Suikergoed, marsepein, speculaas, taaitaai, lettergebak en strooigoed. Allemaal bekende lekkernijen die horen bij het Sinterklaasfeest. Maar waar komen deze lekkernijen vandaan? In het boek ‘Van Banketstaaf tot Pepernoot’ vertelt auteur Antje Scheper over de geschiedenis van alle zoetigheden die bij het Sinterklaasfeest horen en staat stil bij opvallende details uit de geschiedenis van het Sinterklaasfeest.
Als je van zoet eten houdt, zoals snoep, koek en banket, zal het water je in de mond lopen tijdens het lezen van dit boek. Zoals de meeste Nederlanders weten, zijn suikergoed, marsepein, speculaas, taaitaai, lettergebak en strooigoed, lekkernijen die veel voorkomen tijdens Sinterklaas. Dit boek gaat in op de geschiedenis van al deze etenswaren, denk hierbij aan het land van herkomst, hoe het idee is ontstaan om bepaalde producten met elkaar te vermengen tot een eindresultaat, en hoe deze zich hebben ontwikkeld tot de bekende Sinterklaaslekkernijen.
Ook geeft Scheper uitleg over alle verschillende varianten. Bij speculaas noemt ze bijvoorbeeld ‘windmillcookies’ en ‘koekplanken’. Over al deze varianten geeft ze een korte uitleg, om duidelijk te maken wat de varianten uniek maakt. En voordat ze een nieuw onderwerp ‘aansnijdt’ volgen er een aantal recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Dat wil zeggen, de thuisbakker, want professionals zullen bekend zijn met de meeste recepten. Voor hen zit de meerwaarde van dit boek vooral in de hoeveelheid kennis die Scheper deelt over alle Sinterklaaslekkernijen en het feest zelf. Kortom, dit boek is een aanrader voor alle liefhebbers van de zoetigheden die horen bij het Sinterklaasfeest.