In de jaren ’30 van de vorige eeuw – het was volop crisistijd – organiseerden de Rotterdamse banketbakkers in samenwerking met de plaatselijke VVV een wedstrijd om een nieuwe lokale specialiteit te ontwikkelen. Dit in verband met de groei van nationale en internationale toerismestromen.
De wedstrijd was echter ook enigszins ingegeven door jaloezie want waar Arnhemmers konden opscheppen over hun Meisje, Gouwenaren over hun stroopwafels en Utrechtenaren over hun theerandjes (om van de Amsterdamse koggetjes dus maar niet te spreken) stonden de Rotterdammers toch enigszins met de mond vol tanden.
Rookstel en medaille als beloning
Zoals gezegd, een competitie was nodig om aan dit gemis een einde te maken. Er werden een rookstel en een medaille ter beschikking gesteld ter bevordering van de inspiratie en 65 banketbakkers meldden zich aan om een nieuw ècht Rotterdams koekje te ontwerpen.
De grote finale vond plaats op 13 juni 1934 in het Rotterdamse Zuid – Hollandsche Hotel aan de Korte Hoogstraat. Daar waren op een grote, sierlijk gedekte tafel alle specialiteiten uitgestald. De producten droegen namen als Kralinger Houtjes, Erasmiaantjes, Rotterdamse Bliksems en dito Schoffies, Piet Heintjes, Grasmaantjes, Delftse poortjes en ga zo maar door.
Maar de jury, die criteria hanteerde als smaak, gewicht, gemakkelijke verpakking en eenvoud, neigde naar de producten die de Maas en de nieuwe Maastunnel als fiere symbolen van de stad onder de aandacht zouden brengen.
Ook op dit vlak was er het nodige aanbod in de vorm van Maaskantjes, Maasnymfen, Maasstengels, enz.
De wedstrijd ging uiteindelijk tussen twee producten: de Maastunnels en de Maasstroompjes.
De Maastunneltjes bestonden uit een cilinder van soezenbeslag, gevuld met slagroom, licht bestoven met poedersuiker.
De winnaar werd echter bakker Slob die met vrouw en kind aanwezig was. Hij was de ontwerper van de Maasstroompjes. Een eenvoudig, langwerpig koekje van boterdeeg (een soort Jan Hagel) dat met frangipane was gespoten en werd verpakt in een mooi, bijpassend trommeltje.
Recept Maasstroompjes
- 400 gr basterdsuiker
- 800 gr roomboter
- 1000 gr Zeeuwse bloem
- 50 gr citroenrasp
Recept spijs
- 600gr amandelspijs
- 300 gr roomboter
- 100 gr ei
- In de lengte werd er een streepje spijs op het deeg gespoten. Bij het bakken vloeide de spijs wat over het deeg, vandaar de naam Maasstroompje.
Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land in Hattem
Kostprijsberekening
grondstof | gewicht in gr | prijs per kg | prijs per recept | |
basterd | 800 | € 1,06 | € 0,85 | |
roomboter | 1.600 | € 3,76 | € 6,02 | |
zeeuwse bloem | 2.000 | € 0,55 | € 1,10 | |
citroenrasp | 100 | € 2,47 | € 0,25 | |
spijs | ||||
amandelspijs | 1.200 | € 4,25 | € 5,10 | |
roomboter | 600 | € 3,76 | € 2,26 | |
ei | 200 | € 1,69 | € 0,34 | |
prijs per recept | € 15,91 | |||
bruto gewicht | 6.500 | |||
verwerkings- + inbakverlies 10% | 650 | |||
netto gewicht | 5.850 | |||
gebakken gewicht per | 100 | |||
uitkomst | 59 | |||
grondstof kostprijs per stuk | € 0,27 | |||
directe arbeidsminuten per recept * | 50 | |||
directe arbeidsminuten per stuk | 0,9 | € 0,47 | € 0,40 | |
totaal directe kosten per st. | € 0,67 | |||
opslag indirecte kossten | 110% | € 0,74 | ||
€ 1,41 | ||||
winstopslag | 10% | € 0,14 | ||
€ 1,56 | ||||
btw | 6% | € 0,09 | ||
gecalculeerde prijs | € 1,65 | |||
verkoopprijs incl. btw | € 1,70 | |||
verkoopprijs excl. Btw | € 1,60 | |||
Bruto winst in €. | € 1,33 | |||
Bruto winst in % | 83,05% | |||
verkoop per week | 59 | |||
verkoop opbrengst per week excl. Btw | € 93,82 | |||
bruto winst in €. per week | € 77,92 | |||
directe arbeidsminuten * = | minuten tot en met het bakken. Alleen de blauwe velden invullen |