Wanneer kunnen productrestanten als voedsel voor dieren dienst doen?

22 maart 2009
vraagbaak_03_2009_page1_image3

“Zoals in elke bakkerij hebben ook wij productrestanten, retouren die over de datum zijn of afsnijdsels. zon de om zomaar weg te gooien; het is prima voedsel voor dieren. aan welke voorwaarden moet ik dan voldoen?”

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet van het Nederlands Bakkerij Centrum: “U registreert zich dan als diervoederbedrijf bij de Voedsel en Waren Autoriteit en u moet voldoen aan de GMP diervoeder certificatienormen. Dit is voldoende voor bijvoorbeeld de levering van oud brood. Bevatten de producten ingrediënten van dierlijke herkomst zoals vlees of zuivel, dan krijgt u vaak te maken met aanvullende voorschriften. Dit is om te voorkomen dat er een risico ontstaat voor de gezondheid van mensen of dieren. Zo mogen saucijzenbroodjes en andere producten met vlees niet worden gevoerd aan landbouwhuisdieren (koeien, varkens, geiten, schapen of kippen). Ze zijn alleen geschikt voor dieren waarvan het vlees niet door mensen wordt gegeten. Levert u ze rechtstreeks aan bijvoorbeeld een dierentuin of dierenwinkel, dan heeft u een erkenning van de VWA nodig. Gaan ze naar een erkende inzamelaar of een erkend verwerkingsbedrijf, dan heeft u geen erkenning nodig.

Ook wanneer voedingsmiddelen voor een groot gedeelte bestaan uit zuivel of eieren of wanneer ze gelatine bevatten, is een erkenning of aparte verwerking nodig. Zit er in een product maar een klein beetje zuivel, ei, boter of room (zoals in koek en melkbrood), dan mogen ze direct worden gevoerd aan landbouwhuisdieren.

Etensresten (inclusief frituurvet) van uw lunchroom mogen alleen aan pelsdieren worden gevoerd. Alle producten die in de bakkerij overblijven, mag u ook door een erkende afvalinzamelaar of -verwerker laten composteren of verbranden.” Een uitgebreide toelichting op deze informatie vindt u op www.nbc.nl – dossier hygiëne.

Altijd op de hoogte blijven?