Wereldkampioenschap

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Nederland ontbrak bij het WK voetbal in Rusland – daar zullen we het maar niet meer over hebben. Ik was nieuwsgierig naar hoeveel inkomsten onze economie derft, doordat lucratieve WK-acties  dit jaar op de plank moesten blijven liggen: geen voetbalplaatjes, oranjegebak of WK-snacks. Opvallend is dat in Nederland alleen al miljarden worden misgelopen door de websites waarop kan worden gegokt op de wedstrijden. Dat vind ik dan wel bijzonder, dat juist die sector er het meeste onder lijdt. Ik zag echter ook slimme reclames voorbijkomen die de draak steken met het feit dat wij niet deelnemen – zo heeft elk nadeel altijd weer zijn voordeel.

Ook voor de marktwaarde van de spelers is het natuurlijk niet goed als zij zich niet kunnen laten zien op het wereldpodium van een WK. De iba in München wordt wel gezien als het wereldpodium

voor de bakkerij. Het is ook het podium waar de sector nieuwigheden kan laten zien en onze vakbroeders hun kunsten tentoonstellen. Ik ben er zelf al een aantal keer geweest: het is een lust voor

het oog om te zien hoe onze beroepsgroep groeit in de producten die gemaakt worden. Menig kunstenaar kan daar jaloers op zijn.

Afgelopen maand zijn er op ons eigen wereldpodium weer twee nieuwe meesters geïnstalleerd. Hidde de Brabander werd Meester Patissier en Daan Hesseling Meester Boulanger. Dat je dit niet

zomaar wordt, bleek wel uit het feit dat niet alle kandidaten de toets doorstonden. Hulde aan deze mannen die het lef hadden hun kunnen te tonen aan heel Nederland! Niet alles is meetbaar, maar dat wij als Nederland langzaam maar zeker behoren tot de wereldtop van brood en banket, maakt mij trots. En nee, dat levert geen miljarden op, maar ik weet zeker dat dit bijdraagt aan ons

imago als ambachtelijke sector.

Jos den Otter

Voorzitter NBOV

Lees ook
Transvetzuren: wat u moet weten over  de nieuwe wet

Transvetzuren: wat u moet weten over de nieuwe wet

In mei 2019 is een Europese wet over transvetzuren ingegaan. Deze wet bepaalt hoeveel transvetzuur producten mogen bevatten, zodat de schadelijke gezondheidseffecten van deze vetzuren worden tegengegaan. De wet heeft ook gevolgen voor brood- en banketbakkers: u moet bij de inkoop en verwerking van vetten een aantal zaken in de gaten houden om aan de...

Europain - Business en inspiratie voor alle ondernemers in de bakkerij- en banketbakkerijsector

Europain - Business en inspiratie voor alle ondernemers in de bakkerij- en banketbakkerijsector

Europain in Parijs Porte de Versailles, van 11 tot 14 januari 2020, verschaft ondernemers in de bakkerij- en banketbakkerijsector een unieke mogelijkheid om de komende trends te ontdekken, opkomende markten te identificeren, nieuwe concepten uit te vinden, inspiratie te vinden voor hun komende creaties en de concurrentie een stapje voor te blijven.

Tekort aan medewerkers vereist structurele aanpak

Tekort aan medewerkers vereist structurele aanpak

De Nederlandse economie draait goed. Positief nieuws, maar veel werkgevers hebben daardoor te maken met een personeelstekort. Zo ook in de bakkerijsector. Marie-Hélène Zengerink, directeur van de NBOV, licht toe hoe de branche dit probleem wil oplossen.

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...