Puntjes op de i of flinke eindsprint?

9 maart 2022 Manon Kleijn, NBOV

De overgangstermijn van het Warenwetbesluit eindigt op 1 juli 2022. Op die datum moeten bakkers aan het besluit voldoen. Voor veel ondernemers is het komend halfjaar een kwestie van de puntjes op de i zetten, terwijl anderen nog even flink aan de slag moeten, zegt NBOV-beleidsadviseur voedselveiligheid Wiepkje Colijn.

“Een groot deel van de bakkers is afgelopen jaar begonnen. De NBOV organiseerde in 2020 en 2021 onder andere webinars en online vragensessies over het Warenwetbesluit. Daar was veel belangstelling voor. In 2022 plannen we ook weer bijeenkomsten, en bieden we bovendien aan om mee te kijken naar de recepturen, en te helpen bij het aanpassen van productnamen. Fysiek of online, afhankelijk van de situatie rondom COVID-19.” Wiepkje Colijn waarschuwt dat er met name bij de recepturen nog wel wat werk aan de winkel kan zijn. “Vaak bevat bijvoorbeeld een meergranenmix wel drie granen, maar om het meergranenbrood te mogen noemen, bevat het te weinig andere granen dan tarwe.Een tip: kijk in zo’n geval wat er kan met het tweede of derde graan. Voeg bijvoorbeeld extra havervlokken toe.”

Checklist Warenwetbesluit

Doorloop de volgende vragen om op tijd aan het Warenwetbesluit te voldoen.

  1. Welke naam past bij de receptuur?
    Controleer op basis van de receptuur en de ingrediëntenlijsten welke graanbestanddelen voorkomen in het meelbestanddeel. Ga na of de huidige namen van de broden voldoen aan het Warenwetbesluit.
  2. Moeten recepturen aangepast worden om aan het Warenwetbesluit te voldoen?
    Voldoet een brood niet aan de nieuwe definitie? Onderneem dan actie.
  3. Voldoet de nieuwe naam van het brood aan de wettelijke eisen?
    Heeft het brood een fantasienaam? Zorg er dan voor dat deze voldoet aan de wettelijke eisen.
  4. Zijn de nieuwe namen overal doorgevoerd?
    Vermeld de nieuwe namen en andere relevante informatie overal op de correcte manier. Denk aan schapkaartjes, kassasysteem en webshop.
  5. Is voldaan aan de andere bepalingen uit de Warenwet?
    Denk aan de zoutnorm en drogestofeisen.

Op nbov.nl is voor NBOV-leden uitgebreide informatie te vinden over alle eisen die per 1 juli gelden. Een gedetailleerd stappenplan helpt bakkers om alles op tijd voor elkaar te krijgen.

Andere wijzigingen in 2022
Voor de ambachtelijke bakkerijsector zijn komend jaar nog meer (wets)wijzigingen van belang, legt Wiepkje Colijn uit. “Zo verandert de regelgeving rondom houdbaarheidsdata en zijn er wijzigingen in de regels voor biologische producten.
In het kader hiernaast staan de belangrijkste veranderingen voor voedselveiligheid en milieu op een rijtje.
Op nbov.nl staat een uitgebreid overzicht, met bijvoorbeeld ook de wijzigingen op fiscaal gebied, en voor lonen, premies en personeel. NBOV-leden kunnen met vragen hierover altijd contact opnemen met onze adviseurs.”

Houdbaarheid: t.h.t. en t.g.t.

Per 1 juli 2022 veranderen de regels voor houdbaarheidsdata.

Statiegeld
Sinds 1 juli 2021 wordt op plastic drankflesjes van een halve liter 15 eurocent statiegeld geheven. Verkoop je deze flesjes, bijvoorbeeld bij broodjes of in je lunchroom? Zorg er dan voor dat je de flessen in goede staat retourneert, en vraag klanten dit ook te doen. Zo draag je bij aan hergebruik en aan vermindering van zwerfafval. Vanaf 1 januari 2023 wordt ook op blik statiegeld geheven. Later wordt bekend om welke soort(en) blik het gaat.

Biologische wetgeving
Vanaf 1 januari 2022 geldt er nieuwe biologische wetgeving. Maak je biologische producten en ben je gecertificeerd? Let dan goed op de voorschriften.

Omgevingswet
Op 1 juli 2022 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking en wordt het Activiteitenbesluit daarin opgenomen. Dit betekent dat je wijzigingen in activiteiten via een nieuw systeem moet doorgeven. Denk daarbij aan een verhuizing, een andere manier van bakken of stroom opwekken.

Altijd op de hoogte blijven?