Artikel

Rotterdamse Maasstroompjes

Enkele weken geleden besteedden we aandacht aan de Amsterdamse koggetjes. Om geen olie op het vuur te gooien waar het de eeuwige broederstrijd tussen Mokum en Rotterdam betreft, duiken we ditmaal in de herkomst van enkele Rotterdamse specialiteiten waaronder de Maastunneltjes en Maasstroompjes.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw – het was volop crisistijd – organiseerden de Rotterdamse banketbakkers in samenwerking met de plaatselijke VVV een wedstrijd om een nieuwe lokale specialiteit te ontwikkelen. Dit in verband met de groei van nationale en internationale toerismestromen.

De wedstrijd was echter ook enigszins ingegeven door jaloezie want waar Arnhemmers konden opscheppen over hun Meisje, Gouwenaren over hun stroopwafels en Utrechtenaren over hun theerandjes (om van de Amsterdamse koggetjes dus maar niet te spreken) stonden de Rotterdammers toch enigszins met de mond vol tanden.

Rookstel en medaille als beloning

Zoals gezegd, een competitie was nodig om aan dit gemis een einde te maken. Er werden een rookstel en een medaille ter beschikking gesteld ter bevordering van de inspiratie en 65 banketbakkers meldden zich aan om een nieuw ècht Rotterdams koekje te ontwerpen.

De grote finale vond plaats op 13 juni 1934 in het Rotterdamse Zuid – Hollandsche Hotel aan de Korte Hoogstraat. Daar waren op een grote, sierlijk gedekte tafel alle specialiteiten uitgestald. De producten droegen namen als Kralinger Houtjes, Erasmiaantjes, Rotterdamse Bliksems en dito Schoffies, Piet Heintjes, Grasmaantjes, Delftse poortjes en ga zo maar door.

Maas en Maastunnel

Maar de jury, die criteria hanteerde als smaak, gewicht, gemakkelijke verpakking en eenvoud, neigde naar de producten die de Maas en de nieuwe Maastunnel als fiere symbolen van de stad onder de aandacht zouden brengen.

Ook op dit vlak was er het nodige aanbod in de vorm van Maaskantjes, Maasnymfen, Maasstengels, enz.

De wedstrijd ging uiteindelijk tussen twee producten: de Maastunnels en de Maasstroompjes.

De Maastunneltjes bestonden uit een cilinder van soezenbeslag, gevuld met slagroom, licht bestoven met poedersuiker.

De winnaar werd echter bakker Slob die met vrouw en kind aanwezig was. Hij was de ontwerper van de Maasstroompjes. Een eenvoudig, langwerpig koekje van boterdeeg (een soort Jan Hagel) dat met frangipane was gespoten en werd verpakt in een mooi, bijpassend trommeltje.

 

 

 

Recept Maasstroompjes

400    gr basterdsuiker

800    gr roomboter

1000  gr Zeeuwse bloem

50     gr  citroenrasp

Recept spijs

600gr  amandelspijs

300 gr roomboter

100 gr ei

In de lengte werd er een streepje spijs op het deeg gespoten. Bij het bakken vloeide de spijs wat over het deeg, vandaar de naam Maasstroompje.

Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land in Hattem

Kostprijsberekening

grondstof gewicht in gr prijs per kg prijs per recept
basterd 800  € 1,06  € 0,85
roomboter 1.600  € 3,76  € 6,02
zeeuwse bloem 2.000  € 0,55  € 1,10
citroenrasp 100  € 2,47  € 0,25
spijs
amandelspijs 1.200  € 4,25  € 5,10
roomboter 600  € 3,76  € 2,26
ei 200  € 1,69  € 0,34
prijs per recept  € 15,91
bruto gewicht 6.500
verwerkings- + inbakverlies 10% 650
netto gewicht 5.850
gebakken gewicht per 100
uitkomst 59
grondstof kostprijs per stuk  € 0,27
directe arbeidsminuten per recept * 50
directe arbeidsminuten per stuk 0,9  € 0,47  € 0,40
totaal directe kosten per st.  € 0,67
opslag indirecte kossten 110%  € 0,74
 € 1,41
winstopslag 10%  € 0,14
 € 1,56
btw 6%  € 0,09
gecalculeerde prijs  € 1,65
verkoopprijs incl. btw  € 1,70
verkoopprijs excl. Btw  € 1,60
Bruto winst in €.  € 1,33
Bruto winst in % 83,05%
verkoop per week 59
verkoop opbrengst per week excl. Btw  € 93,82
bruto winst in €. per week  € 77,92
directe arbeidsminuten * =  minuten tot en met het bakken.
Alleen de blauwe velden invullen

Verwante dossiers: