‘Precisiewerk past goed bij mij’

22 maart 2022 Sanne Wolters

Zonder de hulp van Jesse Zeijpveld (23) bij de meesterproef was het patissier Nils Hendrikse misschien wel niet gelukt om de titel SVH Meesterijsbereider te behalen. Wat Jesse zelf doet, is ook indrukwekkend: hij is zelfstandig patissier bij een toprestaurant.

Een oud-studiegenoot heeft me gevraagd om hem als assistent te helpen bij de meesterproef van patissier Nils Hendrikse van patisserie Soetenso. Uiteindelijk kon ik niet zo heel veel doen, omdat de regels voorschrijven dat maar één iemand echt mag assisteren. Wat ik wel kon doen, was ervoor zorgen dat alle spullen goed klaarstonden. Zelf werk ik als zelfstandig patissier bij fine dining-restaurant In den Doofpot in Leiden. Ik ben de enige patissier en heb alleen maar koks om me heen. Ik heb veel inbreng, dat maakt het ontzettend leuk. Veel van de gerechtjes ontwikkel ik zelf, mijn ideeën bespreek ik met de chef. Ik vind het heel tof om uiteindelijk de blije gezichten van de gasten te zien als ze een superstrak nagerecht krijgen.

Les van Jeroen Goossens

Hiervoor werkte ik bij Grand Hotel Huis ter Duin, met een Michelinster. Ik wilde heel graag de kant van de sterrenrestaurants op. Daar heb ik wel wat voor moeten doen. Ik ben begonnen met de banketbakkersopleiding, daarna heb ik de bakkersopleiding gedaan en patisserie niveau 4 behaald. Vervolgens ben ik naar de Culinaire Academie Nederland gegaan. Daar kreeg ik onder meer les van toppatissier Jeroen Goossens.
Mijn doel is om op een nog hoger niveau in de patisserie te komen en nog meer te leren. Sommige simpele dingen, zoals bloemblaadjes maken, moet je wel eerst gezien hebben voor je het kan. Chocoladewerk, bonbons en strakke chocoladedecoraties vind ik het leukst om te maken. Dat precisiewerk past goed bij me.
De komende jaren hoop ik in sterrenzaken te blijven werken. Ik krijg misschien niet een hoog salaris, maar ik heb wel veel plezier in mijn werk. Niet veel jongeren kiezen voor de patisserie, ik heb het idee dat het een bedreigd vak is. Je ziet het alleen nog bij restaurants en speciaalzaken."

Beeld: Jesse Zeijpveld

De jeugd heeft de toekomst

Bakkers in bedrijf laat dit jaar een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Altijd op de hoogte blijven?