Wereldkampioenschap

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Nederland ontbrak bij het WK voetbal in Rusland – daar zullen we het maar niet meer over hebben. Ik was nieuwsgierig naar hoeveel inkomsten onze economie derft, doordat lucratieve WK-acties  dit jaar op de plank moesten blijven liggen: geen voetbalplaatjes, oranjegebak of WK-snacks. Opvallend is dat in Nederland alleen al miljarden worden misgelopen door de websites waarop kan worden gegokt op de wedstrijden. Dat vind ik dan wel bijzonder, dat juist die sector er het meeste onder lijdt. Ik zag echter ook slimme reclames voorbijkomen die de draak steken met het feit dat wij niet deelnemen – zo heeft elk nadeel altijd weer zijn voordeel.

Ook voor de marktwaarde van de spelers is het natuurlijk niet goed als zij zich niet kunnen laten zien op het wereldpodium van een WK. De iba in München wordt wel gezien als het wereldpodium

voor de bakkerij. Het is ook het podium waar de sector nieuwigheden kan laten zien en onze vakbroeders hun kunsten tentoonstellen. Ik ben er zelf al een aantal keer geweest: het is een lust voor

het oog om te zien hoe onze beroepsgroep groeit in de producten die gemaakt worden. Menig kunstenaar kan daar jaloers op zijn.

Afgelopen maand zijn er op ons eigen wereldpodium weer twee nieuwe meesters geïnstalleerd. Hidde de Brabander werd Meester Patissier en Daan Hesseling Meester Boulanger. Dat je dit niet

zomaar wordt, bleek wel uit het feit dat niet alle kandidaten de toets doorstonden. Hulde aan deze mannen die het lef hadden hun kunnen te tonen aan heel Nederland! Niet alles is meetbaar, maar dat wij als Nederland langzaam maar zeker behoren tot de wereldtop van brood en banket, maakt mij trots. En nee, dat levert geen miljarden op, maar ik weet zeker dat dit bijdraagt aan ons

imago als ambachtelijke sector.

Jos den Otter

Voorzitter NBOV

Lees ook
Branche helpt met opvolging

Branche helpt met opvolging

Door de vergrijzing krijgt de ambachtelijke bakkerijbranche in toenemende mate te maken met opvolgingsproblemen. Steeds vaker vinden bedrijven die te koop staan geen geschikte opvolger, en dat is zorgelijk, zegt Martijn Verkerk, projectcoördinator van Bedrijfsopvolging Bakkerij. “Het is belangrijk dat er meer geïnteresseerden instromen die op korte...

Vroeger was niet alles beter

Vroeger was niet alles beter

Toen ik mijn bakkersopleiding volgde, moesten we leren om met mixen te werken. De mix afwegen, zout, gist en water erbij en draaien maar. Op de zak stond meestal wel hoelang je moest mengen en kneden. Bij banket werkten we veel met poedertjes.

Nog één jaar de tijd voor aanpassing aan het vernieuwde Warenwetbesluit

Nog één jaar de tijd voor aanpassing aan het vernieuwde Warenwetbesluit

Nederland kent een grote variëteit aan broodsoorten, maar voor consumenten is het soms lastig de verschillen te zien. Om voor meer transparantie te zorgen, is het Warenwetbesluit Meel en brood aangepast. Bakkers hebben tot 1 juli 2022 de tijd om hun producten en naamgeving hierop af te stemmen. Hoe staan we ervoor met nog een jaar te gaan? En krijgt...