We moeten er chocola van zien te maken...

Pauline Houtsma_NBC

‘Dat vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood: ik heb geen idee wat ik nu precies moet doen en waar ik zal beginnen.’

“Dat gevoel kan ik me best voorstellen”, reageert Pauline Houtsma, kennisspecialist Hygiëne en wetgeving bij NBC. “We horen het van veel bakkers die we spreken. Het zijn ook veel wijzigingen en ze gelden voor het gehele broodassortiment, dus ik kan me voorstellen dat u niet goed weet hoe en waar te beginnen. Of dat u nog afwacht tot leveranciers en afnemers met informatie of wensen komen. Ik kan ook niet ontkennen dat het een flinke klus is. En het is verstandig daar nu al mee te beginnen. Om het werkbaar te maken hebben wij de aanpak in verschillende stappen opgedeeld.”

Recepten verzamelen

“Maak om te beginnen een overzicht van al uw recepturen. Belangrijk is dat de receptuur en de gebruikte grondstoffen voor alle broodsoorten bekend zijn en u van elk meel en iedere mix, inclusief poedervormige broodverbetermiddelen, achterhaalt 1) welke granen erin zitten en 2) in welke hoeveelheden.
Vraag deze informatie op bij uw leverancier. Of raadpleeg productspecificaties, SpecsPlaza, verpakkingen of websites van leveranciers. Informeer ook vast bij leveranciers hoever zij zijn en of ze bepaalde recepturen nog gaan aanpassen. Dat laatste vraagt namelijk extra tijd.”

Juiste naamgeving

“Deze eerste stap is het meeste werk, maar legt wel de basis”, weet Houtsma. “U zult zien dat de volgende stappen relatief eenvoudig te doorlopen zijn, als deze informatie voor elke broodsoort eenmaal compleet is. Zodat u voor elk brood kunt vaststellen welke naam het moet krijgen. Op nbc.nl vindt u de overige stappen, een rekentool en stroomschema’s die daarbij kunnen helpen.”

Houtsma adviseert verder om vast te overleggen met afnemers hoe zij met eventuele wijzigingen omgaan: mag of moet het brood een andere (fantasie)naam krijgen? “Ben je eenmaal begonnen, dan krijg je er steeds meer handigheid in!”

Het NBC helpt u om de nieuwe regels in de praktijk te brengen via nieuwsberichten en met hulpmiddelen. Aanpassingen worden in de hele keten doorgevoerd, ook bij leveranciers, cateraars en  retailers. Komt u er niet uit of hebt u een andere vraag? Raadpleeg het Dossier Warenwetbesluit Meel en brood op nbc.nl/warenwetbesluit of mail mij op kennis@nbc.nl.

NBC_logo

Bekijk alle vragen in het dossier Vraagbaak NBC bekijken.

Lees ook
Bas Gommans gaat voor de titel Meester Boulanger

Bas Gommans gaat voor de titel Meester Boulanger

Bas Gommans gaat in mei 2022 examen doen voor de titel Meester Boulanger. Hij traint momenteel hard voor dit examen. Zijn reis naar de meestertitel legt hij online vast op de website www.oprijsmetbakkerbas.nl.

Investeren in de toekomst

Investeren in de toekomst

Met de start van het nieuwe schooljaar beginnen ook weer de stages. Meestal zijn deze al voor de zomer geregeld, maar er zijn altijd een paar leerlingen die geen stageplek hebben weten te vinden. Op zich is dat bijzonder, in een tijd waarin het personeel niet voor het oprapen ligt en we nieuwe aanwas hard nodig hebben.

Patisserie van de bakker

Patisserie van de bakker

Afgelopen zomer in Frankrijk zag ik het overal: patisserie van de bakker. Niet de haute couture-taartjes die je in Parijs en andere grote steden veel ziet, maar de koeken, cakejes en tartelettes in elk dorp bij de bakker op de hoek, waar je je dagelijkse (stok)brood haalt. Het woord patisserie doet in dit verband misschien wat vreemd aan. Ik zie daarbij...