Wie de jeugd heeft…

Bakkers in bedrijf_Column Bakery Nexus wouderick_NB

Bakkers-in-bedrijf_Column-Bakery-Nexus-wouderick-foto-236x300 ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’ Een bekend Nederlands gezegde. Omarmt jouw bedrijf de toekomstige generatie bakkers? Een generatie met nieuwe denk- en werkwijzen, andere behoeften en een andere visie op het bakkersvak? Ik neem je graag mee in een anekdote.

Op een dag legt een trainer voor zijn bakkerij-ondernemers een omgekeerd papier op tafel. Nadat de trainer de vellen papier heeft uitgedeeld, mogen ze het vel omdraaien: het is een wit vel met in het midden een zwarte stip. De trainer zegt vervolgens: “Schrijf een essay over wat je ziet.” Nadat de bakkers hun essay hebben ingeleverd, leest de trainer de verhalen. “Zo”, zegt hij, “ik zie dat iedereen zijn aandacht heeft gevestigd op de zwarte stip. Waarom heeft niemand over het mooie witte vel geschreven?”

Hetzelfde zie ik terug in de praktijk rondom het thema personeel. Nog te veel bakkers klagen en blijven hangen in beperkt denken en traditie, oftewel focus op ‘de zwarte stip’. Er wordt gesproken over de tekorten van goed geschoold personeel, geringe aanwas en te laag niveau. Wanneer pakken we de ‘bakkers’ handschoen op?

Focus op het mooie witte vel. Gelukkig zijn er volop voorbeelden van ondernemers die ontvankelijk zijn voor de nieuwe generatie. Ze zijn nieuwsgierig naar het witte vel en omarmen de jeugd, gaan in gesprek en voldoen aan behoeften. Ze bieden een aantrekkelijke functie, inclusief opleiding en coaching, samen met een realistische beloning. Deze ondernemers doen aanpassingen in processen, werktijden en

bieden flexibiliteit.

Bakkers van Nederland, we hebben een prachtig vak en het is een voorrecht om te werken met superfood. Draag je kennis en vooral je passie uit én over naar de nieuwe generatie. Ik ben overtuigd van een hoopvolle toekomst voor bakkend Nederland en het voortbestaan van het vak.

Wouderick van Dam

Voorzitter Bakery Nexus/Accountmanager

Sales & Marketing Sonneveld Group BV

Lees alle columns van Bakery Nexus in ons dossier.

Lees ook
‘De manier van werken ligt me wel, ik ben het gewend’

‘De manier van werken ligt me wel, ik ben het gewend’

Loes Mulders (21) heeft net haar opleiding patisserie afgerond in Eindhoven. Ze wil verder in de voeding en gaat na een tussenjaar voedingstechnologie studeren met als doel uiteindelijk weer in te stromen in het bakkersvak. “Met de kennis uit die wereld kan ik misschien dingen bedenken die nog niet eerder zijn bedacht.”

Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Eenvoudige maatregelen kunnen energiekosten bij bakkers fors verlagen

Eenvoudige maatregelen kunnen energiekosten bij bakkers fors verlagen

De energierekening is de afgelopen jaren fors hoger geworden. Dat geldt niet alleen voor reguliere huishoudens, maar ook voor bakkers die als zakelijke klant stroom en gas afnemen bij een energiebedrijf. Afhankelijk van de grootte van de bakkerij is er sprake van prijsstijgingen die variëren van enkele tientjes tot vele honderden euro’s.

Broodbakker omgeving Hardenberg

Broodbakker omgeving Hardenberg

Voor deze klant in de omgeving van Hardenberg zijn we per direct op zoek naar een broodbakker die zelfstandig kan draaien. De werktijden zijn zowel in de nacht als...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...