Tips voor goede hygiëne in de bakkerij

17 mei 2023 NBOV Pixabay

Slechte hygiëne kan roet in het eten gooien. Door vuile handen of een kruisbesmetting voldoen uw producten mogelijk niet meer aan de eisen voor voedselveiligheid. Pak hygiëne daarom bij de basis aan.

Zorgen voor goede hygiëne is niet veel werk als de basis goed is: maak een plan, houd de schoonmaak bij, werk verantwoord en zorg dat u bij een inspectie kunt laten zien wat u doet. Hieronder volgen de belangrijkste tips voor bakkerijen.

Laat elke dag de productieruimte en de winkel schoon achter. Werkt u met rauwe producten, maak dan ook apparatuur en benodigdheden extra grondig schoon. Dagelijks en tussendoor schoonmaken zorgt voor overzicht en verkleint de kans op plaagdieren of bederf. Maak een schoonmaakrooster zodat elke medewerker kan zien wanneer wat aan een schoonmaakbeurt toe is. Vergeet daarbij niet zaken die klanten vaak aanraken, zoals deurknoppen en de toonbank.

Voorkom kruisbesmetting met micro-organismen van een rauw op een gegaard product. Werk met verschillende messen en snijplanken voor gegaarde en rauwe producten en zorg voor afstand tussen beide producten. Verwerk dus niet het rauwe gehakt voor saucijzenbroodjes vlak naast de slagroomtaart die klaarstaat om gedecoreerd te worden.

Voorkom kruisbesmetting met allergenen. Producten die volgens receptuur vrij van bepaalde allergenen zijn, verwerkt u na een schoonmaakbeurt of aan het begin van de dag. Zo voorkomt u dat een restant van een allergeen via kruisbesmetting op een product terechtkomt. Wees extra voorzichtig met gluten.

Weer en beheers plaagdieren. Een muis laat immers overal ontlasting achter en insecten kunnen uw producten aantasten. Sluit ramen en deuren of plaats horren. Laat u adviseren door een erkende plaagdierbeheerser.

Intensivering inspecties

De NBOV hoort van bakkers dat inspectiediensten weer intensiever controleren en dat op een inspectie vaak snel een herinspectie volgt. We adviseren ook daarom hygiënisch werken in de dagelijkse routine op te nemen. Dan heeft u altijd, ook in drukkere periodes, de zaken op orde en bent u voorbereid op de aangekondigde én onaangekondigde komst van een inspecteur.

Praktische documenten

NBOV-leden kunnen op nbov.nl praktische documenten downloaden die helpen bij hygiënisch werken. Daarnaast staan op onze website nuttige artikelen. Zoek daarvoor op ‘Voedselveiligheid’. 

 

Altijd op de hoogte blijven?