Stichting Ambachtelijke Bakker informeert over coronamaatregelen

Poster winkel corona

Met onderstaand bericht - afkomstig van de NBOV - wil Stichting Ambachtelijke Bakkerij jou graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent het coronavirus.

Beste ondernemer,

Er komt via vele kanten informatie op je af en deze informatie verandert snel. Het is goed om te weten dat de NBOV 1 op 1 contact heeft met Den Haag, en dat met de andere partijen in de branche (Echte Bakkersgilde, Patisserie College, SAB, Tink, Civoba, NBC en ook een aantal grondstoffenleveranciers) is afgesproken dat wij de informatiestromen coördineren. Ga voor vraag en antwoord vooral naar nbov.nl of bel met de NBOV. Discussies, vragen en antwoorden via Facebook en andere social media hebben niet altijd een betrouwbare afkomst.

Ook gisteren heeft de NBOV weer intensief overleg gevoerd met diverse partijen rondom de nieuwe corona-maatregelen die zijn genomen. Hieronder een update:

Protocol Verantwoord Winkelen

Vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is een algemeen protocol Verantwoord Winkelen opgesteld. Wij hebben, mede op verzoek van het ministerie, hieraan branchespecifieke punten toegevoegd. Wij doen een dringend beroep op je om dit protocol na te leven! Zo voorkomen we met elkaar dat er nog strengere maatregelen worden genomen. Download het protocol en (personaliseer) de posters om je klanten te informeren over de nieuwe situatie:

Contactloos betalen tijdelijk verhoogd van 25 naar 50 euro

Consumenten kunnen vanaf deze week iedere betaling tot en met 50 euro zonder pincode contactloos afrekenen met bankpas, smartphone of wearable. Tot nu toe moest bij een bedrag boven de 25 euro altijd de pincode worden ingevoerd. Deze transactielimiet wordt nu tijdelijk verhoogd naar 50 euro. Consumenten en ondernemers hoeven hier niets voor te doen; dit wordt automatisch ingevoerd.

Heb je al een webshop?

De vraag of #wijblijvenbakken is deels afhankelijk van de manier waarop jij in staat bent om hun producten 'veilig te kunnen verkopen’. Samen moeten wij ervoor zorgen dat die veilige 1,5 meter wordt gewaarborgd. Een van de methoden om dat te bereiken, is online bestellen en afspraken maken over bestellingen afhalen of bezorgen op vaste tijden en/of plaatsen. Als je nog geen webshop hebt, maak dan gebruik van het aanbod van Bakeronline (onderdeel van Puratos) voor een tijdelijke, eenvoudige en gratis webshop. Interesse? Stuur een e-mail naar info@bakeronline.nl.

Voorbeeldbrief aanvraag belastinguitstel

Met deze voorbeeldbrief kun je uitstel vragen van betaling van belastingen. Vanaf het moment dat je je als ondernemer meldt, wordt de invordering van de belastingschulden voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonbelasting direct stopgezet. Dat betekent feitelijk dat je meteen uitstel van betaling krijgt. Voor uitstel langer dan drie maanden is aanvullende informatie nodig om te beoordelen of de financiële problemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis.

Huur/verhuur

Partijen proberen al langere tijd een compromis te bereiken tussen huurders en verhuurders. Dit blijkt bijzonder lastig; de situaties zijn onderling ook heel verschillend van aard. Retailers en verhuurders van vastgoed worden opgeroepen – en de overheid onderschrijft dat – om in contact met elkaar de mogelijkheden op korte termijn te bespreken bij acute liquiditeitsproblemen (die zijn ontstaan door wegvallen van omzet bij doorlopende lasten) voor huurders en verhuurders. De daarbij geldende richtlijnen vind je in dit artikel.

Betalingsproblemen pensioenpremie door coronavirus? Meld het bij het Bakkers Pensioenfonds

Heeft jouw bedrijf door het coronavirus problemen met het betalen van de premienota van het Bakkers Pensioenfonds? Stuur dan een e-mail naar werkgever@bakkerspensioen.nl. Geef in je e-mail aan waarom je de premienota niet (volledig) kunt betalen. Er wordt dan samen bekeken wat het pensioenfonds voor jou kan betekenen. Meer info: Bakkers Pensioenfonds.

CAO-overleg aangehouden

CAO-partijen zijn het er over eens dat momenteel niet de tijd is om cao onderhandelingen te voeren. Het overleg is voorlopig aangehouden tot 1 juni.

SPAWW

Met de Stichting PAWW is afgesproken dat men stopt met verzenden van herinneringsbrieven.

Als je verder nog vragen hebt, neem dan contact op met Stichting Ambachtelijke Bakkerij via info@ambachtelijkebakkerij.nu.

Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Lees ook
Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

De coronacrisis hakt er flink in bij de Nederlandse voedingsspeciaalzaken. De brancheverenigingen van bakkers, slagers, viswinkels en slijters zien dramatische omzetverliezen én een enorme veerkracht en creativiteit. Hoe gaan de bakkers om met de coronacrisis?

Echte Bakkers tellen hun zegeningen

Echte Bakkers tellen hun zegeningen

"We zijn blij dat Echte Bakkers gemengde bedrijven zijn en dat de bakkers in Nederland open mochten blijven in tegenstelling tot veel andere landen in Europa.” Zo vat Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, de afgelopen periode samen. “Maar natuurlijk zijn er ook onder de Echte Bakkers bedrijven die het nu heel moeilijk hebben.”

Gastvrij Rotterdam verplaatst naar 2021

Gastvrij Rotterdam verplaatst naar 2021

Vanwege de verspreiding van het coronavirus en bijbehorende maatregelen heeft de organisatie van Gastvrij Rotterdam besloten om de achtste editie van de vakbeurs te verplaatsen naar 2021. De vakbeurs stond gepland van 21 t/m 23 september 2020 en vindt nu plaats van 20 t/m 22 september 2021 in Rotterdam Ahoy.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...