Vertrouwen

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Na een kabinetsformatie van 208 dagen is ons land sinds 10 oktober weer ‘gezegend’ met een regeerakkoord. Of het een zegening is, zal moeten blijken. Maar diverse onderdelen in het akkoord zouden ons als ondernemers in het midden- en kleinbedrijf toch wel moeten aanspreken. Zo komt het nieuwe kabinet enigszins terug op de doorgeschoten situatie rondom de flexibilisering van de arbeidsmarkt en mogen we weer tijdelijke contracten aanbieden voor een periode van drie jaar.

Maar ook de kortere loondoorbetaling bij ziekte (van 2 naar 1 jaar) voor kleine bedrijven, een mkb-toets voor het testen van wet- en regelgeving aan de praktijk van de ondernemer, de versoepeling van het ontslagrecht, de wijziging van de transitievergoeding voor kleine werkgevers, de verlaging van de vennootschapsbelasting. Kortom, de actieve lobby van de afgelopen jaren is gelukkig niet voor niets geweest.

Maar er zijn ook kritiekpunten, zoals de aangekondigde btw-verhoging van het lage tarief van 6 naar 9%. Door de lastenverlichting bij de consument neemt de koopkracht toe, dus daarop vestigen wij onze hoop bij deze maatregel. Het nieuwe kabinet zal nog een hele kluif krijgen aan het realiseren van alle benoemde plannen en maatregelen. De oppositie is de messen al aan het slijpen, zo is al aangekondigd.

Als ondernemersvereniging blijven wij deze aangekondigde maatregelen natuurlijk nauwgezet volgen en komen wij in actie als uw belangen hiermee in het geding zijn. Daarnaast houden wij ons zowel achter als voor de schermen met nog tal van onderwerpen bezig die u als mkb-(banket)bakker raken. Zoals de kosten van pinbetalingen, cybersecurity, verduurzaming van de bakkerij, arbeidsmobiliteit, gezond en veilig werken, kennisontwikkeling, het Warenwetbesluit Meel en brood.

Ook bij de NBOV vallen sommige besluiten in goede aarde en andere weer minder. Het is onmogelijk het alle leden en alle partijen waarmee wij samenwerken naar de zin te maken. En ook wij hebben rekening te houden met ‘oppositie’. Het regeerakkoord heeft als titel ‘Vertrouwen in de toekomst’ meegekregen. Deze titel neem ik graag over voor de ambachtelijke bakkerij.

Lees ook
‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Bakkers in de media - week 24

Bakkers in de media - week 24

Frank Janssen over stijgende prijzen, een In Memoriam voor bakker Tijmen Hoogendoorn en Afslag Worstenbrood. Wat lazen we deze week over de bakkersbranche in andere media?

Bakkers in de media - week 23

Bakkers in de media - week 23

Tips voor de zomer en gastvrijheid, citrusvruchten in de bakkerij en wederopbouw van Bakkerij Nollen. Wat lazen we de afgelopen week over de bakkersbranche? Een greep uit de media.