Acht tips om de winkel toegankelijker te maken

Toegankelijkheid winkel

Hoe toegankelijk is uw winkel? Kunnen mensen in een rolstoel of met een rollator makkelijk naar binnen? Een verbouwing of vernieuwing van de winkel is vaak het moment om dit aan te pakken.

“Bekijk uw geplande winkelinterieur eens vanuit het perspectief van iemand in een rolstoel”, zegt Wiepkje Colijn, beleidsadviseur bij de NBOV. “Kijk naar de looproutes en overweeg bijvoorbeeld een schuifdeur in plaats van een ‘gewone’ deur. Bedenk dat een rolstoelvriendelijke winkel ook prettig is voor mensen met een rollator of kinderwagen.”

Heeft u plannen om uw winkel te vernieuwen? NBOV heeft acht tips waarmee u uw winkel voor al uw klanten toegankelijk kan maken.

1. Looproutes

Kijk naar de looproutes in de winkel en de ruimte in de gangpaden. Kan iemand met een rollator of stok gemakkelijk bij de producten? Kan er een kinderwagen tussen de schappen door?

2. Toonbank

Ga na of de toonbank niet te hoog is voor een klant in een rolstoel of scootmobiel.

3. Drempels

Bekijk of drempels in de winkel kunnen worden weggehaald of verlaagd.

4. Schuifdeur

Via een schuifdeur kunnen klanten in een rolstoel of scootmobiel, maar ook klanten met volle tassen, uw winkel gemakkelijk binnenlopen.

5. Mobiel pinapparaat

Een mobiel pinapparaat maakt afrekenen gemakkelijker voor klanten die niet bij de toonbank kunnen.

6. Deur open houden

Wees attent: houd de deur voor uw klant open. Daardoor voelt hij zich niet alleen welkom, u zorgt er ook voor dat een spreekwoordelijke drempel verdwijnt.

7. Loopstenen

Overleg met de gemeente over loopstenen (de geribbelde stoeptegels voor blinden en slechtzienden) op de route naar uw winkel. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig de route volgen.

8. Hulphonden

Huisdieren mogen vanwege de voedselveiligheid niet de winkel in, maar hulphonden zijn wel toegestaan. Maak dat eventueel duidelijk met een sticker of bordje op de pui.

Meer weten over de mogelijkheden bij de verbouwing of vernieuwing van de winkel? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 10-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Column: Van crisis  naar crisis

Column: Van crisis naar crisis

Twee jaar corona, al een jaar lang hoge tarweprijzen en de energiecrisis. We gaan van crisis naar crisis en de vraag is wat de volgende wordt. Als we de afgelopen maanden iets hebben mogen leren, is dat dat de ambachtelijke bakkerij macro-economisch niet belangrijk is. Brood kan je ook ergens anders halen en de mensen die er werken vinden wel weer ander...

Cadeaupakketten: wat mag, en wat moet?

Cadeaupakketten: wat mag, en wat moet?

Sinterklaas en de kerstperiode zijn natuurlijk bij uitstek momenten om een of meer cadeaupakketten in uw assortiment op te nemen. Ook voor deze pakketten gelden regels, bijvoorbeeld voor etikettering, allergenenvermelding en naamgeving van producten. En mag u een fles wijn aan uw pakket toevoegen? De NBOV zet het voor u op een rijtje.

Als je onderneemt, heb je perspectief nodig

Als je onderneemt, heb je perspectief nodig

Laten we eerlijk zijn, er zijn weleens leukere tijden geweest om te ondernemen. Eerst twee jaar corona. En of je daar nu zakelijk gezien enorm van profiteerde of juist niet: het voelde niet echt als ondernemen. Je liep de gaten dicht, had vaak een slechte bezetting door ziekte en kreeg te maken met plotseling grote bestellingen, die ook net zo plots...