Michel Duijm

De regering heeft er flink de tijd voor genomen om tot een regeerakkoord te komen. Bepaalde tendensen worden nu zichtbaar, zoals het verlagen van de inkomstenbelasting en van de tarieven van de vennootschapsbelasting. Er liggen echter ook maatregelen in het verschiet die tegengesteld werken en minder in het nieuws komen.

Wat betekenen de regeringsplannen zoals ze er nu liggen voor u? Een aantal zaken op een rij:

Lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent.

Wat bakkers direct raakt is de aangekondigde verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. Deze maatregel is aangekondigd voor 2019 en als dit doorgaat zullen de verkoopprijzen moeten stijgen om dit effect door te belasten aan de klanten.

Gaat de DGA erop vooruit?

Dit valt nog maar te bezien voor degenen met een BV. De luid aangekondigde tariefsverlaging voor de vennootschapsbelasting van 20% naar 16% voor de eerste schijf van € 200.000 (en van 25 procent naar 21 procent daarboven) heeft ook een keerzijde. De verlaging zal gefaseerd gebeuren in een tijdsbestek van drie jaar. Tegenover de lagere tarieven staan er ook lastenverhogende maatregelen waarvan er twee in het oog springen:

  • Het tarief van inkomen uit aanmerkelijk belang (AB), veelal door dividenduitkeringen vanuit de BV, zal zwaarder worden belast van nu 25 procent naar 27,3 procent in 2020 en 28,5 procent in 2021. Om misverstanden te voorkomen, de aangekondigde afschaffing van de dividendbelasting heeft geen invloed op het tarief van de AB-heffing. De voorheen verschuldigde dividendbelasting van 15 procent kon worden verrekend met de 25 procent AB-heffing, vanaf 2019 is er geen dividendbelasting meer verschuldigd waarbij de verrekeningsmogelijkheid vervalt. Tip: Wacht niet met dividend uitkeren tot 2020 als u dit toch al van plan was.
  • De afschrijving van een bedrijfspand wordt beperkt tot 100 procent van de WOZ-waarde terwijl dit voorheen mogelijk was tot 50 procent van de WOZ-waarde.

Voor de IB ondernemer (eenmanszaak of VOF) is een verlaging van de zelfstandigheidsaftrek aangekondigd door de aftrek te beperken tot een tarief van circa 37 procent.

Maatregelen op personeelsgebied

Een korte opsomming van een aantal aangekondigde maatregelen:

  • Werkgevers met minder dan 25 werknemers hoeven zieke werknemers nog maar één jaar door te betalen in plaats van twee jaar.
  • Voor degenen die werken met zzp’ers was er de afgelopen twee jaar veel onduidelijkheid over de wet DBA. In het regeerakkoord is aangekondigd dat deze wet zal verdwijnen. Wat er voor in de plaats komt, is ook niet duidelijk. Het aanpakken van schijnzelfstandigheid en duidelijkheid vooraf over het al of niet bestaan van een dienstbetrekking zijn de pijlers onder een nieuw op te zetten initiatief.
  • Werknemers krijgen straks weer na drie jaar (of drie tijdelijke contracten met de duur van drie jaar) recht op een vast contract in plaats van na twee jaar ervan uitgaand dat dit in de Bakkers CAO wordt gevolgd.
  • De regels voor payroll constructies worden aangescherpt. Een nieuw wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat payrollwerknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als werknemers.

De ambitie van de nieuwe regering is groot. De uitwerking van de aangekondigde plannen zal nog wel met de nodige wijzigingen gepaard gaan bij behandeling in de Tweede Kamer.

De auteur, Michel Duijm, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers in Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Altijd op de hoogte blijven?