Scherp op hygiëne met toolkit

WAGENINGEN - Hygiënisch werken vraagt continue aandacht van iedereen op de werkvloer. Om ondernemers hierbij te ondersteunen, brengt SVVW nu een toolkit uit. De toolkit is voor iedere foodondernemer gratis te bestellen via www.svvw.nl/riddersimon en bevat een poster en stickers om personeel scherp te houden op hygiëne.

De middelen uit de toolkit zijn speciaal ontworpen om te gebruiken in magazijnen en productielocaties. De poster en stickers bevatten duidelijke tips en aandachtspunten voor goede hygiëne.

Ridder Simon 

Om het concept kracht bij te zetten heeft SVVW ‘Ridder Simon’ ontwikkeld. Ridder Simon is duidelijk zichtbaar en helpt ondernemers en hun medewerkers scherp te blijven op hygiëne en voedselveiligheid. “Mensen weten vaak wel hoe het moet: spullen van de vloer af opslaan, de voorraad in de koelcel goed coderen, de temperatuurregistratie wekelijks uitvoeren”, aldus Babs Bruil, manager van SVVW. “Het is geen onwil van medewerkers, maar in de praktijk schiet het er makkelijk bij in. Als SVVW bieden we ondernemers graag iets waardoor alle medewerkers er aan denken. Met ridder Simon doen we dat natuurlijk een beetje met een knipoog!”

Lees ook
Hygiënetips voor softijs

Hygiënetips voor softijs

“Het mooie weer staat voor de deur en dat betekent: ijsjes verkopen. En met de stijgende temperaturen, stijgt ook mijn omzet. Ik werk met een softijsmachine om een lekker luchtig ijsje te maken, maar hoe ga ik hier hygiënisch mee om?” We vragen tips aan Harry van Etten, inspecteur hygiëne bij FoodBase.

Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten.

Hygiëne: Bijhouden is het halve werk

Hygiëne: Bijhouden is het halve werk

Hoe lekker, mooi, lokaal, biologisch of gezond uw producten ook zijn, slechte hygiëne kan alsnog roet in het eten gooien. Door vuile handen of een kruisbesmetting voldoen uw producten mogelijk niet meer aan de eisen voor voedselveiligheid. Pak hygiëne daarom bij de basis aan.