Samenwerking SBB en WorldSkills Netherlands

foto ondertekening overeenkomst SBB 18-03-17-2132skills

De voorzitters van de besturen van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en WorldSkills Netherlands ondertekenden op 17 maart een samenwerkingsovereenkomst. Samen willen ze het beroepsonderwijs, bedrijven en branches betrekken bij vakwedstrijden en jongeren verder inspireren voor vakmanschap en beroepsonderwijs. De samenwerking omvat promotie en communicatie, versterking van beroepsonderwijs, (internationale) netwerkontwikkeling en uitwisseling van kennis.

"De samenwerking met WorldSkills Netherlands is een prima aanvulling op de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven binnen SBB. De scholen waren al enthousiast over de vakwedstrijden en je ziet dat het bedrijfsleven dat ook steeds meer wordt. Door de vakwedstrijden mee te maken, kunnen jongeren geïnspireerd raken om hun talent te ontdekken. En meedoen, helpt ze om hun beroepsvaardigheden op een bijzondere manier te ontwikkelen.", aldus Ton Heerts, voorzitter van de SBB.

Voorzitter Jan van Zijl van WorldSkills Netherlands beaamt dit. "Vakwedstrijden zijn een instrument van onderwijs én bedrijfsleven samen. Met de MBO Raad heeft WorldSkills Netherlands reeds een samenwerkingsovereenkomst. We kunnen nu verder bouwen aan de structurele borging van vakwedstrijden in en voor het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Want laten we wel wezen; bedrijven in Nederland kunnen niet zonder goede vakmannen en -vrouwen. Vakwedstrijden bieden hen een podium om dat aan bedrijven te laten zien."

SBB verzorgt wettelijke taken. Een onderdeel hiervan is het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de mbo-kwalificatiestructuur en verzorgen van informatie over de arbeidsmarkt, beroepspraktijkvorming (stages en leerbanen) en de doelmatigheid van het opleidingsaanbod. Daarnaast adviseert SBB de minister over de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.

WorldSkills Netherlands organiseert vakwedstrijden. Naast Skills Heroes voor mbo en Skills Talents voor vmbo verzorgt ze de begeleiding van Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. De ministeries van OCW en EZ, MBO Raad, SBB, Nuffic en vele partners uit het onderwijs en bedrijfsleven ondersteunen deze activiteiten.

Lees ook
Skills The Finals 2021 bij Bakery Innovation Academy

Skills The Finals 2021 bij Bakery Innovation Academy

Elk jaar gaan mbo-studenten de strijd met elkaar aan tijdens Skills The Finals. In 2021 vinden de landelijke finales van de wedstrijden patissier en boulanger plaats bij de Bakery Innovation Academy, onderdeel van Food Innovation Academy.

Training voor begeleiders van studenten nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

Training voor begeleiders van studenten nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

Vijf MBO scholen willen in het schooljaar 2020/2021 beginnen met de nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 (specialistenopleiding). Dit betekent dat de studenten van deze opleidingen ook een leerbedrijf nodig hebben om het specialisme in de praktijk te ontwikkelen en toe te passen.

‘Ik wilde eerst patissier worden’

‘Ik wilde eerst patissier worden’

Nynke Heijenga (18) stond altijd met haar zus te bakken in de keuken. Na een meeloopdag in een bakkerij schreef ze zich meteen in voor de bakkersopleiding op het Friesland College, waar ze nu het tweede jaar volgt. Ze won dit voorjaar de derde prijs in de categorie Boulangerie van de mbo-competitie Skills The Finals.

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...