Ricardo Eshuis: “Vraag naar examinatoren is groot”

3 maart 2025
Vacature | Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) is op zoek naar nieuwe, enthousiaste  examinatoren. Directeur Ricardo Eshuis vertelt over de openstaande vacature. 

SVH ontwikkelt examens en bijpassende leermiddelen voor de horeca en hospitality. In 2021 heeft SVH een nieuwe leerlijn ontwikkeld voor niveau 2,3 en 4. Niveau 1 opleidingen voor het bakkersvak zijn er nog niet. Dit valt opmerkelijk te noemen aangezien het bedrijfsleven wel behoefte heeft aan mensen die ondersteunende werkzaamheden kunnen doen. Denk aan de bakkersassistent. Deze jongeren worden vooral opgeleid via praktijkonderwijs, speciaal voortgezet onderwijs en vinden zo hun weg wel naar de bakkerij of vervolgopleidingen. Maar deze jongeren moeten wel getoetst worden, en hier zijn gepassioneerde examinatoren voor nodig. 

 

Kunt u zich even voorstellen?

“Ik ben Ricardo Eshuis, 53 jaar en directeur van Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Voordat ik tien jaar geleden bij SVH kwam ben ik uitgever geweest bij een educatieve uitgeverij. Daar heb ik ook leermiddelen ontwikkeld voor de horeca en de bakkersbranche. Ik heb een voorliefde voor het onderwijs en de horeca, dus de stap naar SVH was voor mij een mooie en logische. Daarnaast heb ik ook jarenlang achter de bar gewerkt en doe dit nog regelmatig met veel plezier om zo te kijken wat er allemaal speelt op de werkvloer.” 

 

Ondertussen bent u alweer een aantal jaar directeur bij SVH. Wat doen jullie allemaal bij de stichting? 

“Allereerst is het goed om te melden dat we binnenkort verder gaan onder een nieuwe naam. Dit heeft als reden dat we de afgelopen tijd veel breder zijn gegaan dan alleen de horeca. We blijven SVH, alleen de H van ‘horeca’ gaat veranderen naar ‘hospitality’. Enfin, wij doen onderzoek naar de organisatie binnen de horeca / hospitality. Zodra we zien dat er nieuwe functies ontstaan spelen we hierop in en gaan we in overleg met de sector. We zijn vooral benieuwd of die functie iets hips is of dat het blijvend is. Als dat tweede het geval is, gaan we kijken of daar scholing voor mogelijk is en of we daar leermiddelen en examens voor kunnen ontwikkelen.” 

 

Wat zoeken jullie in een examinator?

“Deze persoon moet zeker op het niveau mbo 3 zitten. Je moet dus wel kennis meebrengen en weten wat het vak bakkersassistent inhoudt. Daarnaast vinden wij de pedagogische kant van het verhaal ook heel belangrijk. Je moet goed snappen dat de jongeren die examen gaan doen meestal vol nervositeit zitten en daarom moet je zorgen voor een veilige omgeving.” 

 

Hoe ziet een werkdag van een examinator eruit? 

“Je ontvangt van ons natuurlijk alle informatie die je nodig hebt en die neem je mee naar de school waar je moet zijn. Eenmaal aangekomen ontmoet je daar een vaktechnisch medewerker. Die zorgt ervoor dat alles klaarstaat voor het examen. Dus bijvoorbeeld of alle apparatuur het doet en of alle grondstoffen aanwezig zijn. Een groot voordeel aan deze medewerker is het feit dat de leerlingen hem of haar kennen. De examinator begint met verplichte legitimatie ronde. Het tonen van je identiteitskaart is verplicht voor de leerlingen. Doen ze dit niet? Dan geen examen. Daarna is het tijd voor het echte werk. Je beoordeelt een groepje van vier leerlingen. Naar onze mening is dit de ideale groepsgrootte om alles goed te managen en dus voor die veilige omgeving te zorgen. Als examinator krijg je een hele lijst met eisen waar je op moet beoordelen. Hier komt natuurlijk vakkennis bij kijken. Het waarborgen van de tijd is ook heel belangrijk. Als een cursist een keer 1 of 2 minuten extra nodig heeft, zien we dat door de vingers, maar je moet er wel streng op zijn.”

 

 Hoe toetsen jullie de examinatoren? 

“We kijken uiteraard naar iemands cv. De persoon in kwestie moet duidelijk aantonen dat degene ervaring met zich meebrengt. Daarna volgt er een kennismakingsgesprek op locatie bij ons. Klikt het? Dan gaan we een traject in gang zetten en geven we de examinator een boekwerk mee met alle informatie die hij of zij nodig heeft. Mocht degene na het lezen nog steeds enthousiast zijn, dan gaan we die persoon inwerken. Je loopt dan één keer mee met een ervaren examinator en bij de tweede keer ben je een soort toezichthouder en maak je een Verklaring Ordentelijk Verloop (VOV). Hieruit kunnen wij opmerken of diegene belangrijke elementen over het hoofd ziet. Als allerlaatste neemt de examinator een examen af onder toezicht. Alles in orde? Dan laten we hem of haar los!”

“Als examinator help je niet alleen talent groeien, maar zorg je ook voor de kwaliteit van de toekomst. Jouw beoordeling maakt het verschil in de bakkerij van morgen”.

Lees hier meer over de vacature. 

 

Altijd op de hoogte blijven?