‘Perfectie schuilt in de eenvoud’

9 november 2018

Bakker Ruud Gremmee vertrouwt op Scoop Oliebollenmix

Met de AD Oliebollentest in het vooruitzicht bakte bakker Ruud Gremmee de afgelopen jaren zeker tweeduizend oliebollen bij wijze van proef. Nu er dit jaar geen test meer is, begint hij wat later. Maar in zijn bakkerij in Rossum staat alles al in de startblokken voor een nieuw oliebollenseizoen. “De laatste dagen van het jaar bakken we dag en nacht.”

AB-MAuri_oliebol_1-300x200 Bakkerij Gremmee, een familiebedrijf met een historie van meer dan honderdzestig jaar en drie winkels in Rossum, Kerkdriel en Dreumel, staat in de regio bekend om zijn slagroom- en chipolatataarten. “Jaren geleden mochten wij eens tweehonderd slagroomtaarten voor een bedrijf produceren, die in heel Rossum en omstreken zijn bezorgd en verorberd”, vertelt huidig eigenaar Ruud Gremmee. “Dat heeft onze taarten zo’n bekendheid gegeven, dat we ze nog altijd veel verkopen. Maar het zijn dan ook échte slagroomtaarten, hè? We vullen ze dik met slagroom: niet zo zuinig met een dun laagje banketbakkersroom of jam.”

En niet alleen die slagroomtaarten gooien hoge ogen in de Gelderse omgeving. Ook de oliebollen van Bakkerij Gremmee worden goed beoordeeld. “Een paar jaar terug zijn we vijfde geworden in de nationale oliebollentest van het AD. Het jaar daarop werden we tweede. Daar plukken wij nog steeds de vruchten van”, aldus Ruud. “We zijn direct na die uitslagen tienmaal zoveel oliebollen gaan verkopen als daarvoor en dat effect is nog steeds merkbaar.”

Half oktober is hij al druk met het verzamelen van orders voor oliebollen in december. Hij bakt ze onder andere voor diverse supermarkten in de regio, met de Scoop Oliebollenmix van AB Mauri. “Ik vind het de perfecte oliebollenmix. Ik heb weleens geëxperimenteerd met een proefzakje van een andere leverancier of geprobeerd om zelf een mix samen te stellen om de kosten eventueel te drukken. Het was allemaal niks. Met de Scoop Oliebollenmix bak je gewoon de allerbeste oliebol. Het is een neutrale mix zonder gekke smaakjes; juist in die eenvoud schuilt het geheim. De bollen worden van binnen lekker mals en zijn van buiten goed krokant. Precies zoals ik ze hebben wil.”

AB-MAuri_oliebol_2-300x225 Perfect vetpercentage

Bakker Gremmee heeft een speciale, geïsoleerde ruimte ingericht in zijn bakkerij om perfecte oliebollen te kunnen bakken. Beslag verwerkt hij direct vanuit de rijskast bij een temperatuur van 29 tot 30 graden. “Oliebollen bakken in een tentje? Onmogelijk! Dan neem je het echt niet serieus. Alles steekt zo nauw om tot een goed resultaat te komen. De vulling, het beslag en de olie dienen allemaal de juiste, constante temperatuur te hebben. Wij doseren het beslag met een Unidos, zodat we mooie ronde bollen hebben zonder uitstulpingen. Onze oliebollen bevatten altijd rond de twaalf tot dertien gram vet per bol; een perfect percentage. Ik wil beslist geen vetjanus!”

Altijd op de hoogte blijven?