Verpakkingsmateriaal: moet u de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen betalen?

Verpakkingen_foto: NBOV

Foto: NBOV

Gebruikt u per jaar meer dan 50.000 kg verpakkingsmateriaal? Dan moet u voor 1 april aangifte doen voor de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen. Hoe hoog die bijdrage is, hangt af van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die u gebruikt. Niet al het materiaal dat u gebruikt, telt echter mee in de berekening.

Om banket, brood en chocolade te verpakken, worden meestal kartonnen (venster)dozen en plastic of papieren zakken gebruikt. Ook caisses, inschuifkartons, folies, vakverdelers, blisters, mandjes en houten of spanen (cadeau)verpakkingen vallen bijvoorbeeld onder verpakkingsmateriaal. Consumenten gooien de verpakkingen weg, waardoor ze onderdeel worden van de afvalstroom.

De overheid heeft een afvalwet opgesteld om verpakkingsmateriaal te recyclen. Deze wet verplicht grote producenten bij te dragen aan het Afvalfonds Verpakkingen, dat daarmee onder andere zorgt voor recyclingmogelijkheden. Verbruikt u jaarlijks meer dan 50.000 kg verpakkingsmateriaal, dan bent u bijdrageplichtig en moet u elk jaar voor 1 april aangifte doen. De bijdrage wordt bepaald op basis van de gebruikte verpakkingen.

Duurzaam ondernemen

Verpakkingen zijn nodig om producten aantrekkelijk te presenteren, ze vers en voedselveilig te houden, en ervoor te zorgen dat consumenten optimaal van uw producten kunnen genieten. Het loont echter de moeite om na te gaan of u minder verpakkingsmateriaal kunt gebruiken, ook als u minder dan 50.000 kg per jaar gebruikt en dus geen bijdrage Afvalfonds Verpakkingen hoeft te betalen. Het is een eenvoudige manier om duurzamer te ondernemen, want verminderen van verpakkingsmateriaal kan helpen de hoeveelheid plastic-, karton- en papierafval te verkleinen.

Wat valt er onder verpakkingen?

Een verpakking is al het materiaal dat om een product heen zit wanneer het verkocht wordt, bijvoorbeeld:

 • broodzakken;
 • papieren of plastic zakken of dozen voor koek(jes) of chocolade;
 • plastic en papieren draagzakken;
 • aluminium of kartonnen schalen voor bijvoorbeeld belegde broodjes;
 • gebaksdozen of blisters;
 • caisses en kartonnen schotels voor gebak en chocolade, inlegvellen, taartranden en interieurs van gebaks- of bonbondozen;
 • cadeauverpakkingen;
 • sluitstrips van zakken, decoratielinten;
 • palletfolie en kratzakken.

Papier en folie dat u in de productie gebruikt, zoals vershoudfolie om producten af te dekken of bakpapier, telt niet mee voor de verpakkingsbijdrage.

Berekenen hoeveelheid verpakkingen

Om na te gaan of u bijdrageplichtig bent, moet u uitrekenen hoeveel verpakkingsmateriaal u jaarlijks gebruikt. Dat kan op verschillende manieren. NBOV-leden vinden op nbov.nl (onder Ondernemerschap, pagina Afvalfonds) een document met daarin twee eenvoudige berekeningswijzen. Ook het Afvalfonds Verpakkingen heeft daarvoor een tool op de website.

Hoe doet u aangifte?

 1. Meld u aan via de website afvalfondsverpakkingen.nl
 2. Daarna ontvangt u de aangifte-tool. De contactpersoon van het Afvalfonds kan u eventueel verder helpen bij het invullen ervan.
 3. Uw aangifte moet voor 1 april zijn ontvangen.
Dossiers
Lees ook
Curio gaat door met nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

Curio gaat door met nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

September 2020 startten acht ROC's, waaronder Curio, met de nieuwe opleiding Boulanger niveau 4. Curio biedt deze opleiding wederom aan in het schooljaar 2021-2022 bij de afdeling Brood en Banket.

'Klanten stoppen spontaan om speculaas te kopen'

'Klanten stoppen spontaan om speculaas te kopen'

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes. Vandaag deel 3 met Henrik Wullems.

Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Marc en Remien Oonk van Banketbakkerij Oonk hebben hun winkel en lunchroom in Glanerbrug verbouwd. Het echtpaar heeft een open chocolaterie/ ijsmakerij aan het pand toegevoegd en in de winkel is zelfbediening ingevoerd. Sinds de heropening is de omzet met meer dan dertig procent gestegen.

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...