We werken aan de toekomst

Koos Klein

‘Bakkers in Bedrijf’ bestaat als vakblad twintig jaar. In die tijd heeft de bakkerijbranche zich ontwikkeld tot een bedrijfstak met toekomst. Beperkte men zich twintig jaar terug nog tot het beperkte traditionele assortiment en vond je hier en daar een innoverende bakker, tegenwoordig bruist de bakkerijsector van de activiteiten.

Door Koos Klein

Koos-Klein-300x224 Koos Klein

Veel ondernemers hebben ingezien dat de klant van tegenwoordig meer wil dan een tompouce en een halfje wit. Verschillende groepen ondernemers hebben het voortouw genomen om samen in te spelen op die veranderende vraag.

Een van die groepen werd geïnspireerd door wat zij op een studiereis in Amerika zag, namelijk dat opleidingen daar zijn gebaseerd op een andere opzet. Deze voortrekkers kwamen tot de conclusie dat ook ons land aan verandering toe was. Uit die groep pioniers is in 2011 het Bakery Institute in Zaandam ontstaan, opgericht voor en door ondernemers. In de afgelopen vijf jaar hebben niet alleen veel ondernemers deelgenomen aan verschillende workshops of cursussen bij het Bakery Institute, maar ook grote groepen personeelsleden hebben hun vaardigheden verder ontwikkeld. Het effect hiervan is merkbaar en wordt duidelijk vertaald in betere bedrijfsresultaten.

Carrièreswitchers

Niet alleen bestaande ondernemers en hun medewerkers hebben de weg naar Zaandam gevonden. Ook veel aspirant-ondernemers hebben ingezien dat een goede vakopleiding de beste basis is voor succes. Veel van deze cursisten hebben een vooropleiding of werkervaring in een heel andere bedrijfstak. Dat zij kiezen voor een carrièreswitch naar de bakkerij heeft alles te maken met wat wij als branche uitstralen. Natuurlijk hebben ook de verschillende reportages over succesvolle bedrijven en starters in de landelijke pers en de positieve aandacht op televisie daarmee te maken.

Werken in de bakkerij is niet meer alleen: hard werken en heel vroeg beginnen. Het betekent ook werkzaam zijn in een branche die kansen biedt op een mooie toekomst. Dat het aantal starters en overnamekandidaten sinds enige jaren weer groeit, heeft daar zeker mee te maken.

Op verschillende plaatsen in het land heb ik de afgelopen tijd gesproken met mensen die een bakkerijbedrijf wilden overnemen. Onder hen waren kandidaten die begeleiding wilden bij dat overnametraject. Anderen wilden alle ins en outs van een overnameproces weten. Ook voor hen geldt dat een goede basis de sleutel is tot succes.

In gesprekken met ondernemers, die geadviseerd willen worden bij de verkoop van het bedrijf, zie ik grote verschillen. Een aantal heeft zich goed voorbereid op de toekomst, maar een vrij grote groep heeft zich (nog) niet verdiept in een mogelijke overdracht van het bedrijf. Voor beide groepen geldt dat een goed verkooptraject begeleiding nodig heeft.

Fiscaalvriendelijke regelingen

Bij overdracht binnen de familie of aan een medewerker, die langer dan drie jaar in het bedrijf werkzaam is, zijn fiscaalvriendelijke regelingen mogelijk. Een overdracht heeft de meeste kans van slagen als er tijdig met een adviseur een tijdspad wordt uitgezet.

Verschillende ondernemers plukken daar nu de vruchten van. Zij hebben vijf jaar geleden al de eerste veranderingen ingezet en kunnen binnenkort optimaal profiteren van de fiscale mogelijkheden. Laat u daarom goed informeren over de fiscale facetten van een overdracht.

De auteur, Koos Klein, is bakkerijadviseur bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs te Hazerswoude, tel. 071 - 341 90 00 of mail kklein@bouwer-officier.nl. Meer informatie: www.bouwer-officier.nl of via 06 - 20 364 698.

Lees ook
Hollandse nuchterheid of ‘Dutch ignorance’?

Hollandse nuchterheid of ‘Dutch ignorance’?

Het is crisis. Volgens Macron zijn we zelfs in oorlog. In oorlog met het coronavirus. Landen om ons heen zitten in lock-down en grenzen gaan massaal dicht. Ik zou het over chocolade moeten hebben, maar wat is de relevantie daarvan nu de hele wereld worstelt met COVID-19? Het aantal bevestigde besmettingen ligt op dit moment op 11.750 en wie weet waar...

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

In januari nodigde het Bakery Instute chefs uit om deel te nemen aan de masterclass Uitverkoren. Elf chefs van acht verschillende restaurants in Nederland gaven gehoor aan de persoonlijke uitnodiging. ZIj woonden op 9 en 10 maart de masterclass bij en leerden zij goed brood (h)erkennen.

IJskoud de uniekste

IJskoud de uniekste

Hoe vaak zie je niet dat leiders binnen een organisatie hun mensen aansporen om ‘de beste te zijn’. De beste in een bedrijfstak te zijn, de beste producten te maken, de beste service te leveren of het beste personeel aan te trekken. Eigenlijk zegt dit allemaal iets over hoe tegen de concurrentie wordt aangekeken.

Banketbakker omgeving Amersfoort

Banketbakker omgeving Amersfoort

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Amersfoort zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...