Slob Koudetechniek: Routing en techniek versterken elkaar

14 december 2018

Het is niet zozeer trots, maar meer dankbaarheid dat Wouter Slob voelt wanneer hij de zaak PUUR Tamminga aan de Kerkeweg in Veenendaal binnenstapt. Dankbaar dat hij betrokken mocht zijn bij de vernieuwing van de ijssalon annex patisserie. De eigenaar van Slob Koudetechniek staat voor duurzaamheid, op zowel technisch vlak als relaties met de klant. De band tussen Piet Tamminga en de koude-expert is daarvan een goed voorbeeld.

Piet Tamminga en Wouter Slob werken al bijna twintig jaar met elkaar. Nog steeds is de koude-expert de ‘go to’ voor de ijsbereider, die in oktober slaagde voor de SVH Meesterproef. In 2017 is het concept van PUUR Tamminga compleet aangepast. Aanvankelijk was het idee om de routing te verbeteren in de keuken. “Op de afdeling patisserie werd heel inefficiënt gewerkt. We konden er gelukkig extra ruimte bij huren. Maar dan zou de zaak wel 2,5 keer zo groot worden. Om de investering terug te verdienen, redden we het niet met alleen dat efficiencyvoordeel op patisserie. Daarom kozen we ervoor om uit te breiden met koffie en een lunchkaart.”

Meer ruimte betekent meer productiecapaciteit. Daar komt Slob Koudetechniek bij kijken. De routingexpert heeft de keuken compleet heringericht. Daarbij is een enorme koel- en vrieswand geplaatst en is gekozen voor twee spoelkeukens: één voor horeca en één voor de ‘bakkerij’.

Slob-Koudetechniek_Puur-Tamminga_2-300x200 Over de koudevoorziening is goed nagedacht. De vrieskast (met shockvriescapaciteit) heeft een grote opslagruimte, die te betreden is door twee inloopdeuren. Die worden relatief weinig gebruikt. Heb je nu iets nodig, dan open je een van de acht luiken om het zo uit het rek te pakken. Voor de koelcel geldt hetzelfde: naast een inloopdeur beschikt deze over twee luiken. “En dan te bedenken dat we het tot twee jaar geleden nog met één inloopvriezertje van 6 vierkante meter deden”, grinnikt Tamminga. “Continu schoven we de deur open en rolden we er een kar uit. Superinefficiënt én slecht voor de energierekening.”

Als het gaat om die energierekening, dan hoeft Tamminga zich geen zorgen te maken. Bij de verbouwing is gekeken naar energiebesparende en duurzame technieken. Twee extra warmtepompen zijn geïnstalleerd en de energiezuinige vaatwassers beschikken over warmteterugwinning. De restwarmte wordt ingezet voor de warmwatervoorziening en in het luchtgordijn bij de ingang. “Bij dit soort aanpassingen kijken we ook naar de tijd waarin de investering terugverdiend kan worden”, meldt Slob. “Dit is nooit meer dan vijf jaar.” Voor de apparatuur waar EIA-subsidie op zit is dit zelfs twee jaar.

Sterk roerwerk

Ook reeds aanwezige machines doen nog trouw dienst. De vierdelige, multi-inzetbare vitrine van Gelo Standard kreeg een nieuw likje verf. De ijsmachine en twee pasteuriseerketels van 60/120 en 210 liter kunnen nog jaren vooruit. Tamminga: “Wat de ketels van Kälte Rudi erg sterk maakt, is het roerwerk. De manier waarop de mix wordt geëmulgeerd, zorgt ervoor dat ik minder bindmiddel nodig heb. En hoe minder chemie, hoe beter. Verder werk ik met Guernsey-boter. Boter heeft in een emulsie nog weleens de neiging om terug te klonteren. Met deze ketels heb ik daar nooit problemen mee gehad.” Slob voegt daaraan toe: “Deze ketels, maar ook de ijsmachines van Kälte Rudi zijn ontworpen om met natuurlijke producten te werken. Doordat de temperatuur tussen de wand en de ijsmix nooit meer dan 5 graden verschilt, ontvangt de ijsmix geen temperatuurshock. Dit in combinatie met een zeer kwalitatief roerwerk resulteert in een top-ijsje.”

Hoewel hij is opgegroeid met een bokvriezer, zweert Tamminga bij zijn Kälte Rudi, die over een interne shockvriezer beschikt. “Deze ijsmachine combineert de technische superioriteit van een bok met praktisch en hygiënisch gemak.”

Slob-Koudetechniek_Puur-Tamminga_1-1-300x225 Fusie met Vink Koeltechniek

Begin dit jaar maakte Slob bekend dat zijn bedrijf is gefuseerd met collega-onderneming Vink Koeltechniek in Bergambacht. “Er komt een moment dat je gaat nadenken over de toekomst”, zegt Slob, met een knipoog naar zijn leeftijd. “Ik wil me gaan beperken tot de verkoop en begeleiding, dus ik ging op zoek naar een geschikte partner voor de overige zaken.” Die partner vond hij in Vink Koeltechniek. Hij laat weten niet voor het hoogste bod te zijn gegaan, maar voor “het beste gevoel”. Dat gevoel werd nog eens versterkt toen hij hoorde van de fabriek die Vink in Zuid-Soedan heeft staan. “Deze staat geheel in het teken van mvo. Zuid-Soedan heeft te maken met veel voedselverspilling. Dat heeft twee oorzaken: de politieke toestand en het feit dat voedsel snel bederft. Van politiek hebben wij geen verstand, maar van koeltechniek wel. Onze expertise gebruiken we om daar koelingen neer te zetten, soms zelfs op zonne-energie, en om monteurs op te leiden. En zo voedselbederf tegen te gaan.”

De demonstratiekeuken en het hoofdkantoor bevinden zich nu in Bergamabacht. Omdat Vink en Slob landelijk werken, blijft de vestiging Loosdrecht gehandhaafd. “Met deze fusie kijken we vooruit, kunnen we de kwaliteit blijven waarborgen. Onze relaties kunnen dezelfde service en reactietijd verwachten.” Tamminga is positief over de continuïteit van Slob Koudetechniek. “Duurzaamheid omvat veel meer dan het leveren van goede apparatuur. Het zit hem ook in de service. Het is het totaalconcept dat de kwaliteit en de duurzaamheid van je leverancier bepaalt.”

Slob Koudetechniek logo klein Slob Koudetechniek BV

 

Altijd op de hoogte blijven?