Veel aandacht voor bakkers in Den Haag

3 november 2022

Foto: NBOV

Politici weten vaak niet hoe het werkt bij de ambachtelijke bakker, maar ze moeten wel beslissingen nemen over het bieden van steun aan deze energie-intensieve sector. En dus ligt daar een belangrijke taak van de NBOV. Voorzitter Arend Kisteman en directeur Marie-Hélène Zengerink over het lobbywerk van de NBOV dat grotendeels achter de schermen plaatsvindt.

Marie-Hélène Zengerink is heel duidelijk over de rol van de NBOV: “Brancheverenigingen zijn er in de basis om – de belangen van – de branche te vertegenwoordigen in Den Haag, Brussel en lokaal. Daarnaast bieden we natuurlijk ondersteuning aan bakkers op allerlei gebieden, maar lobbywerk is verreweg de belangrijkste rol die we hebben. Dat bestaat uit lobby langs de achterkant en langs de voorkant zeg ik altijd. De achterkant is daarbij het belangrijkst en tegelijk het minst zichtbaar. Het begint meestal met signalen vanuit Brussel dat er iets aan zit te komen, die signalen of regelingen worden dan in Nederland vertaalt in wetgeving en daarover zijn wij dan in gesprek met politici en ambtenaren. De afgelopen periode hebben we dat gecombineerd met een publieke campagne. Via de media wilden we het publiek bereiken om de problemen van de bakkers met de stijgende energiekosten duidelijk te maken. Met onder meer de advertenties in het Algemeen Dagblad wilden we een ludieke publieke actie neerzetten. Door de bakkers zelf in beeld te brengen, wordt het ‘aanraakbaar’; dan begrijpt het publiek veel beter wat precies het probleem is.” Voorzitter Arend Kisteman vult aan: “De pers klopt vaak bij de NBOV aan als ze op zoek zijn naar een bakker die zijn of haar verhaal wil vertellen. En bakkers die rechtstreeks worden benaderd, informeren we over de insteek van het verhaal. Dat is fijn, want zo kunnen we als branche met één verhaal naar buiten treden. Je ziet dat dat invloed heeft gehad. De bakker was echt de voorloper in de hele energielobby. Ook van politici horen we dat de bakkers echt opvielen. Dat was precies ons doel.”

Krachtig verhaal

Om goed de belangen van de branche te kunnen verdedigen in Den Haag heeft de NBOV vooral feiten en cijfers nodig. Afgelopen juni deed de NBOV daarom onderzoek onder de leden. Marie-Hélène: “Daaruit kwam dat 40 tot 60 procent een contract heeft dat ergens dit jaar afloopt. Het is heel fijn dat veel leden snel reageerden want op die manier hebben we cijfers in handen om het verhaal kracht bij te zetten.” Ook rekeningen van bakkers spelen een rol in de lobby. “We zijn met echte energierekeningen – anoniem gemaakt uiteraard – naar Den Haag gegaan. Want zelfs daar weten ze niet dat de energierekening voor 45 procent uit belastingen bestaat. Dan is het goed om échte rekeningen te kunnen laten zien. Want aan die belasting kun je toch vrij eenvoudig iets doen zou je zeggen. Wij moeten in Den Haag overbrengen hoe het werkt in een bakkerij want die kennis hebben parlementariërs niet paraat. Daarom is het ook goed dat Arend zelf bakker is en uit de praktijk kan vertellen hoe het gaat in een bakkerij.”
En hoe meer ambachtelijke bakkers lid zijn van de NBOV, hoe sterker de vereniging staat. Marie-Hélène: “Je hebt volume nodig om krachtig te zijn richting de politiek. Op dit dossier, maar ook bijvoorbeeld voor de CAO en als het gaat om huurprijsstijgingen, werkgeverslasten, vennootschapsbelasting enzovoorts.”

Goede snelle regeling

In landelijke en regionale media was de afgelopen periode veel aandacht voor de gevolgen van de energiecrisis voor bakkers. “We zijn als bakkers erg in de lead op het gebied van aandacht voor energieproblemen”, concludeert Arend. “Dat willen we ook blijven want nu moet het nog gebeuren.” Marie-Hélène vult aan: “Wat ons betreft is het niet zo moeilijk: als je boven een bepaald volume aan energieverbruik zit, dan ben je een energie-intensief bedrijf. En zeker als de extra kosten direct van invloed zijn op je resultaat en dus op je ondernemersloon, dan moet er nu iets gebeuren. De prijzen moeten bevroren worden tot een acceptabel bedrag. Dat is onze inzet.” Arend besluit met een reken­som: “Het percentage van de kosten dat een bakker kwijt was aan energie lag altijd rond de drie procent. Dat kan nog naar 5 of 5,5 dan is het nog behapbaar, dan kun je het nog doorberekenen.” Marie-Hélène: “Meer is niet te betalen voor een ondernemer voor een basisvoorziening. Het stoort ondernemers ook dat landen als België en Frankrijk wel met oplossingen zijn gekomen en dat het bij ons zo lang op zich laat wachten. Dat Mark Rutte daarover achteraf zegt dat dat anders had gekund helpt ons niet.”

Nood breekt wet

De NBOV wil niet dat gezocht wordt naar een perfecte oplossing als dat dan pas januari wordt. “We willen nu zo snel mogelijk iets goeds, in elk geval een noodoplossing. Ondertussen horen we van steeds meer ondernemers dat ze dit niet meer kunnen dragen en failliet gaan als er niet snel een oplossing komt. Ook gaan vergevorderde overnames niet door omdat de opvolgers het toch niet zien zitten met deze prijzen. We hebben die opvolgers juist zo hard nodig in onze sector. We moeten voorkomen dat bedrijven omvallen omdat de regeling op zich laat wachten. We snappen dat je als ondernemer risico’s loopt. Dat hoort bij het ondernemerschap. Dit gaat niet over ondernemersrisico’s, maar over absurde prijsstijgingen voor een basisvoorziening door een noodsituatie. En nood breekt wet”, besluit Marie-Hélène. 

Altijd op de hoogte blijven?