Wereldkampioenschap

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Nederland ontbrak bij het WK voetbal in Rusland – daar zullen we het maar niet meer over hebben. Ik was nieuwsgierig naar hoeveel inkomsten onze economie derft, doordat lucratieve WK-acties  dit jaar op de plank moesten blijven liggen: geen voetbalplaatjes, oranjegebak of WK-snacks. Opvallend is dat in Nederland alleen al miljarden worden misgelopen door de websites waarop kan worden gegokt op de wedstrijden. Dat vind ik dan wel bijzonder, dat juist die sector er het meeste onder lijdt. Ik zag echter ook slimme reclames voorbijkomen die de draak steken met het feit dat wij niet deelnemen – zo heeft elk nadeel altijd weer zijn voordeel.

Ook voor de marktwaarde van de spelers is het natuurlijk niet goed als zij zich niet kunnen laten zien op het wereldpodium van een WK. De iba in München wordt wel gezien als het wereldpodium

voor de bakkerij. Het is ook het podium waar de sector nieuwigheden kan laten zien en onze vakbroeders hun kunsten tentoonstellen. Ik ben er zelf al een aantal keer geweest: het is een lust voor

het oog om te zien hoe onze beroepsgroep groeit in de producten die gemaakt worden. Menig kunstenaar kan daar jaloers op zijn.

Afgelopen maand zijn er op ons eigen wereldpodium weer twee nieuwe meesters geïnstalleerd. Hidde de Brabander werd Meester Patissier en Daan Hesseling Meester Boulanger. Dat je dit niet

zomaar wordt, bleek wel uit het feit dat niet alle kandidaten de toets doorstonden. Hulde aan deze mannen die het lef hadden hun kunnen te tonen aan heel Nederland! Niet alles is meetbaar, maar dat wij als Nederland langzaam maar zeker behoren tot de wereldtop van brood en banket, maakt mij trots. En nee, dat levert geen miljarden op, maar ik weet zeker dat dit bijdraagt aan ons

imago als ambachtelijke sector.

Jos den Otter

Voorzitter NBOV

Lees ook
IJskoude business

IJskoude business

Hoewel ‘winter’ nog altijd beelden oproept van sneeuwpret, ruiten krabben en Elfstedentochten, wordt dat steeds meer nostalgie: veel basisschoolleerlingen hebben nog nooit natuurijs gezien. Ik vrees dan ook dat de tijd van een ijskoud Nederland ver achter ons ligt.

Bladerdeegrolletjes zijn echte eye-catcher

Bladerdeegrolletjes zijn echte eye-catcher

Ronald Timmer heeft, samen met zijn broer Willem en diens vrouw Henriette, Bakkerij Timmer van zijn ouders overgenomen. Willem verzorgt het brood, Ronalds hart ligt bij het banket. Daar kan hij al zijn creativiteit in kwijt. “Van iets heel simpels, kun je iets heel moois maken.” Hij deelt twee Koningsdag-recepten met producten van Pruvé.

Verpakkingsmateriaal: moet u de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen betalen?

Verpakkingsmateriaal: moet u de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen betalen?

Gebruikt u per jaar meer dan 50.000 kg verpakkingsmateriaal? Dan moet u voor 1 april aangifte doen voor de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen. Hoe hoog die bijdrage is, hangt af van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die u gebruikt. Niet al het materiaal dat u gebruikt, telt echter mee in de berekening.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...