Babs-uitsnede-251x300 Jaarlijks gooien we in Europa maar liefst 88 miljoen ton aan voedsel weg. Tien procent vindt zijn oorzaak in de datumaanduiding, zo blijkt uit een studie van de Europese Commissie over voedselverspilling. De aanduidingen THT en TGT worden nog steeds als verwarrend ervaren. Hoe zit het nu precies?

Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Op voorverpakte producten hoort in principe altijd een houdbaarheidsdatum te staan. De Voedselinformatieverordening vereist dat de meeste voorverpakte levensmiddelen een datumaanduiding bevatten. Er zijn twee mogelijkheden: een datum voor veilig gebruik van het product (te gebruiken tot) óf een datum voor de kwaliteit van het product (ten minste houdbaar tot). De datumaanduiding is voornamelijk bedoeld voor de consument, maar informeert ook schakels in de keten.

Op dagverse bakkerijproducten is een houdbaarheidsdatum niet nodig. Als u de klant duidelijk wilt maken dat het om een dagvers product gaat, kunt u de verkoopdatum (of verpakkingsdatum) op de verpakking vermelden. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Deze vermelding kan namelijk ook als productiecode dienst doen en zo voor de traceerbaarheid worden gebruikt.

Te gebruiken tot

Voor zeer bederfelijke producten is de aanduiding ‘te gebruiken tot’ verplicht. Het gaat om producten die u gekoeld bewaart om microbiologisch bederf of groei van ziekteverwekkende bacteriën tegen te gaan en waarvan de bewaartermijn korter is dan vijf dagen. Ook wanneer u op gekoelde producten een bewaartemperatuur vermeldt die lager is dan 7°C, is automatisch sprake van een zeer bederfelijk product. Met de aanduiding ‘te gebruiken tot’ geeft u de uiterste consumptiedatum aan. Als deze datum is verstreken, mag u het product niet meer verkopen.

Ten minste houdbaar tot

De aanduiding ‘ten minste houdbaar tot’ gebruikt u voor alle overige producten waarvoor vermelding van een houdbaarheidsdatum verplicht is. Het gaat dan om gekoelde producten met een bewaartermijn van vijf dagen of langer óf om producten die niet gekoeld hoeven worden om bederf tegen te gaan. De aanduiding ‘ten minste houdbaar tot’ is geen uiterste consumptiedatum. U garandeert de kwaliteit van het betreffende product tot en met de vermelde datum. Daarna is het de verantwoordelijkheid van de afnemer of consument of hij het product na deze datum nog wil verkopen of consumeren.

U mag de aanduiding niet afkorten tot THT of TGT, maar u vermeldt deze altijd in zijn geheel.”

Altijd op de hoogte blijven?