Scoop Oliebollenmix van AB Mauri: De mix van winnaars

27 AB Mauri Coverfoto_oliebollen

27-AB-Mauri-Coverfoto_oliebollen-300x225 In Nederland worden rondom de jaarwisseling miljoenen oliebollen gegeten. De oliebol is en blijft een unieke eindejaarstraktatie van eigen bodem! AB Mauri heeft met haar Scoop Oliebollenmix een mix ontwikkeld met precies de juiste ingrediënten voor de allerbeste oliebol. Niet voor niets eindigden veel van de gebruikers ieder jaar weer in de top-tien van de AD Oliebollentest.

AB Mauri helpt ambachtelijke bakkers ook in december op weg naar een perfect eindresultaat. Wat een oliebol perfect maakt? Een mooie, goudbruine en warme korstkleur. Een krokante, dunne korst. Een blanke, luchtige kruimstructuur. Een korte afbeet. En een frisse, neutrale smaak. Een goede oliebol is daarnaast een traditionele oliebol. Wij begrijpen dat iedere bakker zijn eigen, unieke oliebol wil maken. Daarom zien wij experimenten met smaakjes als kaneel, citroen, rum of vanillestokjes of bijvoorbeeld afwijkende formaten. Maar een neutrale bol met krenten, rozijnen en appeltjes: die slaat nog altijd het allerbeste aan.

AB Mauri biedt met haar Scoop Oliebollenmix een complete mix voor de perfecte oliebol. Afgelopen jaren gebruikten minstens zes bakkers uit de top-tien van de inmiddels afgeschafte oliebollentest van het Algemeen Dagblad onze oliebollenmix. Die mix is samengesteld uit unieke basisgrondstoffen, die wij strikt geheim houden. Juist de bloemsoort zorgt voor een perfecte oliebol: mals van binnen, krokant van buiten, goed op smaak en nooit te vet.

AB-Mauri_oliebollen_3-300x225 Recept voor prijswinnende oliebollen

Ingrediënten:

  • Scoop Oliebollenmix - 100% - 10 kg
  • Koningsgist® - 7% - 0,7 kg
  • Water - Ca. 88% - 8,8 liter
  • Vulling - 30-50% - 3-5 kg

Werkwijze:

  • Mengen: Van alle grondstoffen (zonder vulling) een  beslag maken in een planeetmenger: 1 minuut in de eerste versnelling, 5 minuten in de tweede versnelling, 1 minuut in de derde versnelling
  • Beslagtemperatuur: Circa 28˚C
    • Vulling doordraaien in de eerste versnelling
    • Rijstijd beslag ca. 35 minuten bij 32˚C
    Licht doorslaan en direct doseren
  • Bakken: Olietemperatuur 175˚C Circa 7 à 8 minuten (1 minuut per 10 gram oliebol)

P28-29-foto-Logo-Scoop_rood_CMYK-300x146 Unieke eigenschappen van Scoop Oliebollenmix

  • Zeer geschikt voor verwerking via zowel handdosering als doseermachine
  • Geeft een goudbruine, knapperige korst
  • Geeft een luchtige kruimstructuur
  • Kent een lage olieopname

AB-Mauri_oliebollen-300x200 Tien tips voor de lekkerste oliebollen

  1. Een neutrale bol is nog steeds het populairst bij de consument. Beperk daarom de toevoegingen met kaneel of andere specerijen. Overdaad schaadt: dat is ook bij het bakken van oliebollen het geval.
  2. Laat het beslag voor oliebollen in emmers van 25 kilogram rijzen en vul deze met maximaal 5 kilogram beslag per emmer. Zo kan het beslag in de rijskast zich ruim  voldoende ontwikkelen. Plaats de emmer met het beslag nooit op de grond, maar zet deze altijd op een krat of in een rek. Zo kan de warme lucht er onderdoor waaien.
  3. Gebruik het liefst kleine krenten en/of rozijnen. Was deze bij voorkeur al een dag van tevoren, zodat je de vulling zo droog mogelijk door het beslag kunt mengen.
  4. Gebruik bij voorkeur verse appels in het beslag. Bijvoorbeeld Goudreinetten, die je in blokjes van een halve tot één centimeter snijdt.
  5. Bak een oliebol één minuut per tien gram beslag. Zet er eventueel een tijdklok bij om het proces zorgvuldig in de gaten te houden. Gebruik je een dompelrek? Maak de totale baktijd dan één minuut korter.
  6. Monitor voortdurend de temperatuur van de olie door middel van een handthermometer. Vertrouw niet blind op de thermostaat van de pan. AB Mauri adviseert als ideale baktemperatuur een temperatuur van 175˚C.
  7. AB-Mauri_oliebollen_2-300x200 Bak in het zicht van de klant. Creëer een versbeleving voor de klant door deze te betrekken bij het bakproces. Is er ruimte in de bakkerij om klanten te ontvangen? Of kun je het bakproces wellicht zo inrichten dat het vanuit de winkel is te zien? Maak daarvan gebruik. Als je besluit om buiten te bakken, zorg er dan wel voor dat het beslag steeds in de rijskast blijft staan. Regel iemand die precies de juiste hoeveelheid beslag van binnen naar buiten brengt, zodra het in de olie kan. Bewaar beslag nooit buiten: van het verschil in temperatuur krijgt het een enorme klap.
  8. Probeer het vooruit bakken zoveel mogelijk te beperken. Oliebollen dienen zo vers mogelijk te worden verkocht: dan zijn ze op hun állerlekkerst!
  9. Laat oliebollen goed afkoelen, bij voorkeur op gaas of vetvrij papier. Gaas is zo fijn dat de oliebollen bijna in de lucht hangen en zodoende snel kunnen afkoelen. Broodkratten zijn veel grover van structuur, waardoor de warmte minder goed weg kan.
  10. Een ezelsbruggetje: tweemaal de gewenste beslagtemperatuur minus de temperatuur van de oliebollenmix is de temperatuur van het water.
Lees ook
Alles over Bakkersvak in vierde Bakkersvak Journaal

Alles over Bakkersvak in vierde Bakkersvak Journaal

Bakkersvak en Bakkers in bedrijf brengen in aanloop naar Bakkersvak 2019 samen het Bakkersvak Journaal uit met daarin alle nieuwtjes rondom de vakbeurs. De vierde editie staat nu online. In deze editie leest u over het nieuwe Grondstoffentheater, de sessies en stand van het Nederlands Bakkerij Centrum, de verse sappen en jams van Vink en de vloeibare...

Ook piloten in Jordanië oliebollen door Royal Steensma

Ook piloten in Jordanië oliebollen door Royal Steensma

Niet iedereen kon op nieuwjaarsavond een paar lekkere oliebollen eten, zo ook de piloten van de vliegbasis Leeuwarden niet. De piloten vierden hun Oud & Nieuw in Jordanië vanwege een maandenlange, internationale missie. De medewerkers van de  vliegbasis bakken normaliter altijd oliebollen tijdens de feestdagen in december, en zo wilden ze dat dit...

Bakery Nexus hield Oliebollen Roadshow

Bakery Nexus hield Oliebollen Roadshow

Bakery Nexus organiseerde eind december 2018 een Oliebollen Roadshow waarin ze elke bakker huldigden voor zijn inspanning voor de feestdagenperiode. De Oliebollen Roadshow bestond uit een route van meer dan zeshonderd kilometer langs ongeveer vijftien (oud) Nexusleden. “Het idee ontstond eigenlijk heel spontaan en bovendien last minute, typisch Nexus....

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Beschrijving Productiemedewerkers en industriele banketbakkers vervullen een belangrijke taak. Samen met je collega's zorg je ervoor dat duizenden mensen elke dag...

Broodbakker omgeving Rotterdam

Broodbakker omgeving Rotterdam

Beschrijving Als broodbakker bij Het Ambacht maken wij de match naar vacatures voor de lange termijn. Voor ieder wat wils, heb je de ervaring of ambitie voor de...

Banketbakker omgeving Helmond

Banketbakker omgeving Helmond

Beschrijving In deze functie produceer je de lekkerste gebaksproducten uit Limburg. Samen met je collega’s verzorg je veel handwerk, maar ben je ook in staat...