Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 We naderen het einde van een zomer die zich dit jaar goed aan zijn woord heeft gehouden. Ik heb het niet nagerekend, maar de dagen met regen waren volgens mij op één hand te tellen.

Waarschijnlijk stoot ik de liefhebbers van dit weer voor het hoofd, maar als je ziet wat een dergelijke zomer met ons land doet, is het bijna te hopen dat we dit niet jaarlijks meemaken. Pretparken en binnenspeelpaleizen, om maar een zijstraat te noemen, zullen dit jaar nog een hoop in te halen hebben. Gelukkig blijkt zo’n warme periode voor de bakkerijbranche op langere termijn niet te leiden tot lagere omzetten. We blijken ons uiteindelijk aan te passen: we wennen aan het weer en vervallen in ons normale ritme en koopgedrag.

Het is aan de ondernemer om ervoor te zorgen dat hij het juiste assortiment samenstelt, passend bij het weertype. Dat kunnen we ook, met alle apparatuur die ons ter beschikking staat. Ik vraag mij wel eens af hoe onze voorgangers dat deden, in tijden waarin blokken ijs werden aangeleverd om producten koel te houden en zo te beschermen tegen bederf. Voor koelmonteurs zal het de afgelopen tijd wel overwerk met zich mee hebben gebracht, maar wat is dat toch een vooruitgang ten opzichte van vroeger. Niet iets waar we elke dag bij stilstaan, maar ik ben deze zomer zelf in een land geweest waar koeling niet vanzelfsprekend was. De tegenstellingen waar je dan tegen aanloopt, doen je weer beseffen welke luxe wij bezitten, en dat is af en toe best verfrissend.

Als ik dit schrijf, is het alweer een paar dagen wat koeler. Tijd om ons stilletjes aan te gaan richten op de geur van speculaas en de warme smaken van de herfst.

Jos den Otter

Voorzitter NBOV

Lees alle columns van Jos den Otter in ons dossier NBOV.

Altijd op de hoogte blijven?