Verpakkingsmateriaal: moet u de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen betalen?

Verpakkingen_foto: NBOV

Foto: NBOV

Gebruikt u per jaar meer dan 50.000 kg verpakkingsmateriaal? Dan moet u voor 1 april aangifte doen voor de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen. Hoe hoog die bijdrage is, hangt af van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die u gebruikt. Niet al het materiaal dat u gebruikt, telt echter mee in de berekening.

Om banket, brood en chocolade te verpakken, worden meestal kartonnen (venster)dozen en plastic of papieren zakken gebruikt. Ook caisses, inschuifkartons, folies, vakverdelers, blisters, mandjes en houten of spanen (cadeau)verpakkingen vallen bijvoorbeeld onder verpakkingsmateriaal. Consumenten gooien de verpakkingen weg, waardoor ze onderdeel worden van de afvalstroom.

De overheid heeft een afvalwet opgesteld om verpakkingsmateriaal te recyclen. Deze wet verplicht grote producenten bij te dragen aan het Afvalfonds Verpakkingen, dat daarmee onder andere zorgt voor recyclingmogelijkheden. Verbruikt u jaarlijks meer dan 50.000 kg verpakkingsmateriaal, dan bent u bijdrageplichtig en moet u elk jaar voor 1 april aangifte doen. De bijdrage wordt bepaald op basis van de gebruikte verpakkingen.

Duurzaam ondernemen

Verpakkingen zijn nodig om producten aantrekkelijk te presenteren, ze vers en voedselveilig te houden, en ervoor te zorgen dat consumenten optimaal van uw producten kunnen genieten. Het loont echter de moeite om na te gaan of u minder verpakkingsmateriaal kunt gebruiken, ook als u minder dan 50.000 kg per jaar gebruikt en dus geen bijdrage Afvalfonds Verpakkingen hoeft te betalen. Het is een eenvoudige manier om duurzamer te ondernemen, want verminderen van verpakkingsmateriaal kan helpen de hoeveelheid plastic-, karton- en papierafval te verkleinen.

Wat valt er onder verpakkingen?

Een verpakking is al het materiaal dat om een product heen zit wanneer het verkocht wordt, bijvoorbeeld:

 • broodzakken;
 • papieren of plastic zakken of dozen voor koek(jes) of chocolade;
 • plastic en papieren draagzakken;
 • aluminium of kartonnen schalen voor bijvoorbeeld belegde broodjes;
 • gebaksdozen of blisters;
 • caisses en kartonnen schotels voor gebak en chocolade, inlegvellen, taartranden en interieurs van gebaks- of bonbondozen;
 • cadeauverpakkingen;
 • sluitstrips van zakken, decoratielinten;
 • palletfolie en kratzakken.

Papier en folie dat u in de productie gebruikt, zoals vershoudfolie om producten af te dekken of bakpapier, telt niet mee voor de verpakkingsbijdrage.

Berekenen hoeveelheid verpakkingen

Om na te gaan of u bijdrageplichtig bent, moet u uitrekenen hoeveel verpakkingsmateriaal u jaarlijks gebruikt. Dat kan op verschillende manieren. NBOV-leden vinden op nbov.nl (onder Ondernemerschap, pagina Afvalfonds) een document met daarin twee eenvoudige berekeningswijzen. Ook het Afvalfonds Verpakkingen heeft daarvoor een tool op de website.

Hoe doet u aangifte?

 1. Meld u aan via de website afvalfondsverpakkingen.nl
 2. Daarna ontvangt u de aangifte-tool. De contactpersoon van het Afvalfonds kan u eventueel verder helpen bij het invullen ervan.
 3. Uw aangifte moet voor 1 april zijn ontvangen.
Dossiers
Lees ook
Allergeneninformatie: hoe zit dat ook weer?

Allergeneninformatie: hoe zit dat ook weer?

“Allergenen, zoals gluten bevattende granen, sesamzaad en noten, komen in vrijwel alle bakkerijen voor. Het is belangrijk en zelfs verplicht uw klant proactief te wijzen op informatie over allergenen in uw producten”, aldus Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC. “Maak in de winkel zichtbaar dat u deze informatie paraat hebt.”

Zonder chaos geen orde

Zonder chaos geen orde

We leven alweer meer dan een jaar in een onzekere samenleving. Gaan we ooit weer terug naar normaal, alsof er geen coronacrisis is geweest? Wie het weet, mag het zeggen. Velen waanden zich relatief veilig en hadden het idee enige controle te hebben over het bestaan.

Wie is Maud?

Wie is Maud?

Het is een vraag die ons regelmatig ter ore komt: wie is Maud? Wie is degene die zich in deze column zo ‘anoniem’ en scherp uitlaat over heikele kwesties in de bakkerijbranche?