Subsidie voor brood zonder koolhydraten

DOETINCHEM - Bakkerij Wiltink uit Doetinchem en TOP uit Wageningen gaan onderzoeken of het mogelijk is op grote schaal eiwitbrood te bakken vrijwel zonder koolhydraten. Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) investeren de EU, het rijk en provincie Gelderland €700.000 euro in het onderzoek dat voor een doorbraak kan zorgen in de voedselindustrie. Gedeputeerde Michiel Scheffer: “Brood 3.0 is gezond, voedzaam en je wordt er niet dik van. En het smaakt nog goed ook. Met nieuwe technologie kunnen we die kennis naar de markt en in productie brengen. Zo maken we werk van innovatie in Gelderland”.

Nieuwe eiwitbron

De technologie van Bakkerij Wiltink en Top is bij uitstek geschikt om een ‘eiwitbrood’ met een hoog groentevezelgehalte te ontwikkelen. Voorstudies hebben aangetoond dat het mogelijk is op grote schaal brood te bakken met eiwit en vezels en vrijwel geen koolhydraten, maar dat toch een vergelijkbare textuur en smaak heeft als gewoon brood. Het vormt een nieuwe eiwitbron die zal concurreren met andere, vooral dierlijke eiwitten in onze voeding.

Van grond tot mond

De partners in het project vertegenwoordigen de gehele keten ‘van grond tot mond'. Zij brengen kennis, expertise en commitment bij elkaar die moet leiden tot productie en introductie in de markt.

Het project ontvangt een subsidiebedrag van € 702.000 de totale kosten bedragen € 1.755.000.

OP-Oost 2014-2020

Om de regionale economie te stimuleren ondersteunt het EFRO subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020 projecten op het gebied van innovatie en koolstofarme economie. Het MKB is hierbij een belangrijke doelgroep. De EU stelt via OP-Oost in totaal €100 miljoen beschikbaar. Daar blijft het niet bij: ook het Rijk, bedrijven en de provincies investeren in het EFRO-programma voor Oost Nederland Dat levert een investeringsimpuls voor Gelderland en Overijssel op van €285 miljoen euro.

Lees ook
Bakkers in de media - week 30

Bakkers in de media - week 30

Hoe behoud je je personeel, bakkers sluiten hun onderneming en een Gofundme-actie voor jonge Oekraïense patissier. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Circular Food Center-cluster werkt aan efficiëntere broodketen tegen voedselverspilling

Circular Food Center-cluster werkt aan efficiëntere broodketen tegen voedselverspilling

Verschillende bakkersorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven willen gezamenlijk werk maken van een efficiëntere broodketen. Hiermee hopen zij verspilling van brood tegen te gaan.

Bakkerij ’t Stoepje komende drie jaar broodsponsor van het Nationaal Schoolontbijt

Bakkerij ’t Stoepje komende drie jaar broodsponsor van het Nationaal Schoolontbijt

Bakkerij ’t Stoepje is de broodsponsor van het Nationaal Schoolontbijt. Zij leveren de komende drie jaar het brood voor dit jaarlijkse evenement.