Artikel

oliebollenIn Nederland worden rondom de jaarwisseling miljoenen oliebollen gegeten. De oliebol is en blijft een unieke eindejaarstraktatie van eigen bodem! AB Mauri heeft met haar Scoop Oliebollenmix een mix ontwikkeld met precies de juiste ingrediënten voor de allerbeste oliebol. Niet voor niets eindigden veel van de gebruikers ieder jaar weer in de top-tien van de AD Oliebollentest.

AB Mauri helpt ambachtelijke bakkers ook in december op weg naar een perfect eindresultaat. Wat een oliebol perfect maakt? Een mooie, goudbruine en warme korstkleur. Een krokante, dunne korst. Een blanke, luchtige kruimstructuur. Een korte afbeet. En een frisse, neutrale smaak. Een goede oliebol is daarnaast een traditionele oliebol. Wij begrijpen dat iedere bakker zijn eigen, unieke oliebol wil maken. Daarom zien wij experimenten met smaakjes als kaneel, citroen, rum of vanillestokjes of bijvoorbeeld afwijkende formaten. Maar een neutrale bol met krenten, rozijnen en appeltjes: die slaat nog altijd het allerbeste aan.

AB Mauri biedt met haar Scoop Oliebollenmix een complete mix voor de perfecte oliebol. Afgelopen jaren gebruikten minstens zes bakkers uit de top-tien van de inmiddels afgeschafte oliebollentest van het Algemeen Dagblad onze oliebollenmix. Die mix is samengesteld uit unieke basisgrondstoffen, die wij strikt geheim houden. Juist de bloemsoort zorgt voor een perfecte oliebol: mals van binnen, krokant van buiten, goed op smaak en nooit te vet.

Recept voor prijswinnende oliebollen

Ingrediënten:

  • Scoop Oliebollenmix – 100% – 10 kg
  • Koningsgist® – 7% – 0,7 kg
  • Water – Ca. 88% – 8,8 liter
  • Vulling – 30-50% – 3-5 kg

Werkwijze:

  • Mengen: Van alle grondstoffen (zonder vulling) een  beslag maken in een planeetmenger: 1 minuut in de eerste versnelling, 5 minuten in de tweede versnelling, 1 minuut in de derde versnelling
  • Beslagtemperatuur: Circa 28˚C
    Vulling doordraaien in de eerste versnelling
    Rijstijd beslag ca. 35 minuten bij 32˚C
    Licht doorslaan en direct doseren
  • Bakken: Olietemperatuur 175˚C
    Circa 7 à 8 minuten (1 minuut per 10 gram oliebol)

Unieke eigenschappen van Scoop Oliebollenmix

  • Zeer geschikt voor verwerking via zowel handdosering als doseermachine
  • Geeft een goudbruine, knapperige korst
  • Geeft een luchtige kruimstructuur
  • Kent een lage olieopname

AB MauriTien tips voor de lekkerste oliebollen

  1. Een neutrale bol is nog steeds het populairst bij de consument. Beperk daarom de toevoegingen met kaneel of andere specerijen. Overdaad schaadt: dat is ook bij het bakken van oliebollen het geval.
  2. Laat het beslag voor oliebollen in emmers van 25 kilogram rijzen en vul deze met maximaal 5 kilogram beslag per emmer.
    Zo kan het beslag in de rijskast zich ruim  voldoende ontwikkelen. Plaats de emmer met het beslag nooit op de grond, maar zet deze altijd op een krat of in een rek. Zo kan de warme lucht er onderdoor waaien.
  3. Gebruik het liefst kleine krenten en/of rozijnen. Was deze bij voorkeur al een dag van tevoren, zodat je de vulling zo droog mogelijk door het beslag kunt mengen.
  4. Gebruik bij voorkeur verse appels in het beslag. Bijvoorbeeld Goudreinetten, die je in blokjes van een halve tot één centimeter snijdt.
  5. Bak een oliebol één minuut per tien gram beslag. Zet er eventueel een tijdklok bij om het proces zorgvuldig in de gaten te houden. Gebruik je een dompelrek? Maak de totale baktijd dan één minuut korter.
  6. Monitor voortdurend de temperatuur van de olie door middel van een handthermometer. Vertrouw niet blind op de thermostaat van de pan. AB Mauri adviseert als ideale baktemperatuur een temperatuur van 175˚C.
  7. Bak in het zicht van de klant. Creëer een versbeleving voor de klant door deze te betrekken bij het bakproces. Is er ruimte in de bakkerij om klanten te ontvangen? Of kun je het bakproces wellicht zo inrichten dat het vanuit de winkel is te zien? Maak daarvan gebruik. Als je besluit om buiten te bakken, zorg er dan wel voor dat het beslag steeds in de rijskast blijft staan. Regel iemand die precies de juiste hoeveelheid beslag van binnen naar buiten brengt, zodra het in de olie kan. Bewaar beslag nooit buiten: van het verschil in temperatuur krijgt het een enorme klap.
  8. Probeer het vooruit bakken zoveel mogelijk te beperken. Oliebollen dienen zo vers mogelijk te worden verkocht: dan zijn ze op hun állerlekkerst!
  9. Laat oliebollen goed afkoelen, bij voorkeur op gaas of vetvrij papier. Gaas is zo fijn dat de oliebollen bijna in de lucht hangen en zodoende snel kunnen afkoelen. Broodkratten zijn veel grover van structuur, waardoor de warmte minder goed weg kan.
  10. Een ezelsbruggetje: tweemaal de gewenste beslagtemperatuur minus de temperatuur van de oliebollenmix is de temperatuur van het water.

Verwante dossiers: