World Cleanup Day

20 juli 2018

Dit jaar vindt voor het eerst World Cleanup Day plaats. In meer dan 150 landen houden miljoenen deelnemende vrijwilligers de grootste cleanup ooit. Tientallen grote Nederlandse bedrijven en organisaties ondersteunen World Cleanup Day.

World Cleanup Day

De Plastic Soup Foundation (PSF) is de zogenaamde country leader van World Cleanup Day in Nederland. Voor de organisatie sloeg PSF de handen ineen met Nudge, de grootste duurzaamheidsorganisatie in Nederland, om zoveel mogelijk vrijwilligers, bedrijven en gemeenten bij de opruimactie te betrekken.

Nederlandse bedrijven en organisaties die zich als participating partners aan World Cleanup Day Nederland hebben verbonden zijn: Spa Nederland, Heineken, Coca-Cola, ABN Amro, Nederland Schoon, Moonen Packaging, Oerlemans Plastics, JCI Nederland, Middle Point, Aqua Minerals, Ekoplaza, Center Parcs, Greenchoice, Dimsum Reizen, Grant Thornton, Tony’s Chocolonely, EcoChain Technologies, Waterschap AGV/Waternet, Waterschap De Dommel en Royal Lemkes.

Vertegenwoordigers van deze bedrijven en organisaties ondertekenden 18 juli aan boord van een rondvaartboot in Amsterdam een pledge om World Cleanup Day Nederland op allerlei manieren te ondersteunen. Bijvoorbeeld via financiële support en door initiatieven te ontplooien voor extra opruimacties rond hun vestigingen verspreid door het land.

Citizen science

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “World Cleanup Day is niet zomaar een opruimactie. Een heel leger aan vrijwilligers gaat die dag ook kostbare data verzamelen. Alle deelnemers gaan namelijk monitoren: ze gaan in hun straat, in hun wijk of park, langs rivieren en langs wegen vastleggen wat ze aan zwerfvuil vinden. Dat gaat gebeuren aan de hand van een handige app die onder andere in Nederland zal worden gebruikt. Zo wordt de World Cleanup Day over twee maanden ook de grootste citizen science operatie in ons land.”

World Cleaunup Day wordt op 15 september gecoördineerd vanuit een nationaal commandocentrum. Die avond wordt bekendgemaakt wat er in het hele land aan zwerfafval is gevonden: welke items, welke merken, welke locaties. Daarmee levert World Cleanup Day unieke data op voor wetgevers, beleidsmakers, gemeenten en het bedrijfsleven.

Zwerfvuil

Zwerfvuil op straat staat steevast in de top-3 van ergernissen die het CBS jaarlijks naar buiten brengt. De gemiddelde Nederlander ergert zich, zeker in stedelijke gebieden, aan afval op straat. Afval dat niet (tijdig) wordt opgeruimd, maakt grote kans in en langs de rivieren te belanden en zo naar zee te stromen. Met name plastic afval zorgt daar voor blijvende milieuschade.

Altijd op de hoogte blijven?