Wat doet corona met de broodverkoop?

Frank Jansen_foto NBC

In 2019 groeide het broodvolume in Nederland sinds lange tijd weer licht, zo liet het NBC aan de hand van de laatste broodcijfers zien. In hoeverre haalt corona een streep door deze groene cijfers? En zet deze trend de komende jaren door?

Frank Janssen van het NBC: “Het klopt dat het volume van brood in 2019 weer licht steeg, voor het eerst sinds tien jaar. De consumptie  per hoofd van de bevolking groeide van 50,1 kilo in 2018 tot 50,6 kilo in 2019. Hoewel wij de cijfers over 2020 nog moeten krijgen, is het niet aannemelijk dat het volume dit jaar verder zal stijgen.

De reden is dat ruim twintig procent van het totale broodvolume afkomstig is van out-of-­home-aankopen, zeg maar de consumptie buitenshuis. Door het sluiten van de horeca, en het stilleggen van catering en andere out-of-homekanalen in het voor- én najaar zal de verkoop van (belegd) brood fors lager liggen. Hoe groot het verlies is, kunnen we nog niet zeggen, maar de verwachting is dat de verkoop dit jaar een stuk lager zal uitkomen. Daarentegen zien we een stijging in het volume van de inhome-aankopen (bakker, markt, supermarkt, warenhuis). Die weegt echter niet op tegen het enorme volumeverlies bij de out-of-homekanalen.

Het positieve nieuws is dat de vraag naar brood niet echt veranderd lijkt. Dit blijkt uit een recent uitgevoerd onderzoek naar kennis, houding en gedrag van consumenten, dat het NBC jaarlijks door diverse marktonderzoeksbureaus laat uitvoeren. Zodra de out-of-homekanalen hun klanten weer optimaal kunnen bedienen zal, zo is de verwachting, het broodvolume weer toenemen en de trend van 2019 zich voortzetten. De vraag is natuurlijk wanneer dit zal zijn. Daarop heeft niemand op dit moment een antwoord. Laten we dus hopen dat het snel is!”

Tips voor de komende tijd

  • Deel leuke recepten met klanten.
  • Overweeg de stap naar belegde broodjes.
  • Kijk naar online bestelmogelijkheden en/of mogelijkheden voor bezorgen.
  • Focus op de decembermaand en/of eindejaarsproducten.
Dossiers
Lees ook
Cranberry twister - Romig desembroodje

Cranberry twister - Romig desembroodje

De Cranberry Twister is een heerlijk zoet en romig broodje op van basis van desem en volle kwark, met een vulling van cranberry’s. Het is geschikt om te eten als tussendoortje, maar past ook prima bij een brunch of high tea. Het formaat van het broodje is naar eigen keuze te bepalen.

Bedrijfsopvolging & fiscus

Bedrijfsopvolging & fiscus

In de bakkerijsector blijft bedrijfsopvolging een actueel thema, waarover veel bakkers vroeg of laat moeten nadenken. Vaak is opvolging in de familie of door een werknemer een goede optie, waarbij vaak niet de hoofdprijs wordt gevraagd. Om te voorkomen dat de fiscus stelt dat er sprake is van schenking, wordt veelvuldig gebruikgemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling...

We moeten er chocola van zien te maken...

We moeten er chocola van zien te maken...

‘Dat vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood: ik heb geen idee wat ik nu precies moet doen en waar ik zal beginnen.’ Pauline Houtsma, kennisspecialist Hygiëne en wetgeving bij NBC, geeft antwoord.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...