Waarom in Frankrijk de boter op is en bij ons alleen duur

27 oktober 2017

In de Franse supermarkten grijpen klanten mis bij de boter. Bij ons is 'ie gewoon duurder.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Dat is het gevolg van "een tekort aan grondstoffen" staat op verklarende briefjes te lezen, aldus Vilt. Een beetje uitleg is op zijn plaats.

Na het afschaffen van de melkquota gingen boeren meer melken. Al gauw was er sprake van overproductie, stortte de melkprijs in elkaar, gingen boeren over de kop en daalde - in Frankrijk - de melkproductie. Van 2015 op 2016 met 2,8 procent.

De lage melkprijs zette de zuivelaars aan om de melk beter te verwaarden. Dat kunnen ze doen door verwerking tot boter of kaas. Kies je voor boter, dan houdt je als restproduct magere melkpoeder over. Tijdens de crisis kocht de EU dat melkpoeder op, waardoor er op dit moment een enorm overschot bestaat. Daar kan zelfs de hoge boterprijs niet tegenop. Dus maakte de Franse zuivelindustrie geen boter, maar kaas. Zo konden ze hun boeren net dat kleine beetje meer geven voor hun melk dat ze nodig hadden om te overleven.

Fransen zijn grootgebruikers

Minder boterproductie dus, maar niet minder vraag. Frankrijk is het land met de hoogste boterconsumptie van Europa. Per hoofd van de bevolking gaat er jaarlijks 8 kilo boter om. Het gemiddelde ligt in Europa op 3,8 kilo. Nederlanders werken per persoon zo'n 3 kilo boter weg, licht Boerenbusiness toe. Frankrijk mag dan een van de grootste boterproducenten van Europa zijn, het land is niet zelfvoorzienend. Naast de binnenlandse productie van zo'n 450.000 ton importeert Frankrijk jaarlijks nog eens 200.000 ton boter.

Supermarkten hebben prijzen in houdgreep

Het is deze combinatie van stijgende vraag bij teruglopende productie die tot de lege schappen leidt. Plus nog een bijzondere rol voor de Franse supermarkten. Die weigeren namelijk om de prijzen te verhogen, zoals de bakkers deze zomer wel deden. De Franse supermarkten houden elkaar en hun leveranciers in een houdgreep van prijsonderhandelingsrondes waarbij ze het onderste uit de kan willen - lees: de laagste prijzen. "De Franse zuivelproducenten vinden elders een betere prijs en verkopen hun product dus in het buitenland. We moeten de binnenlandse markt weer beter laten functioneren," zegt Thierry Roquefeuil, voorzitter van de federatie van melkproducenten. Begrijpelijk.

Duurder

De lege boterschappen lijken zich tot Frankrijk te beperken. In de rest van Europa is van boterschaarste niets te merken, door een toenemend aanbod uit Oost-Europa, schrijft BoerenBusiness. Bij ons is een pakje boter wel gewoon duurder geworden, in de supermarkt. Nederland is grootexporteur van zuivel en heeft boter zat, al trekt internationaal de prijs wat aan. Daarom merken wij het alleen in onze portemonnee, maar niet aan lege schappen.

Altijd op de hoogte blijven?