Wie de jeugd heeft…

Bakkers in bedrijf_Column Bakery Nexus wouderick_NB

Bakkers-in-bedrijf_Column-Bakery-Nexus-wouderick-foto-236x300 ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’ Een bekend Nederlands gezegde. Omarmt jouw bedrijf de toekomstige generatie bakkers? Een generatie met nieuwe denk- en werkwijzen, andere behoeften en een andere visie op het bakkersvak? Ik neem je graag mee in een anekdote.

Op een dag legt een trainer voor zijn bakkerij-ondernemers een omgekeerd papier op tafel. Nadat de trainer de vellen papier heeft uitgedeeld, mogen ze het vel omdraaien: het is een wit vel met in het midden een zwarte stip. De trainer zegt vervolgens: “Schrijf een essay over wat je ziet.” Nadat de bakkers hun essay hebben ingeleverd, leest de trainer de verhalen. “Zo”, zegt hij, “ik zie dat iedereen zijn aandacht heeft gevestigd op de zwarte stip. Waarom heeft niemand over het mooie witte vel geschreven?”

Hetzelfde zie ik terug in de praktijk rondom het thema personeel. Nog te veel bakkers klagen en blijven hangen in beperkt denken en traditie, oftewel focus op ‘de zwarte stip’. Er wordt gesproken over de tekorten van goed geschoold personeel, geringe aanwas en te laag niveau. Wanneer pakken we de ‘bakkers’ handschoen op?

Focus op het mooie witte vel. Gelukkig zijn er volop voorbeelden van ondernemers die ontvankelijk zijn voor de nieuwe generatie. Ze zijn nieuwsgierig naar het witte vel en omarmen de jeugd, gaan in gesprek en voldoen aan behoeften. Ze bieden een aantrekkelijke functie, inclusief opleiding en coaching, samen met een realistische beloning. Deze ondernemers doen aanpassingen in processen, werktijden en

bieden flexibiliteit.

Bakkers van Nederland, we hebben een prachtig vak en het is een voorrecht om te werken met superfood. Draag je kennis en vooral je passie uit én over naar de nieuwe generatie. Ik ben overtuigd van een hoopvolle toekomst voor bakkend Nederland en het voortbestaan van het vak.

Wouderick van Dam

Voorzitter Bakery Nexus/Accountmanager

Sales & Marketing Sonneveld Group BV

Lees alle columns van Bakery Nexus in ons dossier.

Lees ook
Bakkerij Gorthuis brengt een ode aan het bakkersvak

Bakkerij Gorthuis brengt een ode aan het bakkersvak

Peter en Aria Gorthuis hebben een passie voor het bakkersvak en dragen dat uit. En niet alleen met hun producten. Met een lied brengen zij een ode aan het bakkersvak.

Alles over speculaas

Alles over speculaas

Speculaas is van oudsher een soort koek die vooral rondom ons Sinterklaasfeest populair is. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten.

Vijf tips voor het openen van een pop-up store

Vijf tips voor het openen van een pop-up store

Pop-up stores verschijnen regelmatig in het straatbeeld. Leegstaande ruimtes die (tijdelijk) gevuld worden om iets te verkopen. Dat iets kan van alles zijn. Van zonnepanelen tot asperges en van Fiat 500’s tot pepernoten.

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...