Wat is kruisbesmetting en hoe voorkomt u het?

21 januari 2008
vraagbaak_01_2008_page1_image1

Tijdens de hygiënebeoordelingen die het Nederlands Bakkerij Centrum jaarlijks bij honderden bakkers uitvoert, signaleren de inspecteurs dat het begrip ‘kruisbesmetting’ vragen oproept. Daarom dit keer de vraag: wat is kruisbesmetting en hoe voorkom je het?

‘Kruisbesmetting is een breed begrip. In de volksmond gaat het vaak om het overbrengen van een bacterie van het ene voedingsmiddel naar het andere. Het niet goed wassen van handen, snijplanken of messen is hiervan een oorzaak. Er zijn vele manieren om deze vormen van kruisbesmetting te voorkomen. Een goede persoonlijke hygiëne is daarbij een eerste vereiste. Zorg ervoor dat iedereen altijd de handen op de juiste manier wast bij het begin van de werkzaamheden en na een toiletbezoek of niezen/neus snuiten. Ook het goed schoonhouden van machines is uiteraard belangrijk. Bij kruisbesmetting gaat het niet alleen om het overbrengen van bacteriën. Het overbrengen van chemische stoffen (bijvoorbeeld door het niet goed naspoelen na reiniging en/of desinfectie) is eveneens een vorm van kruisbesmetting. Ook kan er soms via machines smeervet in een product komen. Om die reden is het belangrijk om uitsluitend zogeheten foodgrade smeeroliën te gebruiken in uw bakkerijapparatuur. Verder ligt vuil altijd op de loer om producten te besmetten. Zet daarom nooit emmers of zakken op de grond. Wanneer u dat wel doet en vervolgens zo’n emmer of zak op de werkbank plaatst, dan komt het vuil op uw producten terecht en is er sprake van kruisbesmetting.

Altijd op de hoogte blijven?