelijk ijs

21 maart 2023 Linda van ’t Land

Worstenbroodjes verkopen is iets anders dan ijscoupes uitserveren. Jan en Sofie Nagelkerke kiezen daarom bewust voor schepijs en presenteren dat als shop-in-shop in hun bakkerij. “We hebben geen apart horecapersoneel nodig en tegelijkertijd brede openingstijden voor de bakkerij.”

Een bevlogen bakker, een enthousiaste bakkersvrouw, acht kinderen, een bakkerij, een ijssalon en een chocolaterie. Samen zijn ze goed voor ruim tachtigduizend abonnees en honderdduizenden views op de YouTube-kanalen De Nagelkerkjes en Bakflix. “We zijn er een aparte BV voor begonnen”, vertellen Jan en Sofie Nagelkerke uit Oudenbosch, die met hun grote gezin landelijke bekendheid verwierven met hun deelname aan het tv-programma ‘Een Huis Vol’. “Het was afgelopen jaar een van onze betere BV’s! Door de stijgende grondstofprijzen en schrikbarende rekeningen voor gas en energie bakken we momenteel iedere week duizenden broodjes haast voor niets. Dat we dan naast allerlei gratis spullen en uitnodigingen voor musicals en premières ook financieel iets overhouden aan onze dagelijkse vlogs, is een schrale troost.”

IJskeuken in Etten-Leur

Erg optimistisch was Jan Nagelkerke afgelopen najaar niet gestemd. “Ik heb nog steeds heel veel plezier in mijn werk, maar het plezier in ondernemen is momenteel wel verdwenen”, vertelt hij. “Ik ben constant prijzen aan het vergelijken om te zien of ik ergens voordeliger kan inkopen. Maar ik wil gewoon bakken!”

Door de torenhoge energierekeningen stond de verbouwing van een recent aangekocht bedrijfspand in Etten-Leur lange tijd on hold, maar dit voorjaar gaat het toch gebeuren: er wordt een grote, centrale ijskeuken ingericht. De ketels, vriezers en ijsmachines zijn besteld en worden binnenkort geplaatst. Bij de opening van het nieuwe ijsseizoen wil Jan zijn ijskeuken operationeel hebben. “Wij richten in Etten-Leur een professionele ijskeuken in, zodat we nog meer mensen blij kunnen maken met ons ambachtelijke ijs. Momenteel draaien we het ijs voor onze ijssalon Maddey’s, met vestigingen in Oudenbosch, Roosendaal en Halsteren in onze bakkerij in Oudenbosch. Daar hebben we de maximale capaciteit bereikt, maar wij willen ook cafetaria’s en andere bakkers of verkooppunten van ons ijs gaan voorzien. Bovendien overwegen we een franchiseformule voor Maddey’s. Daarvoor hebben we al één gegadigde en enkele geïnteresseerden. Om dit alles te kunnen realiseren, hebben we een grotere ijskeuken nodig.”

Margemaker

Wat Jan en Sofie Nagelkerke betreft heb je voor de verkoop van ijs maar zo’n vijf vierkante meter nodig. Hun tip aan bakkers die een hoekje overhebben: probeer het gewoon. “IJs is een geweldige margemaker. Zodra onze ijskeuken in Etten-Leur gereed is, willen wij ijs draaien voor ondernemers die hierin geïnteresseerd zijn. Het kan bijvoorbeeld ook in speeltuinen of kledingzaken.”

Maddey’s

Jan Nagelkerke neemt in 1998 de bakkerij in Oudenbosch over van zijn vader Pieter. In de loop der jaren is het bedrijf uitgebreid met een lunchroom en een chocolaterie en met een ijssalon, die de naam Maddey’s heeft gekregen. “We kozen voor de ijssalon een Amerikaanse uitstraling met veel roze en rood en lekkere grote banken”, vertelt Sofie. “Onze jongste dochter Madelief wordt door haar broers en zussen al vanaf haar geboorte Maddey genoemd en die naam vonden wij goed passen bij de uitstraling van onze ijssalon. Naast de vestiging bij de bakkerij in Oudenbosch hebben we ook een ijssalon in Roosendaal overgenomen en we zijn in onze desembakkerij in Halsteren een ijssalon als shop-in-shop begonnen. Drie heel verschillende bedrijven dus, met allemaal hun eigen kracht.”
In Roosendaal heeft het ondernemende echtpaar een bestaande ijssalon overgenomen, waar ook diverse zitplekken zijn. “Daarvan hebben we geleerd dat takeaway beter bij ons past”, zeggen ze eensgezind. “Wellicht door onze ervaring in de bakkerij, waar de meeste mensen ook iets komen kopen en dan weer vertrekken. Het is bovendien heel lastig om horecapersoneel te krijgen en te behouden. We willen ons ijs als bedrijf wel verder uitrollen, maar dan niet meer met een locatie met zitplekken en ijscoupes.” 

IJs Bakkerij Nagelkerke_Peter Roek

IJssalon in desembakkerij

Daarom richt het stel in hun desembakkerij in Halsteren een deel van de zaak in als ijssalon. “Er zat hier voorheen een boekhandel, die we volledig hebben gestript. We hebben vriezers, koelingen, ovens en rijskasten geplaatst, zodat we hier een compleet zelfstandige desembakkerij hebben geopend. We kiezen er heel bewust voor om er geen busbrood te bakken. Wij hebben een concept neergezet, waarbij we om vijf uur ’s ochtends beginnen en dus veel minder nachturen maken. Groot voordeel is dat we hierdoor gemakkelijker personeel voor deze bakkerij kunnen vinden en dat het werk minder zwaar is geworden.”
Het pand van 120 vierkante meter heeft een brede pui met grote ramen aan de voorzijde. Links van de ingang is de bakkerij ingericht, rechts zit de ijssalon.

Shop-in-shop Jan en Sofie zijn blij met hun shop-in-shop in Halsteren. “We hebben één centrale ingang en dat werkt ideaal: als mama brood komt halen, willen de kinderen een ijsje. En wie ’s avonds een ijsje komt eten, neemt een brood mee voor de volgende dag of pakt wat van onze bekende worstenbroodjes mee, die we altijd bij de kassa hebben liggen. We hebben in de bakkerij minder derving, doordat mensen in de zomer tot tien uur ’s avonds bij ons ook brood kunnen krijgen. En als er toch iets over lijkt te blijven, geven we klanten in de ijssalon soms ook een halfje brood mee om te proeven. Wellicht nemen ze het dan de volgende keer uit zichzelf mee.”
Voordelig is het feit dat er maar één slagroommachine of kassasysteem nodig is voor zowel de bakkerij als de ijssalon. En ook de kruisbestuiving tussen het personeel werkt ideaal. “In Halsteren hebben we geen horecapersoneel voor de ijssalon nodig. De jongens en meiden uit de bakkerij scheppen dat ijsje er gewoon bij. We kunnen dus veel makkelijker medewerkers vinden en als het slecht weer is, hebben zij nog steeds iets te doen. In de bakkerij is er namelijk altijd wel iets in te pakken, op te ruimen of schoon te maken. Is het juist heel mooi weer en druk bij het ijs, dan kunnen medewerkers uit de bakkerij daar bijspringen. Zowel in de zomer als in de winter werkt deze combinatie heel plezierig.”

Overwinteren

Afgelopen winter is de ijssalon in Halsteren open gebleven. “We hebben besloten om de vestiging van Maddey’s in Roosendaal deze winter te sluiten, mede vanwege de energierekening. Maar in Halsteren zijn we open. We vullen de ijsvitrine voor de helft met ijs in kleinere bakken en presenteren daarnaast ijstaarten en ijstulbanden. Ook zetten we steeds een halve liter ijs als aanbieding in de tweewekelijkse folder. Zo houden we het ijsconcept hier het hele jaar door levendig. We presenteren veel verschillende smaken, die vaak gebaseerd zijn op ons assortiment uit de bakkerij. We maken bijvoorbeeld ijs met bokkenpootjes, bolussen, speculaas, roze koeken, appeltaart en onze huisgemaakte breekchocolade. Die kruisbestuiving is perfect: we hebben als bakkers een brede grondstofkennis en kunnen relatief gemakkelijk een nieuwe smaak introduceren. Breuk uit de bakkerij kan in het ijs worden verwerkt.” 

Lekkerste Brabantse Worstenbroodje

Ook het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje komt dit jaar uit Oudenbosch. Het is gebakken door Eline Nagelkerke: de oudste dochter van Jan en Sofie. De zestienjarige bakker is de jongste winnaar bij de profs in de geschiedenis van de verkiezing. In de categorie thuisbakkers viel ze al veel vaker in de prijzen en daarom is ze inmiddels ook haar eigen webshop begonnen: www.worstenbroodvannagelkerke.nl. Jan en Sofie zijn trots op hun dochter: “Ze werkt er heel hard voor! Vier dagen in de week draait ze mee in ons bedrijf, één dag in de week gaat ze naar school en één dag in de week besteedt ze aan de worstenbroodjes. We vinden het allemaal superleuk dat dat nu bekroond is.”

Worstenbroodjes Bakkerij Nagelkerke_Peter Roek

Altijd op de hoogte blijven?