Subsidie voor brood zonder koolhydraten

25 maart 2016

DOETINCHEM - Bakkerij Wiltink uit Doetinchem en TOP uit Wageningen gaan onderzoeken of het mogelijk is op grote schaal eiwitbrood te bakken vrijwel zonder koolhydraten. Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) investeren de EU, het rijk en provincie Gelderland €700.000 euro in het onderzoek dat voor een doorbraak kan zorgen in de voedselindustrie. Gedeputeerde Michiel Scheffer: “Brood 3.0 is gezond, voedzaam en je wordt er niet dik van. En het smaakt nog goed ook. Met nieuwe technologie kunnen we die kennis naar de markt en in productie brengen. Zo maken we werk van innovatie in Gelderland”.

Nieuwe eiwitbron

De technologie van Bakkerij Wiltink en Top is bij uitstek geschikt om een ‘eiwitbrood’ met een hoog groentevezelgehalte te ontwikkelen. Voorstudies hebben aangetoond dat het mogelijk is op grote schaal brood te bakken met eiwit en vezels en vrijwel geen koolhydraten, maar dat toch een vergelijkbare textuur en smaak heeft als gewoon brood. Het vormt een nieuwe eiwitbron die zal concurreren met andere, vooral dierlijke eiwitten in onze voeding.

Van grond tot mond

De partners in het project vertegenwoordigen de gehele keten ‘van grond tot mond'. Zij brengen kennis, expertise en commitment bij elkaar die moet leiden tot productie en introductie in de markt.

Het project ontvangt een subsidiebedrag van € 702.000 de totale kosten bedragen € 1.755.000.

OP-Oost 2014-2020

Om de regionale economie te stimuleren ondersteunt het EFRO subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020 projecten op het gebied van innovatie en koolstofarme economie. Het MKB is hierbij een belangrijke doelgroep. De EU stelt via OP-Oost in totaal €100 miljoen beschikbaar. Daar blijft het niet bij: ook het Rijk, bedrijven en de provincies investeren in het EFRO-programma voor Oost Nederland Dat levert een investeringsimpuls voor Gelderland en Overijssel op van €285 miljoen euro.

Altijd op de hoogte blijven?