In het Katholieke zuiden worden Pinksterkoeken rondgedeeld, in Amersfoort werd in 2012 ter gelegenheid van Pinksteren de duivekater weer van stal gehaald. Wie zegt dat ons land met Pinksteren geen culinaire tradities kent, heeft het mis. Maak daarom nu heerlijke, zachte Pinksterbroden voor uw klanten.
Pinksterbrood
Culinair heeft Pinksteren geen landelijke tradities, aldus de Culinaire Courant. Maar regionaal komen er wel Pinksterbroden op de feestelijk gedekte tafel. Dit Pinksterbrood lijkt op de duivekater: een zacht en zoet wit brood, waarin eieren, melk, citroen, kaneel en suiker zijn verwerkt. Dit zoete brood hoort gegeten te worden met een dikke laag roomboter erop en verder niets.
De Amersfoortse Corazon Bakery had dit voorbeeld voor ogen toen men in 2012 het Pinksterbrood ook echt in de vorm van een duivekater her- introduceerde. De duivekater was tot die tijd landelijk vooral bekend als een midwinterbrood dat onder andere veel rond Kerst werd gegeten. Met name in en rond Amsterdam en Nieuwendam behoort de duivekater nog steeds tot de jaarlijkse tradities maar ook elders in het land zijn er bakkers die hun klanten er mee verwennen.
Van schapenboer tot priester
Een Pinksterkoek voor alle kinderen in de kerk in het Noord Brabantse Riethoven, het is een eeuwenoude traditie die nog steeds voortduurt. Deze traditie stamt nog uit de 16e eeuw toen Bisschop Rythovius begon met het uitdelen van de koeken als kinderen netjes hun gebedje opzegden.
Even mailen met pastoor Rijkers van parochie Westerhoven, waartoe Riethoven behoort, leert ons het volgende over genoemd bisschop:
- Bisschop Rythovius, bron: Rijkmuseum
- ‘De traditie van het uitdelen van Pinksterkoeken gaat terug naar Bisschop Rythovius, geboren in Riethoven (1511 – 1583). Hij was destijds Bisschop van het Bisdom Ieper en hij had grote invloed in die tijd. Hij is zijn geboortedorp nooit vergeten. Via zijn testament wilde hij de kinderen van Riethoven en aangrenzende dorpen met Kerst en Pasen trakteren op witte broodjes. Dit is later in Riethoven en Westerhoven veranderd in Pinksterkoeken en heeft als achtergrond: aanmoediging tot godsdienstige opvoeding. Het is heel toevallig dat dit Pinksterkoeken zijn ofwel grote krentenbollen.’
Recept Pinksterbrood 2015
Bron: Koopmans Meel
Vulling:
Ingrediënt hoeveelheid
120% Rozijnen 12.000 gram
- 10% Cashewnoten (gehakt/gebruineerd) 1.000 gram
- 10% Orgenade 1.000 gram
Decoratie:
Ingrediënt hoeveelheid
- 100% Amandelschaafsel (fijn) 1.000 gram
- 50% Castormelis 500 gram
- Iets eiwit
Werkwijze
- Deeg goed afkneden
- Vulling doordraaien
- Deegtemperatuur 26˚C
- Afwegen op 900 gram en oppunten
- Puntrijs ca. 30 minuten
- Opmaken
- Opzetten als plaatbrood
- Narijs 60 minuten
- Bakken bij 230˚C., gedurende 45 minuten, eventueel op onderplaat
Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land
Kostprijsberekening voor Pinksterbrood
Met medewerking van Flynth. Alleen de blauwe velden invullen.
grondstof | gewicht in gr. | prijs per kg. | prijs per recept |
eiwitrijke bloem | 10000 | € 0,45 | € 4,500 |
boterstollenpoeder | 2000 | € 4,06 | € 8,120 |
desem Champagne | 1000 | € 1,41 | € 1,410 |
zout | 180 | € 0,14 | € 0,025 |
gist | 800 | € 1,01 | € 0,808 |
water | 6300 | € 0,01 | € 0,063 |
vulling | |||
rozijnen | 12000 | € 1,94 | € 23,280 |
cashewnoten | 1000 | € 9,16 | € 9,160 |
fruitmix | 1000 | € 3,53 | € 3,530 |
decoratie | |||
eiwit | 1000 | € 1,90 | € 1,900 |
amandelschaafsel | 500 | € 10,70 | € 5,350 |
castormelis | 50 | € 0,81 | € 0,041 |
prijs per recept | € 58,187 | ||
brutogewicht | 35830 | ||
gistingsverlies 1,5% | 537 | ||
35293 | |||
verwerkingsverlies 1% | 353 | ||
totaal deeggewicht | 34940 | ||
afweeggewicht | 444 | incl. 9 gr. decoratie | |
uitkomst | 79 | ||
grondstof kostprijs per stuk | € 0,739 | ||
directe arbeidsminuten per recept * | 120 | ||
directe arbeidsminuten per stuk | 1,5 | € 0,54 | € 0,823 |
totaal directe kosten per st. | € 1,563 | ||
opslag indirecte kosten | 110% | € 1,719 | |
€ 3,282 | |||
winstopslag | 10% | € 0,328 | |
€ 3,610 | |||
btw | 6% | € 0,217 | |
gecalculeerde prijs | € 3,827 | ||
verkoopprijs incl. btw | € 3,850 | ||
verkoopprijs excl. Btw | € 3,632 | ||
Bruto winst in €. | € 2,893 | ||
Bruto winst in % | 79,64% | ||
verkoop per week | 79 | ||
verkoop opbrengst per week excl. Btw | € 285,818 | ||
bruto winst in €. per week | € 227,632 | ||
directe arbeidsminuten * = | minuten tot en met het bakken. |