We moeten er chocola van zien te maken...

Pauline Houtsma_NBC

‘Dat vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood: ik heb geen idee wat ik nu precies moet doen en waar ik zal beginnen.’

“Dat gevoel kan ik me best voorstellen”, reageert Pauline Houtsma, kennisspecialist Hygiëne en wetgeving bij NBC. “We horen het van veel bakkers die we spreken. Het zijn ook veel wijzigingen en ze gelden voor het gehele broodassortiment, dus ik kan me voorstellen dat u niet goed weet hoe en waar te beginnen. Of dat u nog afwacht tot leveranciers en afnemers met informatie of wensen komen. Ik kan ook niet ontkennen dat het een flinke klus is. En het is verstandig daar nu al mee te beginnen. Om het werkbaar te maken hebben wij de aanpak in verschillende stappen opgedeeld.”

Recepten verzamelen

“Maak om te beginnen een overzicht van al uw recepturen. Belangrijk is dat de receptuur en de gebruikte grondstoffen voor alle broodsoorten bekend zijn en u van elk meel en iedere mix, inclusief poedervormige broodverbetermiddelen, achterhaalt 1) welke granen erin zitten en 2) in welke hoeveelheden.
Vraag deze informatie op bij uw leverancier. Of raadpleeg productspecificaties, SpecsPlaza, verpakkingen of websites van leveranciers. Informeer ook vast bij leveranciers hoever zij zijn en of ze bepaalde recepturen nog gaan aanpassen. Dat laatste vraagt namelijk extra tijd.”

Juiste naamgeving

“Deze eerste stap is het meeste werk, maar legt wel de basis”, weet Houtsma. “U zult zien dat de volgende stappen relatief eenvoudig te doorlopen zijn, als deze informatie voor elke broodsoort eenmaal compleet is. Zodat u voor elk brood kunt vaststellen welke naam het moet krijgen. Op nbc.nl vindt u de overige stappen, een rekentool en stroomschema’s die daarbij kunnen helpen.”

Houtsma adviseert verder om vast te overleggen met afnemers hoe zij met eventuele wijzigingen omgaan: mag of moet het brood een andere (fantasie)naam krijgen? “Ben je eenmaal begonnen, dan krijg je er steeds meer handigheid in!”

Het NBC helpt u om de nieuwe regels in de praktijk te brengen via nieuwsberichten en met hulpmiddelen. Aanpassingen worden in de hele keten doorgevoerd, ook bij leveranciers, cateraars en  retailers. Komt u er niet uit of hebt u een andere vraag? Raadpleeg het Dossier Warenwetbesluit Meel en brood op nbc.nl/warenwetbesluit of mail mij op kennis@nbc.nl.

NBC_logo

Bekijk alle vragen in het dossier Vraagbaak NBC bekijken.

Lees ook
Blijven klanten komen na corona?

Blijven klanten komen na corona?

Het ambacht heeft in coronatijd meer aanloop gehad, met vooral meer jonge klanten. Binnen de in-homemarkt, ofwel thuisconsumptie, is marktaandeel gewonnen ten opzichte van de supermarkt, volgens recente broodcijfers. Blijven die klanten naar de ambachtelijke bakker komen, als zij straks weer volle agenda’s hebben?

‘Als baas moet je weten waar het over gaat’

‘Als baas moet je weten waar het over gaat’

Lucas Gambardella (22) kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten; zijn moeder Meike Schaling runt in Amsterdam de Franse patisserie Petit Gateau. Lucas volgde zelf ook een bakkersopleiding en werkt nu bij zijn moeder in de zaak. Ondertussen studeert hij door om zijn eigen droom waar te maken: een patisserie in New York.

Energie

Energie

Het thema van dit nummer is ‘ovens en energie’. En waar dat eerste een helder en duidelijk woord is voor belangrijke machines in uw bakkerij, kent het tweede woord verschillende betekenissen. Daarom gaat deze editie van Bakkers in bedrijf deels over slimme keuzes op het gebied van energie(besparing).