Prijs vanille schiet omhoog na orkaan

De prijs van vanille schoot de afgelopen tijd omhoog. In 2016 kostte een kilo gefermenteerde vanillebonen nog zo'n 250 dollar. Nu is dat 515 dollar. Een belangrijke oorzaak is de orkaan die in maart Madagaskar trof. Dit land produceert zo'n 80 procent van de wereldwijde vanilleproductie.

Vanille-oogst

Bouwe de Vries, manager van Nielsen-Massey Vanillas in Leeuwarden, zegt tegen de NOS: "We verwachten dat de vanille-oogst in Madagaskar dit jaar ongeveer een kwart minder zal zijn door die orkaan." Nielsen-Massey Vanillas maakt vanille-extract voor de Europese en Afrikaanse markt. De exacte schade wordt pas duidelijk na het drogen en fermenteren van de in juni geoogste bonen.

Voor de orkaan ging de prijs ook al omhoog omdat speculanten de voorraden opkochten in verwachting van een prijsstijging. De trend is dat consumenten natuurlijke vanille willen.

Synthetische vanille

Een alternatief voor de natuurlijke vanille is synthetische. De smaakmolecule van vanille kan met chemische synthese ook uit bijvoorbeeld ruwe olie, kolen hout en rijst worden gehaald. De verwachting is dat grote producenten hier gebruik van gaan maken.

Lees ook
Glutenvrij bevat meer vet, zout en suiker en minder vezels

Glutenvrij bevat meer vet, zout en suiker en minder vezels

Glutenvrije producten zijn vaak ongezonder dan de reguliere varianten, waarschuwt de Consumentenbond. De Consumentenbond deed een kleine steekproef en vergeleek in de Gezondgids van augustus vijf A-merk producten met hun glutenvrije varianten. De glutenvrije varianten blijken niet alleen meer zout, verzadigd vet en suiker te bevatten, maar ook minder...

Oogstvooruitzicht Koopmans Meel 2017

Oogstvooruitzicht Koopmans Meel 2017

In het voorjaar was het erg droog. Dit baarde de graanboeren in het Noordwesten van Europa zorgen. Er viel net op tijd regen, maar nieuwe droge en warme periodes volgden snel. Dit heeft gevolgen voor de oogst van 2017. Volgens Koopmans Meel zijn de verwachtingen voor de eiwitgehaltes goed, maar kunnen de hectolitergewichten wel eens achter blijven....

Ultieme koffiekoekje grote uitdaging

ROTTERDAM - Stefan van Daalen heeft het lekkerste cappuccinokoekje ontworpen. Cees Bakker en Corinne de Ruyter hebben het beste koekje bij de espresso bedacht. De winnaars van de koekwedstrijd werden verkozen tijdens het Social Event van Bakery Nexus, die in het teken stond van Koffie & Koek. Lekkerste cappuccino-koekje Van Daalen vindt dat bij elke koffie een 'echt lekker koekje' hoort, die ook op zichzelf te eten is. “De espresso-smaken die bij een cappuccino door de verwarmde melk worden versoepeld, hebben geen heftige smaak nodig bij het koekje. Daarom heb ik gekozen voor een zoete koek...

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...