Wat houdt Glykemische Index eigenlijk in?

22 april 2009
vraagbaak_04_2008_page1_image1

Een relatief nieuwe ontwikkeling in de voedingswetenschap is het begrip glykemische index (gi). Producten met een lage gi hebben mogelijk positieve effecten op de gezondheid. Deze week een korte uitleg over wat gi is en wat u er als bakker mee kunt.

Debora van Zee, voedingsdeskundige bij het Voorlichtingsbureau Brood: “Alle koolhydraten die we eten worden in het lichaam afgebroken tot glucose, ook wel bloedsuiker genoemd. Glucose wordt vervolgens direct gebruikt als brandstof of opgeslagen als noodvoorraad. De maat waarmee men de snelheid van afbraak aangeeft, heet de GI: de Glykemische Index. Hoe lager de GI, hoe langzamer de koolhydraten worden afgebroken tot glucose. Zo is de GI van volkorenbrood lager dan die van beschuit of van witbrood. Vaak hebben producten met veel voedingsvezel een lage GI. Naast de grondstoffen van een product is ook de combinatie met andere voedingsmiddelen van invloed. Een boterham met jam heeft bijvoorbeeld een hogere GI dan diezelfde boterham met een gekookt ei. Ook het tijdstip waarop wordt gegeten en de samenstelling van eerdere maaltijden die dag beïnvloeden de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt.

Voeding met een lage GI is waarschijnlijk gezonder. Zo zijn er aanwijzingen dat een lage GI minder kans geeft op diabetes en overgewicht. In de praktijk komt dit neer op gezonde voeding met veel groente en fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten en weinig toegevoegde suiker.

Door het toegenomen gezondheidsbewustzijn van de consument worden begrippen zoals GI door steeds meer mensen opgepikt. Omdat u als bakker veel koolhydraatrijke producten verkoopt, is het handig om globaal te weten wat GI is. Mensen die hierin geïnteresseerd zijn, kunt u dan op een juiste wijze voorlichten. In uw productpromotie kunt u er verder weinig mee. Bijvoorbeeld zeggen dat uw volkorenbrood een lage GI heeft en helpt overgewicht te voorkomen, is namelijk nog niet toegestaan volgens de Europese Verordening Voedings- en Gezondheidsclaims. Mogelijk verandert dit in de toekomst.”

Altijd op de hoogte blijven?